První screening a riziko Downova syndromu, jak postupovat dál?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2112
19.9.25 11:34
@Yasmen píše: Více

No bylo to před 7 lety, navíc na Slovensku. Řekla mi, že je to test na vývojové vady. Neplatila jsem nic. Platilo by se až podrobnější vyšetření na genetice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
19.9.25 13:24
@Bellino píše: Více

Jenze nemusi jen na plodovku, riziko ma docela nizky, staci ji podle me nipt test a ten dite neohrozi. Ty si to podala v podstate tak, ze testy delat nemá, protoze se pravdepodobne narodi zdravy dite, tak jako mnoha dalsim co znas. Riziko si mela 1:80 myslim si psala? To uz je docela veliky riziko a kazdý 80. dite nemocný bude a na nekoho ten cernej petr vyjde…tak to proste je. Mas stesti, ze vy jste ho nevybrali, nekdo to stesti nemel…a vetsina lidi to nema nastaveny jako ty, ze by si dite nechala za kazdou cenu, spis naopak, vetsina by s potvrzenou genetickou vadou sla na ukonceni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2112
19.9.25 15:28
@DandátkoP píše: Více

Ať si na testy jde, když chce mít jistotu. Jen ji chci trochu upokojit, že tohle nemusí nic znamenat. Je to jen zvýšené riziko, pravděpodobnost, ale klidně ať udělá všechno, co se bude dát. My tomu dali volný průběh. Ale chápu, že někdo chce mít jistotu. I když už se stalo, že vyšlo zdravé dítě a narodilo se postižené. Prý odběr plodové vody je přesný, zas není to úplně bezpečný zákrok. A i když je riziko 1:2 i tak je tam šance zdravého dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
19.9.25 16:12

To za me neni zadne riziko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18668
19.9.25 16:18
@Anonymní píše: Více

Mela jsem u holky lehce pod 800 a vek 24. Mela jsem hudbě vysoké bhcg. Někde okolo 3. Papp jsem mela ale dobre někde okolo 0,9. Kůstka viditelna a šije snad 1,4. Sám doktor říkal, ze jeste neviděl takový screening aby z toho byl down. Dal na testy jsem nesla. Holka má přes 3 roky a je úplně zdravá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.9.25 15:16

Ahoj, tak mám v ruce čísla a nevím, co na tom screeningu vlastně horší - Papp A 2,82 lU/l, ekvivalnet 0,848 MoM, hCG 54,74 lU/I ekvivalent 1,283 MoM, celkově screening negativní s upozorněním na šedou zonu trizomie 21, kdy populační riziko 1:420, upravené 1:867… tak nevím, jestli mi to tam hodil věk? Po telefonu říkala na screeningu, že mám nižší Papp A.. Nebo co je špatně na těch hodnotách… asi si skočím na tu krev…

• Citovat
  • Upravit
194
23.9.25 15:38

Jak jsem psala, já měla hodnoty ukázkové. Na plodovku jsem tedy nesla. Nebyla jsem ani v šedé zóně, a to mi bylo 38 a stejně se narodil malý s DS a takových je náš hodně. Pravděpodobně budete mít zdravé mimi, ale já bych si už alespoň NIPT udělala vždy. Aspoň budete zbytek těhotenství v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18668
23.9.25 18:09
@Anonymní píše: Více

Nějak nechápu to papp, vždyť to je v pohodě když je nějak okolo 0,9-1 ne? Průšvih je někde okolo 0,4. Jinak ja mela to papp podobne a bhcg skoro 3 a dítko zdravé. Pro klid duše můžeš jít na ten placený screening z krve

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
110
23.9.25 18:41

Ahoj, já měla Papp podobné, free beta HCG bylo nějak 3,5. Jinak vše ok. Nipt vysly dobře. Jen se malý narodil a měl rozšířenou ledvinovou pánvičku - nic důležitého, kvůli čemu by nemohl normálně fungovat. Časem se mu to spravilo samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
24.9.25 17:50

Ahoj zakladatelko, doufám že tě tímto aspon trošku uklidním. V dubnu mě vyšel první screening na Downa 1:36, preeklampsie 1:12,
Ty dve dalsi trisomy byli myslim neco kolem stovky.. taky velmi velmi špatné hodnoty toho HCG a papp (nevim uz jak se to píše) neslučujici se se zdravým dítětem. Je mi 30, takže nejsem nejmladší ale ani stará. Hned mě doktorka hnala na odběr choriových klků což je invazivní zákrok - po dvou probrečených dnech a nocích jsem zákrok odmítla protože jsem zaprvé prostě věděla, že moje dítě je v pořádku a za druhé jsem si určitě nechtěla nechat šťourat do placenty. A věř že jsem ráda za svou intuici protože se posléze zjistilo že mám velamentozni upon pupečníku a kdyby mi do té placenty šťourali, mohla jsem s jistotou potratit :mrgreen:
Víš co, mě ani nikdo nenabídl nějaké testy, ale když jsem si to sama zjistila, tak jsem šla na NIPT Prenascan a ten po dlouhém dvoutýdenním čekání všechno vyloučil. Podle UZ bylo miminko taky naprosto zdravé :* nebud smutná ani ve stresu, i ty nejhorší případy někdy dopadnou velmi dobře :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí