Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já měla vysoké riziko, udělali jsme nimt, nebo nevim jak se to tenkrát jmenovalo a negativní, asi jsem měla jen nějakou basic verzi, která měla jen ty základní syndromy a bohužel syn se narodil se syndromem, který by odhalil ten rozšířený, nebo plodová voda
Takže jako těžko říct.
@Anonymní píše: Více
Já měla riziko mnohem vyšší, 1 ku 200 a něco…taky v šedé zóně, ale věk 43 let, nabídli mi zdarma (kvůli věku) Nipt, už za pár dní volala primářka z genetiky, že je ji to líto, že to vyšlo pozitivně na Down sy, z té samé krve ještě testovali jinak a zase to vyšlo pozitivně. Zhroutila jsem se. Šla na plodovou vodu a vše negativní
Primářka na genetice mi jaksi taky zapomněla říct, že mi odebrali málo fetální frakce - přitomost úlomků DNA plodu v krvi matky…to by mě uklidnilo, řekla mi to až po té plodové vodě.
Nevím kde jste byla. Byla jsem v jedné fakultní nemocnici a už bych to nikdy neudělala, šla bych do specializovaného centra, kde se bere krev a udělá UTZ v jeden a ten samý den. je to opravdu rozhodující.
Byla jsem ve spec. centru, krev i utz dnes. No dr. říkala, že stačí ten základ na Down, Patau a Edwards… no tak kdyby už, tak bych asi šla do komplet.
Mne vyšla pravděpodobnost 1:80 čili zvýšená. Nikde jsem nešla, dítě jsem chtěla za všech okolností. Narodil se zdravý syn..a takových případů znám celé tucty..
No znejistilo mě, že jako říkala, že klid, žádná hrůza, je to snížené, půjdu na to dovysetření, ale vzápětí, že je to šedá zóna a šla by na NIPT. Ale na plodovku to prý není… tak právě váhám
@Anonymní píše: Více
Ve tvém věku je populační riziko určitě vyšší, než jaké ti vyšlo riziko upravené.
Nechala by sis dite s postizenim, kdybys mela volbu? Neni pro tebe problem dat cca 12 tisic? Podle toho bych se rozhodovala… Ja uvazuji ze pujdu ikdyby mi mel screening vyjit v poradku, ale hadam ze mi to kvuli veku stejne nevyjde.
@Bellino píše: Více
Ale taky je tucty pripadu, kdyz to nedopadne a riziko se potvrdi. Ne kazdej by si nechal dite s downem a podle toho se musi ridit.
Jinak k dotazu, sla bych zrejme jen na NIPT, to riziko nemas zas tak vysoký, ultrazvuk pekny… i plodovka ma svoje rizika..
Napíšu ti můj příběh. Čtvrté dítě, kluk, předchozí taky kluci. Všechny screeningy negativní, krev v pořádku, utz v pořádku. Těhotenství bez problémů. Druhý den po porodu podezření na DS, za další tři dny z krve potvrzeno. Syn bude mít dva roky. Vše kromě plodové vody nebo klků jsou jen pravdepodobnosti. Ve většině případů se narodí zdravé dítě, ale je náš dost, kteří i přes všechny testy v pořádku, mají dítě s DS ( i dvojčata, i z IVF) příroda je stále mocnější než lékaři. Pokud chceš mít jistotu jdi na plodovku. Nipt je tedy hodně přesný, ale i ten už byl chybový ( to vím od paní doktorky z genetiky v Brně). Váha, jestli jdi kuřák nebo ne s DS nesouvisí, je to genetická vada, která vzniká při početí nebo max. pár dní poté ( to je mozaika), může být i od rodičů dědičný tzv translokace ( extrémně vzácné). Držím pěsti ať je vše ok ![]()
Proč jsi na ten screening vůbec chodila?
@Yasmen píše: Více
Sestřička se mě u doktora neptala. Měla jsem po 30, řekla že se to dělá běžne, udělá i mě. Navíc kvůli věku (ano, byla jsem hrozně stará) je to žádoucí. Nebyl důvod nechodit. Já byla prvorodička, budu se kroutit, že nechci? Navíc jsem neměla šajn, že kvantum výsledků mě falešne pozitivních.
@DandátkoP píše: Více
Ale ať si klidne každý jde udělat odběr plodové vody. Už se stalo i to, že dítě by se narodilo zdravé, odběr plodové vody to zničil. Ale každého volba.
Vzdyt screening se preci plati, 1500, nebo za tebe byl jeste zdarma?
Ahoj, prosím anonym, je tu příbuzenstvo a ti ještě o těhotenství nevi. Dneska jsem byla na 1. Screeningu, volala mi odpo doktorka, že ultrazvuk zcela ok, ale že v kombinaci s krvi mi vyšlo zvýšené riziko trizomie 21 1:867, že má být nad 1:1000. A že je v krvi nižší Papp A. Přesnou hodnotu nevím, výsledky si budu vyzvedat v pondělí u mého gynekologa. Za tři týdny mě akorát pozvala na další vysetreni. Vysledky screeningu jsou pry v šedé zone, ne vyloženě pozitivní, ale ani v pořádku negativní, takže invazivní vyšetření řešit teď určitě nebude, ale prý si ještě můžu zajít na NIPT. No váham, jestli do něj jít, je to přesne? V rodině žádné genetické problémy, jedno dítě už mame zdravé. Věk 33, nekuřácka, štíhlá.