Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všem snažilkám a hlavně maminkám.
Tak jsem se v pátek objevila //. Denska jsem si zavolala svojí gynekoložce a sestřička mě objednala až na 10. 1. (to budu na konci 8. tt). Asi rovnou na UTZ. Ale příjde mi, že je to docela pozdě. Myslela jsem, že mi předtím udělají min. vyšetření z krve pro potvrzení těhotenství. ![]()
Jak jste na tom byly Vy? Kdy jste měly 1. prohlídku u gynekologa a jak probíhala? Mockrát děkuji! ![]()
Já jsem to zjistila v den, kdy měla přijít MS a objednala mě za 2-3 týdny, nějak tak. Kontrola na UTZ, potvrzení srdíčka. Na žádnou krev jsem teda nešla.
@konfett Já běžela k doktorce hned druhý den po tom, co se mi na testu objevily // a nic tam neviděla. Přišla jsem o týden později, tam byl vidět jen váček bez srdíčka a zítra mám přijít zase, to už by mělo být vidět i srdíčko a měla bych dostat 1.fotečku. Takže myslím, že je lepší tam jít až takhle najisto, než tam běhat každý týden jak trubka (jako já) ![]()
Tak mě objednal po zjištění // až na 6 tt a něco. Sestra se jen zeptala, jestli je těhotenství chtěné, jinak by mě objednali na dřív. Po ujištění, že je, tak prý stačí až v tomto týdnu, kdy už bude vidět na utz srdeční akce. No a prohlídka probíhala, tak, že udělal na koze běžnou prohlídku a pak ultrazvuk vnitřkem, sestra změřila tlak a zvážila, odebrali mi krev na nějaké rozbory, 3 zkumavky a šla jsem. Při další návštěvě za měsíc, to samé, už bez kozy a dostala jsem těhu průkazku, kam se zapsaly všechny ty výsledky testů a další věci.
Ono je tohle ideální. Na začátku není kam spěchat, nebude tam srdeční akce a stejně se bude muset čekat. Jestli se něco má stát, tak se to stane a návštěva u doktorka na začátku na tom nic nezmění. U syna jsem byla v tom 9tt., šla jsem „na jistotu“, teď u druhého těhotenství už v 5tt., ale to proto, že tohle druhé těhotenství bylo opravdu překvápko a já jsem chtěla vědět, jestli ty čárky na testech jsou skutečně mimino.
No nebudu to zdržovat - byla jsem tam už ke konci 6tt., na UTZ. byl jen žloutkový a gestační váček velikostí odpovídající začátku 5tt. a další dva týdny jsem musela stejně čekat. Takže v 8tt. tam kromě váčku bylo pak vidět už i samotné embryo a samozřejmě srdeční akce. A třeba průkazku, odběry, vnitřní vyšetření dělá moje doktorka až s tím 12tt., kdy se to riziko potratu prudce snižuje.
Příspěvek upraven 17.12.12 v 14:44
Mockrát děkuji za odpovědi! U nás je mimčo plánované. Takže si počkám až na 10. teda. Jenom jsem četla nějaké diskuze, kde maminky byli na prohlídce třeba už ve 3 tt. Tak jsem se jenom chtěla ujistit.
Jsem v tomhle pískle. ![]()
Šla jsem týden po zjištění pozitivních testů, ale bylo ještě brzy, takže určitě je lepší až kolem 8tt kdy je vidět srdíčko.. ![]()
@gabi.design píše:
Ono je tohle ideální. Na začátku není kam spěchat, nebude tam srdeční akce a stejně se bude muset čekat. Jestli se něco má stát, tak se to stane a návštěva u doktorka na začátku na tom nic nezmění. U syna jsem byla v tom 9tt., šla jsem „na jistotu“, teď u druhého těhotenství už v 5tt., ale to proto, že tohle druhé těhotenství bylo opravdu překvápko a já jsem chtěla vědět, jestli ty čárky na testech jsou skutečně mimino.No nebudu to zdržovat - byla jsem tam už ke konci 6tt., na UTZ. byl jen žloutkový a gestační váček velikostí odpovídající začátku 5tt. a další dva týdny jsem musela stejně čekat. Takže v 8tt. tam kromě váčku bylo pak vidět už i samotné embryo a samozřejmě srdeční akce. A třeba průkazku, odběry, vnitřní vyšetření dělá moje doktorka až s tím 12tt., kdy se to riziko potratu prudce snižuje.Příspěvek upraven 17.12.12 v 14:44
S tímhle úplně souhlasím, je zbytečné chodit dřív. Pak z toho mají maminky akorát nervy, když se čeká, jestli se ukáže srdíčko. Já jsem taky byla až v 8tt.
@Annie Farmer píše:
@konfett Já běžela k doktorce hned druhý den po tom, co se mi na testu objevily // a nic tam neviděla. Přišla jsem o týden později, tam byl vidět jen váček bez srdíčka a zítra mám přijít zase, to už by mělo být vidět i srdíčko a měla bych dostat 1.fotečku. Takže myslím, že je lepší tam jít až takhle najisto, než tam běhat každý týden jak trubka (jako já)
Já jsem naštěstí v zahraničí, takže bych tam ani nemohla běhat takhle často! ![]()
@konfett píše:
Mockrát děkuji za odpovědi! U nás je mimčo plánované. Takže si počkám až na 10. teda. Jenom jsem četla nějaké diskuze, kde maminky byli na prohlídce třeba už ve 3 tt. Tak jsem se jenom chtěla ujistit.Jsem v tomhle pískle.
No ve 3. týdnu není ani na tom ultrazvuku nic vidět. Jinak teda já jsem na první prohlídce byla taky 10.ledna (taky v 8.tt) ale už to budou dva roky ![]()
@konfett píše:
Ahoj všem snažilkám a hlavně maminkám.Tak jsem se v pátek objevila //. Denska jsem si zavolala svojí gynekoložce a sestřička mě objednala až na 10. 1. (to budu na konci 8. tt). Asi rovnou na UTZ. Ale příjde mi, že je to docela pozdě. Myslela jsem, že mi předtím udělají min. vyšetření z krve pro potvrzení těhotenství.
Jak jste na tom byly Vy? Kdy jste měly 1. prohlídku u gynekologa a jak probíhala? Mockrát děkuji!
Ahoj já měla až v devátém týdnu. Když jsem se objednávala tak se sestřička ptala jestli je to chtěný a když jsem řekal že jo, tak řikala že to stačí až tak v tom 8-9 týdnu.
@Helii píše:
Tak mě objednal po zjištění // až na 6 tt a něco. Sestra se jen zeptala, jestli je těhotenství chtěné, jinak by mě objednali na dřív. Po ujištění, že je, tak prý stačí až v tomto týdnu, kdy už bude vidět na utz srdeční akce. No a prohlídka probíhala, tak, že udělal na koze běžnou prohlídku a pak ultrazvuk vnitřkem, sestra změřila tlak a zvážila, odebrali mi krev na nějaké rozbory, 3 zkumavky a šla jsem. Při další návštěvě za měsíc, to samé, už bez kozy a dostala jsem těhu průkazku, kam se zapsaly všechny ty výsledky testů a další věci.
Tak aspoň vím, co mě čeká a na co se připravit! Na UTZ si počkám. Kdyby něco nebylo v pořádku, tak si mám prý zavolat. Spíš, jsem (ano vím, asi dost naivně) očekávala, že bude už předtím nějaká prohlídka, ale to je asi opravdu zbytečné ![]()
Přijde mi to naprosto normální, u prvního mě tak dr taky objednal, jenže to spočítal dle ms a dle utz jsem byla nakonec 5+4 a stejně jsem musela jít za dva týdny znovu, protože ještě nebyla srdeční akce.
U druhého jsem šla ve 13.tt, pokud není prolém a nechceš prvotrimestrální screening, tak ideální, první trimestr za sebou, nevzniknou žádné pochybnosti o tom, jestli už má být v děloze něco vidět atd.
U třetího jsem šla v 8.tt, protože jsem ode dne očekávané ms krvácela a špinila, ale dřív by mě tam nikdo nedostal, nechtěla jsem zase zažít to, že na utz srdeční akce není a musela bych tam znovu (a mezitím se nervit, zda je to v pořádku či ne).
Naopak naběhnout k dr v době očekávané ms a s čerstvou čárkou na testu mi přijde zbytečné, k čemu ![]()
@Daduka píše:
No ve 3. týdnu není ani na tom ultrazvuku nic vidět. Jinak teda já jsem na první prohlídce byla taky 10.ledna (taky v 8.tt) ale už to budou dva roky
Jee, no vidíš.. to se nám to hezky sešlo
A který den jsi rodila? ![]()