Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já jsem měla KP, porod se mi rozběhl sám od sebe a lékařka se mě ptala jestli chci rodit normálně nebo císařem. Měla jsem načtený informace, ptala jsem se jí, jestli ona by si na to troufla, jestli by mi to doporučila rodit normálně. Řekla, že by si na to troufla, ale jako prvorodičce mi doporučuje císaře, ale že rozhodnutí je čistě na mě.No a nakonec začali malýmu padat ozvy, takže by byl císař tak jak tak. Ačkoli jsem z celýho srdce netoužila po ničem jinem, než porodit svoje dítě přirozenou cestou, rozhodla jsem se pro sekci.
Dodnes děkuju tomu, kdo mi tu myšlenku vtlačil do hlavy, protože bych byla bez dítěte. Malý měl oproti tělíčku dost velkou hlavičku a ta by velmi špatně prošla porodníma cestama, navíc měl na několikrát šňůru kolem krku.
Poloha KP je indikací k císařskému řezu a za mě říkám ANO.
Ačkoliv jinak jsem zastáncem vaginálních porodů.
Rodila jsem 2× KP a bez problémů. Rodila jsem to tam, kde s tím mají desetileté zkušenosti. Protože to skoro nikde neumí rodit a bojí se komplikací, doporučují sekce. Já jsem mohla jít v Praze v klídku na císařský řez, ale rozhodla jsem se pro přirozený porod. Proto jsem jela rodit až 150km od domova. Nelituji, naopak !!!!
Vrchlabí je nejlepší porodnice v čr ![]()
První dítě KP 3kg
Druhé dítě KP 4 kg
Obě bez jakéhokoli lékařského zásahu ![]()
lumáťa píše:
Rodila jsem 2× KP a bez problémů. Rodila jsem to tam, kde s tím mají desetileté zkušenosti. Protože to skoro nikde neumí rodit a bojí se komplikací, doporučují sekce. Já jsem mohla jít v Praze v klídku na císařský řez, ale rozhodla jsem se pro přirozený porod. Proto jsem jela rodit až 150km od domova. Nelituji, naopak !!!!Vrchlabí je nejlepší porodnice v čr
![]()
První dítě KP 3kg
Obě bez jakéhokoli lékařského zásahu
Druhé dítě KP 4 kg
Lumáťo já ti strašně moc závidím
Vrchlabí je můj sen, jenže ten sen je přes celou republiku.
Plánovanej císař kvůli KP (a ještě dalším 2 indikacím) a bylo to super
, takhle můžu rodit každej tejden.
lleennttiillkkaa píše:lumáťa píše:Lumáťo já ti strašně moc závidím
Rodila jsem 2× KP a bez problémů. Rodila jsem to tam, kde s tím mají desetileté zkušenosti. Protože to skoro nikde neumí rodit a bojí se komplikací, doporučují sekce. Já jsem mohla jít v Praze v klídku na císařský řez, ale rozhodla jsem se pro přirozený porod. Proto jsem jela rodit až 150km od domova. Nelituji, naopak !!!!Vrchlabí je nejlepší porodnice v čr
![]()
První dítě KP 3kg
Obě bez jakéhokoli lékařského zásahu
Druhé dítě KP 4 kgVrchlabí je můj sen, jenže ten sen je přes celou republiku.
První dítě KP bylo císařem. Teď čekám druhé a zatím je taky KP, tak strašně moc doufám, že se otočí, jelikož už císaře nechci a raději bych rodila normálně… KP bych ale normálně nerodila, do toho bych já osobně nešla.
Ahojky,
první dcerka taky KP a raději císař, za ty komplikace mi to nestálo ze sebe dělat hrdinku a rodit normálně ( ač mě to moc mrzelo,aspoň u druhé cácorky, která nebyla tak tvrdohlava a otočila se, se podařilo) Nikdy nevíš důvod KP, u nás to byla krátká pupeční šnůra a normální cestou bych ji zřejmě ani neporodila. U chlapečků se při KP přirozený porod nedoporučuje vůbec pač tam je tam riziko poškození varlat.
Na toto téma existuje tato metaanalýza – http://www2.cochrane.org/…b000166.html, ze které vychází pro dítě líp plánovaný CŘ (pro matku hůř).
Je tam ovšem jedna klíčová věta: „The data from this review cannot be generalised to settings where (…) methods of breech delivery differ materially from the clinical delivery protocols used in the trials reviewed. " Čili mohou existovat pracoviště, kde je vaginální porod KP stejně bezpečný. Je to v tom, jak už tu padlo, že je málo PA/porodníků, kteří "umí“ vaginální porod dítěte KP vést, má to svá specifika a dnes se prostě obecně raději řeže.
Já osobně bych v „běžné“ porodnici volila CŘ, v porodnici typu Vrchlabí (= tam to umí) vaginální porod. Celkově samozřejmě preferuju vaginální porod, takže bych se snažila zajistit si vhodnou porodnici, pokud by to jen trochu šlo.
jitule_b píše:
Ahojky,
první dcerka taky KP a raději císař, za ty komplikace mi to nestálo ze sebe dělat hrdinku a rodit normálně ( ač mě to moc mrzelo,aspoň u druhé cácorky, která nebyla tak tvrdohlava a otočila se, se podařilo) Nikdy nevíš důvod KP, u nás to byla krátká pupeční šnůra a normální cestou bych ji zřejmě ani neporodila. U chlapečků se při KP přirozený porod nedoporučuje vůbec pač tam je tam riziko poškození varlat.
Přesně tak, ve Vrchlabí jsou porodníci, co tohle rodí celý život. Stačí se tam podívat do děkovné knihy, každý druhý porod KP a strašně moc jim děkují za umožnění přirozeného a bezpečného porodu (desítky let zpátky). Ale děkují tam maminky, které rodí normálně, ale přirozeně, jako kdyby rodily doma !
No, ono se stačí podívat i tady, na emiminu, na ta hodnocení porodnice Vrchlabí, to hovoří za vše ! ![]()
ivuska.h píše:" Čili mohou existovat pracoviště, kde je vaginální porod KP stejně bezpečný. Je to v tom, jak už tu padlo, že je málo PA/porodníků, kteří „umí“ vaginální porod dítěte KP vést, má to svá specifika a dnes se prostě obecně raději řeže.
Já osobně bych v „běžné“ porodnici volila CŘ, v porodnici typu Vrchlabí (= tam to umí) vaginální porod. Celkově samozřejmě preferuju vaginální porod, takže bych se snažila zajistit si vhodnou porodnici, pokud by to jen trochu šlo.
Vrchlabí je sice strašně krásná představa porodnice, ale…
Já třeba rodila 14 dní před termínem a nějak si neumím představit, že se prostě třeba na poslední měsíc sbalím a odjedu 200km daleko do cizýho města, platím si tam hotel a čekám, kdy to na mě přijde. Potažmo si neumím představit, jak bych to udělala s dítětem(myslím prvorozeným)
lleennttiillkkaa píše:
Já třeba rodila 14 dní před termínem a nějak si neumím představit, že se prostě třeba na poslední měsíc sbalím a odjedu 200km daleko do cizýho města, platím si tam hotel a čekám, kdy to na mě přijde. Potažmo si neumím představit, jak bych to udělala s dítětem(myslím prvorozeným)
lumáťa píše:
Tohle chápu..já to měla „jen“ 150km od domova. Navíc v zimě, v sezoně, sněhové závěje… Ten druhý porod jsem také řešila s prckem a to nemáme babičky. Nebylo jednoduché to vymyslet, ale všechno jde, když se chce![]()
lleennttiillkkaa píše:
Ale asi jo, ono by to bylo hodně náročný na organizaci, ale asi by se to nějak zvládlo, ale do druhýho dítěte daleko a třeba do tý doby otevřou stejně fundovanou porodnici i u nás v jižních čechách.
lleennttiillkkaa píše:
Já teda raději pojedu 200 km a budu měsíc někde nocovat, než si nechat zbytečně rozřezat břicho
Navíc teda u prvorodičky se dá těch 200 km dojet i v začátku porodu.
Ahoky,jsem prvorodička a mimije KP chci se zeptat jak jste rodily jestli přirozene a nebo cisař?Ja bych šla radši cisařem kuli mimi,ale vim že si to mužu jen přat.