Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
ivuska.h píše:lleennttiillkkaa píše:Já teda raději pojedu 200 km a budu měsíc někde nocovat, než si nechat zbytečně rozřezat břicho
Vrchlabí je sice strašně krásná představa porodnice, ale…
Já třeba rodila 14 dní před termínem a nějak si neumím představit, že se prostě třeba na poslední měsíc sbalím a odjedu 200km daleko do cizýho města, platím si tam hotel a čekám, kdy to na mě přijde. Potažmo si neumím představit, jak bych to udělala s dítětem(myslím prvorozeným)Navíc teda u prvorodičky se dá těch 200 km dojet i v začátku porodu.
Já třeba až do chvíle, kdy se mě doktorka zeptala jestli i přes KP chci rodit normálně byla přesvědčená, že to zkusím. Jenže pak se mě zeptala a mě najednou něco řeklo, že ne, že to není dobrý nápad, že se něco po.ere. A taky jo. Malý byl hypotrofický, měl i na zralý gestační věk nízkou váhu, hubeňoučký tělíčko a velkou hlavičku, která by po tý malinkatý prdýlce neprošla. Přisahám, že nikdo neměl o týhle komplikaci a situaci ani tušení.
Císař je pro mně otřesná zkušenost, nikdy se s tím nevyrovnám, ale děkuju za ten okamžik, kdy mi přišla na mysl ta myšlenka, že je něco špatně, protože bez ní by tu malý nebyl.
ivuska.h píše:lleennttiillkkaa píše:Já teda raději pojedu 200 km a budu měsíc někde nocovat, než si nechat zbytečně rozřezat břicho
Vrchlabí je sice strašně krásná představa porodnice, ale…
Já třeba rodila 14 dní před termínem a nějak si neumím představit, že se prostě třeba na poslední měsíc sbalím a odjedu 200km daleko do cizýho města, platím si tam hotel a čekám, kdy to na mě přijde. Potažmo si neumím představit, jak bych to udělala s dítětem(myslím prvorozeným)Navíc teda u prvorodičky se dá těch 200 km dojet i v začátku porodu.
lumáťa píše:
To je nesmysl, tohle by vám porodníci z Vrchlabí vyvrátili !jitule_b píše:
Ahojky,
první dcerka taky KP a raději císař, za ty komplikace mi to nestálo ze sebe dělat hrdinku a rodit normálně ( ač mě to moc mrzelo,aspoň u druhé cácorky, která nebyla tak tvrdohlava a otočila se, se podařilo) Nikdy nevíš důvod KP, u nás to byla krátká pupeční šnůra a normální cestou bych ji zřejmě ani neporodila. U chlapečků se při KP přirozený porod nedoporučuje vůbec pač tam je tam riziko poškození varlat.
Nesmysl to není. Je super, že u vás porod KP proběhl v pořádku,ale ne všechny takto dopadají a ne všichni mohou rodit ve Vrchlabí. Nebyla jsem z císaře ani trochu nadšená, dlouho jsme se s tím srovnávala, ale chodila jsem k dr. Kouckému, ten mi dal na výběr, že samozdřejmě rodit spontálně mohu,ale rizika jsou tam větší než při porodu, kdy je hlavička dolů. Sám by svoji ženu první dítě KP rodit nenechal a to je zastánce přirozených porodů a jsem mu vděčná, že mě druhé dítko nechal rodit přirozeně.
Ale nemám ani v nejmenším úmyslu se hádat co je lepší, to ať se každý rozhodne sám.
lumáťa píše:
Já bych tam přes celou republiku jela ! Je to jednou, dvakrát za život… a za ten krásný zážitek to stojí.lleennttiillkkaa píše:lumáťa píše:Lumáťo já ti strašně moc závidím
Rodila jsem 2× KP a bez problémů. Rodila jsem to tam, kde s tím mají desetileté zkušenosti. Protože to skoro nikde neumí rodit a bojí se komplikací, doporučují sekce. Já jsem mohla jít v Praze v klídku na císařský řez, ale rozhodla jsem se pro přirozený porod. Proto jsem jela rodit až 150km od domova. Nelituji, naopak !!!!Vrchlabí je nejlepší porodnice v čr
![]()
První dítě KP 3kg
Obě bez jakéhokoli lékařského zásahu
Druhé dítě KP 4 kgVrchlabí je můj sen, jenže ten sen je přes celou republiku.
Tak holky, zrovna jsem byla minulý týden u dr., kde jsme konzultovali ty lékaře a to, že nebudou dětské jipky a kde mám předčasně porodit …a já říkám, že pojedu do vrchlabí a Dr. mi říká : to si ale nepomůžete. Rodit tam sice uměj, ale děti zachraňovat neumí a vše se vozí sem do Hradce…takže pokud budete rodit předčasně tak jen ne ve Vrchlabí…
Nicméně já jsem byla taky KP, plánovaný císař vzhledem k riziku udušení dítěte a dalším komplikacím, které předcházely. NIKDY bych si na sebe nevzala tu zodpovědnost a vyžadovala normální porod, pokud mi diktor řekl, že tím ohrozím dítě.
Nakonec jsem začla rodit předčasně a ještě byla KP tak blbě, že i na porodnici jiná doktorka řekla, že to bych neporodila…takže vyřešeno, dva na sobě nezávislé názory…
nechala bych si vše vysvětlit a do rizika pro dítě bych nešla
Ráda bych se podělila o zkušenost, kdo u KP mají variantu přirozeného porodu nebo císaře. Po tom co jsem si přečetla na netu jsem z klasického porodu měla celkem stres (kyčle,vykloubené ramínka atd.). Při přijetí do nemocnice jsem docela dlouho mluvila s lékařem a naznal, že je u mne možnost rodit klasicky nebo císařem. Kdybych zřejmě panikařila, tak to bude císařem, u KP je hodně nutná spolupráce rodičky . Nicméně díky stresu z toho jak to dopadne, aby byla malá v pořádku jsem začala přirozeně rodit v den kdy se mělo rozhodnout jak to tedy bude. Vybrala si tedy sama. Ne každý KP se dá rodit přirozeně. Chlapečky z důvodu poškození plodnosti berou automaticky na císaře. Záleží na pozici pupečníku a také jak je mimi natočeno. Kolik váží. Prostupnost-šířka pánve. Rozhodně bych KP nerodila u nějakého nezkušeného doktora nebo tam kde s tím nemají zkušenost. Popovídej si s lékařem, jaké hrozí rizika, kolik KP se v porodnici rodí atd. Víc informací tě sice moc neuklidní, ale aspoň se budeš líp orientovat. KP se rodí plánovaně, u mne díky nervům začátek spontánně - praskla mi voda. Nesměla jsem se hnout, ihned na sál, vše prodýchávat vleže. V naší porodnici předpis, že u KP musí být 2 porodní lékaři, dětská lékařka a 2 porodní asistentky. Jsem prvorodička, žádné poslíčky jsem neměla a kontrakce ihned po 7 min., pak voda a šup na sál. U KP musí doktoři čekat co nejdéle až přirozeně mimi sestoupí co nejníž, do té doby jsem musela poslouchat téměř „na slovo“ jak dýchat, samotný porod byl docela fofr,kvůli malé jsem se snažila aby to šlo co nejrychleji, takže chce to zatnout zuby a když už konečně můžeš tlačit, tak se do toho opřít, čím dříve je mimi venku tím lépe. U KP totiž nemůžou mimi „popotáhnout“ aby nezvedlo třeba ručičky apod. Myslím, že vykloubené ramínko se může stát i u klas. porodu. Přechod na akut. císaře může dojít také u klas. porodu. To bohužel předem nikdo neví. Malá byla nakonec venku snad za půl hodiny, horší bylo čekání na sestoupení a posílení přirozených kontrakcí, které jsem musela rozdýchat vleže kvůli prasklé vodě. Porod byl docela těžký, ale který není, hodně mi pomohl manžel, který tam se mnou byl, vnímala jsem jen jeho mimo ten lékařský ansábl. Nakonec při dobré spolupráci od prasknutí vody až po narození malé uběhly jen 4 hod. Malá je krásná, kyčle negativní, žádné vykloubené ramínko, žádná modřina, krásná kulatá hlavička a měla se k světu. Jsem ráda že to takhle proběhlo, ale myslím že je důležité říct si sama sobě, jestli v bolestech zvládneš poslouchat doktory a spolupracovat, to je to nejdůležitější a nechat si co nejvíce sil na vytlačení mimiska. Sama nevím, jak bych porod zvládla kdyby trval mnohem déle, fyzicka jsem byla docela „vyplivnutá“ ale to asi každý, ale souhlasím že za 2hod. seš relativně O.K., kdežto po císaři 3 dny nechodíš. Držím palce při porodu, bát se budeš tak jak tak, ale když to půjde spontánně tak do toho dej všechno, za ten řvoucí uzlíček to vážně stojí.
Ahoj, jsem prvorodička a malé se mi přetočilo týden před porodem, takže je teď KP. Mám astma (sice pod kontrolou, ale bohužel je) a těhotenskou cukrovku, takže mne nenechají přenášet. Prcek měl jen 1500 g ve 33 týdnu a teď na poslední kontrole 3100 g, takže nám krásně nabral na normální váhu. To nás strašili, že bude chuďátko malé a že mi špatně funguje placenta. 7. 3. mám termín, ale pokud do té doby neporodím, tak 8. 3. mám nástup do nemocnice, vyšetření a rozhodnutí, jestli budu rodit normálně, to by zatím šlo nebo císařem. Jsem docela nervozní, manžel nervózní. Čtu různé diskuse o KP a články a pořád přemýšlím, jestli nejít rovnou raději na císaře. U příjmu bude můj gynekolog, takže to nechám na jeho uvážení, je dobrý a jen si jej chválí.
Já jsem porodila KP přirozeně za 6 hodin a 5 zatlačení od prasknutí plodové vody.Prvorodička.Míry před těhu 156cm,49 kg,takže prcek.
Na výběr jsem nedostala.Prostě mi řekli,že to zvládnu a já jim věřila.Je fakt,že jsem rodila předčasně ve 37 týdnu a malá byla drobek,měla odhad 2600g a taky to tak bylo.
Několik týdnů jsem sháněla veškeré informace,jak otočit a hlavně jak docílit císaře.Strašně jsem se bála rodit KP přirozeně.Ale když na to přišlo,strach nebyl a já věřila,že to zvládnu.A dnes jsem štastná,protože porod pro měl byl nádherný zážitek,od začátku do konce.Normálně jsem chodila po pokoji,teda spíš běhala,to mi nejvíc zabíralo,hledala si úlevové polohy,byla ve sprše.Jen tlačit jsem musela na koze.Nástřih teda udělali preventivně.Dcerka byla naprosto bez problémů,kyčle v normě,krásnou kulatou hlavičku:-)U porodu byla asistentka i lékař.
Dnes jsem štastná,že jsem se císařem neochudila o tenhle nádherný zážitek,dokonce si ho někdy před spaním zpětně promítám v hlavě místo pohádky ![]()