Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, založila jsem tuto diskusi, protože mám takový menší problém…Screening, který se dělá v 1. trimestru mi vyšel z poloviny pozitivní… jedna hodnota krve byla vyšší a Dr. miminku nenašla nosní kustku, takže riziko je 1:129 že miminko bude mít Downův syndrom… Měla bych jít na genetiku na odběr plodové vody, ale na jednu stranu mám obrovský strach jak o miminko, tak i o to, že se to potvrdí, a na druhou stranu si říkám, jestli kdyby se to potvrdilo bych vůbec šla na potrat
Máte s tím někdo zkušenosti? Nebo třeba podobný problém?
ahojky ![]()
byla jsem na tom stejně vloni. V 10.týdnu jsems se probudila s krvácením-jeli jsme okamžitě na pohotovost. Dle utz bylo vše v pořádku a tak nás propustili domu. Za 2 dny jsem šla na kontrolu na gyndu na ten screening no a pan doktro vůbec neviděl nosní kůstku. A hlavně se mimísovi začala tvořit bvelká boulička na krkui za hlavičkou, Takže nastalo spoustu vyšetřování-,ejdříve odběr plodový vody, pak odběr placenty a vyšetření na chóriový klky a do toho nervy a stres. Na utz jsem chodila skoro obden a boulička se pořád a pořád zvětšovala. Všechny výsledky dopadly negativně-já jsem přesto musela podstoupit vyvolávací potrat ve 12.týdnu(menší porod) a podle pitvy miminka se zjistilo, že to byla neslučitelná vada se životem zvaná hydrops
To mě mrzí,… ale jak koukám, teď se Ti skvěle daří… tak přeji hodně štěstí… ![]()
zatím je vše v pořádku
jen Ti doporučuju podstoupit všechna vyšteřření, co Ti budou nabízet-některá jsou sice trošku nepříjemný ale vydržet se to dá, zubař je horší ![]()
Já měla taky tento test pozitivní na DS 1:240. Měla jsem hodně vysoké hCG + věk. UZ jsem měla naštěstí OK. Plodovku jsem podstoupila a DS se vyloučil. Že chybí nosní kůsta se stát může i u zdravých dětí. A jak Ti vyšly krevní výsledky ?
Možná mě tu za můj názor „zbičujete“, ale já jsem sice testy na Downa podstoupila (jen ty krevní), ale byla jsem rozhodnutá, ať vyjdou jakkoli, na amnio mě nikdo nedostane. I kdyby mi totiž na amnio Downa potvrdili, nikdo by mě nedonutil zabít svoje dítě.
Tedy já bych nikam nechodila. Tohle je ale na každém.
Zakladatelce přeju ať vše dopadne jen a jen dobře!!! ![]()
Já byla na amnio, byla jsem rozhodnuta, že nechci posstižené dítě. Nemáš se čeho bát, je to rychlý a celkem bezbolestný zákrok. Je to lepší, než se trápit do porodu.
Neboj se nic, mě vyšel NT test dobře, ale tripl test zle, možnost Dawna 1:15… Šla jsem i na plodovku, chtěla jsem mít jistotu a dopadlo to skvěle. A zda bych šla na potrat? Těžko říct, jsem názoru toho, že dítě donosit, ale pak ho dát mezi „své“, aby mohl žít, v okolí znám dvě děti s touto nemocí, jedno si nechali doma a je to chudák, protože jsou všichni okolo normální a … nese to težko, už je větší a má z toho rozum. Další dali chlapečka do ústavu s takovými dětmi, ale vztahy udržují a z kluka sálá život, radost a upřímně bych i řekla, že je na tom líp, než ta holka, odborníci se přece jen asi víc věnují… nevím. Pravda ale je, že si neumím představit, porodit dítě a dát ho pryč
Nevím no. jsu šťastná, že to dopadlo takhle a tobě přeju, aby jste vše zvládly se šťastným koncem ![]()
Určitě podstoupit všechny důležitý vyšetření - není nad to porodit nemocný dítě na svět
je to sice krutý ale to bych raději si počkala na zdravý … takže hlavně přeju at se to nepotvrdí a užíváš si a těšíš se na zdravý miminko ![]()
Riziko není zas tak vysoký 121 to je docela dost určitě to bude v pořádku ![]()
prodigy222 píše:
Možná mě tu za můj názor „zbičujete“, ale já jsem sice testy na Downa podstoupila (jen ty krevní), ale byla jsem rozhodnutá, ať vyjdou jakkoli, na amnio mě nikdo nedostane. I kdyby mi totiž na amnio Downa potvrdili, nikdo by mě nedonutil zabít svoje dítě.Tedy já bych nikam nechodila. Tohle je ale na každém.Zakladatelce přeju ať vše dopadne jen a jen dobře!!!
Já s tímhle názorem souhlasím. Sama jsem NT odmítla, na amnio mne taky nikdo nedonutí, protože na 100% vím, že bych na potrat nešla. Takže vlastně žiju ve sladké nevědomosti.
Zas ale je to každého volba těžko radit v tak zásadních věcech jako potrat vs. výchova postiženého dítěte.
Ivušáčku, myslím na vás, aby byl Klíček vpořádku
Zase pořád máš šanci 129:1 že se ti narodí zdravé miminko. To je docela slušná šance, tak se neboj, bude to dobrý ![]()
Ivuš, já měla výsledky z krve v I.trimestru mnohem horší, tuším 1:100 na DS a 1:7 na Edwardsův sy, ale je pravda, že UTZ vypadal výborně. Genetička mě přemlouvala k okamžitému odběru choriových klků, že prý výsledek do tří dnů, to mi gynekolog nedoporučil. Tím jsem získala čas si o tom popřemýšlet, gyndr chtěl, abych v 16.tt šla na triply a amnio. No a mezi 12.tt a 16.tt mi došlo, že svoje dítě v sobě zabít nenechám, ať se děje co se děje. Že budu čelit čemukoliv, co nás čeká, co bude přirozené. Že pokud se mi narodí postižené dítě, budu ho mít. Že pokud bude tak těžce postižené, že zemře ještě během těhotenství nebo brzo po porodu, bude to tak a já se s ním rozloučím. Ale nenechám v sobě zabít dítě, které jsem si přála a které ke mne přišlo.
Nikdo ti tu neporadí, jak se k tomu postavit. Je potřeba naslouchat sobě sama a podle toho se rozhodnout. Můžeš to mít jako já, můžeš si říct, že nevydržíš čekat až do porodu a chtít vědět, na čem jste - i s tím, že bys ale dítě donosila, prostě bys věděla dopředu, co vás čeká. Nebo se rozhodnout pro ukončení těhotenství. Je to jen a jen tvá (a partnerova) soukromá věc.
Jen maličkost, odběr choriových klků nebo amnio nejsou zcela bez rizika, CVS neznám čísla, amnio se udává 1-2%komplikací končících předčasným potratem. To není strašení, jen bys měla vědět vše pro i proti, když se budeš k vyšetřením rozhodovat. Měl by ti to sdělit tvůj lékař, přínos a riziko jednotlivých vyšetření.
Nech si trochu času, nerozhoduj se ukvapeně, ať tak či onak. Naslouchej sobě, naslouchej partnerovi.
Držím palce, ať máš nakonec v náručí zdravé miminko!
PS u nás tomu tak bylo.
Ahoj já bych si vyšetření udělat nechala, aspoń budeš vědět na čem jsi. Není lehké se starat o tak postižené dítě. Promiń, že to tak napíšu, ale já bych to nedokázala. Vím o čem to je. Měli jsme v rodině takto postižené dítě a určitě to není lehké. Měla jsem tak postiženého strýce a babička se vždy bála co sním bude kdyby se sní něco stalo a tak. Jinak chodit se naučil až v 5 letech, stále měl rozum 3 letého dítěte. Bylo to opravdu hrozné a nikomu bych to nepřála, ale pokud má někdo na to aby se o takového človíčka staral celý život, tak proč né. Obdivuju ho, ale já po zkušenostech bych na to neměla.
Přeji, aby tvé dětˇátko bylo zdravé. A určitě jdi na všechny testy, ať víš a můžeš se rozhodnout.
Já bych na amnio taky šla, nebo přesněji na odběr chloridových klků, neb to se dá udělat už ve 13tt a nechtěla bych čekat, protože vím, že bych postižené dítko nechtěla…
Ale pokud se rozhodneš, že si dítko chceš nechat i v případě postižení, tak bych ta vyšetření vynechala, ono je totiž riziko potratu cca 1:100 - 1:200, tudíž vlastně stejné jako riziko že to dítko bude opravdu postižené…
Ja jsme to zazila u obou ditek.
Tedy u prvniho jsme byla az na triplle testech - o tech prvotrimestralnich jsme tehda nevedela. Vysel mi pozitivni na DS 1:72 - obrecela jsme to na UTZ to sice vypadalo nadejne, ale rekli, ze to nic neznamena, jelikoz pak zjistili, ze se asi spletli ve vypoctech udelali mi znovu odber krve a zase DS 1:91 - tak to jsme byla na dne - rikala jsem si 2× za sebou a oba pozitivni. No sla jsme na plodovku a vse v poradku.
U druheho jsem si rekl,a ze is zaplatim ten prvotrimestralni, ze vyjde urcite dobre a pak uz na triple testy nebudu brat zretel, ale kdyz jsme si sla pro vysledky, tak mi dnes v recepci rekli, ze vysly pozitivne na DS - dost me to zaskocilo. Pak jsem sla na genetickou konzultaci a tam mi rekli, ze bud pockam na triple testy, ktere nejspis take vyjsou pozitivne (proste nekomu to tak vychazi) a pak mi doporuci plodovku, ale cekat nekolik tydnu to bych fakt asi nezvladla tkaze jeste ten den jsme sla na CVS a uz druhy den jsme vedela, ze cekame zdraveho chlapecka ![]()
Takze fakt neboj - tohle opravdu nic nemusi znamenat - vim, ze to josu nervy - zazila jsem to. Moc drzim palce.
Madelen píše:
Já měla taky tento test pozitivní na DS 1:240. Měla jsem hodně vysoké hCG + věk. UZ jsem měla naštěstí OK. Plodovku jsem podstoupila a DS se vyloučil. Že chybí nosní kůsta se stát může i u zdravých dětí. A jak Ti vyšly krevní výsledky ?
Krevní výsledky mi první hodonat PAPP vyšla v pohodě a druhá hCG mi vyšla o 0,398 vyšší než je hranice… ![]()