Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli jste některá absolvovaly kombinaci skryté astma (pod kontrolou, bez záchvatů, ty jsem neměla nikdy, léčené Miflonidem), těhotenství a kočičku.
Pořídili jsme si ji v době, kdy jsem o astma nevěděla, měla jsem pouze alergii na pyly. To se nezměnilo, alergická nejsem na žádné zvíře. Dá se to zvládnout?
Kočička je náš miláček, nikdy jsem kvůli ní žádné zhoršení neměla.
Nepíšu to proto, že bych si řekla, chci otěhotnět, tak kočka pryč. Nechci ji dát pryč, ale taky mám strach, jestli to jde zvládnout. Díky
ahoj, ja som alergicka a teraz som tehotna a strasne moc sa mi to zhorsilo- suvisi to s oslabenim imunity. v tehotenstve mozes uzivat lieky na astmu.
Ahoj Lynnko … nepíšeš, zda máš alergie určené od doktora, nebo „jenom“ vysledované.
Já jsem astmatik a z alergika jsem se astmatikem stala právě „díky“ kočičce - měla jsem ji doma 2 roky a nakonec jsem ji pryč dát musela - měla jsem po těch dvou letech záchvaty kašle.
Asi je Ti jasné, že kdybys tuhle otázku dala doktorovi, tak by Ti řekl, že se máš vyhýbat alergenům - což, pokud by to byly jenom pyly, tak by s číčou zvládnout šlo. Rozhodně si nech udělat krevní testy, zda se to u Tebe nezměnilo a nejsi už alergická i na kočičku, protože jak mi vysvětlovala alergoložka - pro mimi není nebezpečné to, že jsi astmatik, ale případný záchvat, nebo i to, že díky alergii nebudeš mít dostatečně okysličenou krev.
Držím palečky, aby to dopadlo tak jak chceš
.
Ahojky, já astmatička i těhulka jsem, alergii mám převážně na pyly. Doma mám tři kočky, jsou tedy chované jenom doma, ven nechodí. Problémy nemám a neměla jsem žádné, v těhotenství se mi astma nezhoršilo a kočky mi nevadí, alespoň ty naše ne. Je tedy fakt, že když třeba přijedeme někam na návštěvu, kde kočky mají, tak někdy mi to vadí, což je zvláštní.
Takže si myslím, že pokud se ti alergie v těhotenství nerozvine, tak není třeba kočičku nějak řešit. Spíš si dej pozor na hygienu při vybírání kočičích toalet, abys nechytila toxoplazmósu. Ale pokud se čistí každý den (já raději několikrát) a umyješ si pořádně ruce, tak to myslím nehrozí.
Jo a taky si radši zavolej na alergologii, jestli léky, které bereš, můžeš užívat i v těhotenství, protože mě třeba doktorka jeden lék (foukačku) změnila a třeba Zyrtec nebo Alerid se nesmí vůbec.
Alergie mám určené lékařkou naposledy loni na podzim, to už jsme kočičku doma dva roky měli, nechala jsem si speciálně testovat právě kočku, psa a pár dalších zvířátek.
Nezpůsobuje mi žádná zhoršení, záchvat, že se člověk vyloženě dusí jsem nikdy neměla, neznám jaký to je. Saturace i spirometrie mi zatím vychází vždycky ok, akorát mi včera řekla, že mám vysokou hodnotu vydechovaného NO.
Léky co mám jsou prý vhodné i v těhotenství, doktorka o našich plánech ví a i proto mi léčbu upravuje už teď, kdyby se to povedlo.
Každopádně děkuju za všechny reakce.
ahoj, ja jsem docela silna astmaticka, kdyz jsem bydlela u rodicu cca 3roky zpet jsme meli kocku, psa, ja mela osmaka, segra krecka a nijak mi to nevadilo. ted jsem na konci tehotenstvi a astma se mio malinko zlepsilo, takze je to asi u kazdyho jinak, nekomu se horsi nekomu zase lepsi
musis to vyzkouset
ahojka, mě se v těhu astma zlepšilo. V dětství jsem ho mívala horší, pak už jen sledovaný a záchvat tak jeden do měsíce a v těhu nic
Kočky mají naši a při návštěvě mi chlupy vadily že jsem mívala rýmu …ale to mám i teď, takže to nebude tím těhotenstvím. No a s těma lékama…měla jsem „štěstí“ na doktora kterej mi jako jedinou informaci řekl…no ty léky by se asi neměly brát! Na dotaz co je pro mě a mimi horší…jestli záchvat nebo lék…mi tu větu opět zopakoval ![]()
ahoj jsem take astmatik a alergik. leky na astma beru i v tehu a vse bez problemu. doma mam dve fretky, dve korely a nejaky ty jesterky a vse ok a doktori mi to jen schvalujou.jako mala jsem se nemohla ani priblizit k necemu chlupatemu jak zviratku tak k plysakum ted se dokonce mazlim i s pejskama od sousedu a kamosu.
Loffda: Koukám, to je tedy doktor, od toho bych pelášila pryč, až by semi za patama prášilo. Já si myslím, že důležité je, aby k záchvatu vůbec nedošlo, protože to by mohlo ohrozit miminko. Já si to bez léků nedovedu vůbec představit. Ale hlavní je, že máš miminko v pořádku.
Mám astma, místo kočky psa (a alergii na něj) a těhotenství jsem zvládla v pohodě, jen se mi po porodu astma trochu zhoršilo.
Ahoj,i já mám stanovené středně těžké astma.Mám zvýšenou reakci skoro na každé zvíře.Bylo mi řečeno,že každá to zvládá a má jinak.Někdo při stejném nálezu reaguje hůř,někdo líp.Já sama jsem teď po druhé těhotná a moje astma je mnohem lepší v těhu,žádný záchvat,nic.Se zvířatkama jsem v kontaktu skoro každý den.Mně stačí pravidelné užívání léku.Je to zvláštní,ale nejvíc mi pomáhá zyrtec.
ahoj, tak trošku oprášíme téma ![]()
Lynnko, zvládnout se to dá určitě. Mám astma a i alergii na kočku a na roztoče. Kočičku máme přes 5 let a nikdy mi nevadila a nepociťuji nějaké příznaky
Beru prášky (teď v těhu tedy ne), plus používám inhalátor
a úplně v pohodě. Sice se mi to astma teď v těhu malinko zhoršilo (sem tam v noci zakašlu), ale oni doktoři si tě spacifikují takže žádný strach ![]()
Ahoj, díky všem za veskrze kladné odpovědi. Alergoložka mě vyloženě „sprdla na tři doby“, že je to jak časovaná bomba, že si zahrávám, že jsem na nejlepší cestě rozhodně neporodit zdravý dítě.
Právě kvůli tomu vydechovanému NO, který je prý moc vysoký a značí nějaký zánět. Nevyznám se v tom až tak moc a místo vysvětlení jsem od ní šla a neměla daleko do breku.
Lynnko, to je nějaký nesmysl.. na to NO chodím taky.. co znamená moc vysoký?
Naměřená hodnota NO byla 139. Tohle mi nikdy nikde neměřili, akorát spirometrii, i moje doktorka má ten přístroj půl roku i s cestou, tak mě s tím docela vylekala.