Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@LenkaVal1
vim, že ti to nebude příjemný, ale nech ho v klidu odejít ![]()
Taky jsme měli fenku NO, nebylo jí ani 4 roky, operace, a stejně to dobře nedopadlo…
Rakovina
U jorka není 11,5 žádný věk. Po veterinární stránce je na tom jak? Čím trpí a trpěl za nemoci? Je kastrovany? S papirama? 1,5kg je i pro jirksira strašně málo…
Já to brala u fenky tak, že dokud se sama dokáže najíst, tak jí budeme pomáhat - zvedali jsme jí, když dýl ležela, pomáhali do schodů atd. Ale jak přestala jíst a museli jsme jí jídlo nutit, tak to byla konečná. U ní u toho teda byla rakovina a urychlení bylo tak o den, max. dva, ale i tak jsme jí nechali odejít, aspoň trošku důstojně. Bude to pro Vás určitě hodně těžké, ale budete vědět, že jsme ho zbytečně netrápili.
@Janee19 bez PP, odmalička byl taková vychrtlina, asi v 6 letech měl problémy se střevy, tak může jen granule. Jinak problémy, které jsem popsala výše. Vím, že pro jorka je to poměrně nízký věk, ale každý pejsek je přece jiný…
@LenkaVal1 píše:
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Našemu jorkšírskému teriérovi je 11,5 roku. Za posledních 1,5 roku se mu zhoršil sluch a zrak, začíná být dezorientovaný. Neumí se nazrat sám – musím ho krmit rozmocenymi granulemi. Jsem s ním 24/7 doma, každou chvíli ho venčím na zahradě, ale už se nekomtrolovatelně počůráva po celém domě. Hračky ho už dlouho nezajímají. Jen spí a chce, aby s ním někdo byl - neustále chce být u někoho na rukou, tam se schoulí a podrimuje. Je pro něj také těžší vstát. Jsou dny, kdy nechce ani jíst, vůbec nereaguje a jen leží. Někdy má více energie, vrtí ocasem, ale těch okamžiků je málo. Od dětství byl velmi malý a hubený. Vždy vážil +/- jedno kilo. Je to pro nás velmi těžké, náš pes je milovaným členem naší rodiny, ale také nechci, aby trpěl. Je čas uvažovat o eutanazii nebo je pro něj tento způsob života ještě v pořádku? Ptám se proto, že nedokážu být v tomhle případě objektivní. Děkuji moc za odpověď.
Náš pejsek je už také starý. Má milion nemocí, občas ho necháme odoperovat a je zas tak na dva roky v pohodě. Nedlouho před jednou jeho operací šlo mé mámě o život, byla na tom opravdu zle a nevypadalo to ani na přežití. Dostala se z toho a ještě nějakou dobu zápasila s následky. Tehdy jsem jí navštívila a bavily jsme se. A ona mi říká, jestli by nebyla pro pejska lepší eutanázie, aby se netrápil. Chytil mě vztek a řekla jsem jí, že jí jsme také neudělali eutanázii, aby se netrápila a to na tom byla podstatně hůř než náš pejsek. A na světě je stále ráda. On také. Zastyděla se a už to nikdy neřekla znovu. To je má odpověď.
Tohle je těžké.
Náš pes má 15 let, slepý, hluchý. Ale jinak bys to na něm nepoznala, ve známém prostředí se orientuje (asi po paměti nebo nevím), běhá, hraje si s druhým psem, žere normálně.
Jen někdy už hůř vstává, tak ztuhle, ale za chvilku se rozhýbe.
Pokud se ten pes ani sám nenají… ![]()
Ahoj, ačkoliv je to smutný, tak ve vašem případě bych volila zvířátko uspat. Nechávat žít zvíře, které se trápí a ze života nic nemá je sobecké (aby se člověk netrápil úmrtím, tak nechává trápit zvíře). Jak tu někdo psal, takhle by nechtěl žít ani člověk.
Já bych ho nechala prohlídnout pořádně u veterináře, chtěla bych vědět, jestli se trápí, jestli ho něco bolí. Pokud ano, pak bych uvažovala nad eutanazii. Pokud ne a je to „jen“ stáří, pak i kdyby to bylo na úkor mýho pohodlí tak rozhodně ne. 11 let není zas tak vysokej věk. Mýmu psovi je 8 a doufám že tu bude ještě hodně dlouho. Chápu, že se ti nerozhoduje lehko, tohle dilema je strašný, ale na druhou stranu buďme rádi, že tu ta volba je.
@Azeretereza píše:
Já bych ho nechala prohlídnout pořádně u veterináře, chtěla bych vědět, jestli se trápí, jestli ho něco bolí. Pokud ano, pak bych uvažovala nad eutanazii. Pokud ne a je to „jen“ stáří, pak i kdyby to bylo na úkor mýho pohodlí tak rozhodně ne. 11 let není zas tak vysokej věk. Mýmu psovi je 8 a doufám že tu bude ještě hodně dlouho. Chápu, že se ti nerozhoduje lehko, tohle dilema je strašný, ale na druhou stranu buďme rádi, že tu ta volba je.
dočti, u veterináře byli a veterinář doporučuje eutanazii, rozhodnutí je samozřejmě na zakladatelce
@LenkaVal1 píše:
@Janee19 bez PP, odmalička byl taková vychrtlina, asi v 6 letech měl problémy se střevy, tak může jen granule. Jinak problémy, které jsem popsala výše. Vím, že pro jorka je to poměrně nízký věk, ale každý pejsek je přece jiný…
Bohužel vše souvisí s jeho hmotnosti. Pravděpodobně proto ani nikdy nemohl dostat papíry. Tato trpaslíci plemena jsou uměle ještě zmenšována a ty pejsci mají pak malformovane orgány a s tím mají související potíže, trávení, dýchání, pohyb, porody… Takže kdybyste mu teď snědli modré z nebe, stejně už to lepší nebude. Asi už bych ho nenechala trápit a priste bych vybírala pejska s papirama. Přesně kvůli těmto potížím, zvlášť u módních plemen, jako je jork…
@stinga píše:
dočti, u veterináře byli a veterinář doporučuje eutanazii, rozhodnutí je samozřejmě na zakladatelce
Já to čtu, ale veterinář tam nemá ty emoce. Samozřejmě pokud tam je zdravotní problém a ten pes se trápí, pak ok, není co řešit, bohužel. Jenže pro vety je často dost snadný říct, že toto a toto by bylo nejlepší, i objektivně může být - naštěstí ale vždycky je poslední volba na páníčkovi.
@Azeretereza píše:
Já to čtu, ale veterinář tam nemá ty emoce. Samozřejmě pokud tam je zdravotní problém a ten pes se trápí, pak ok, není co řešit, bohužel. Jenže pro vety je často dost snadný říct, že toto a toto by bylo nejlepší, i objektivně může být - naštěstí ale vždycky je poslední volba na páníčkovi.
ne, veterináři se snaží psy (i kočky) léčit, co to jde - uspaný pes pro ně už nepřináší žádný finanční benefit, takže pokud veterinář radí eutanazii, tak už žádná léčba neexistuje -
jasně veterinář nemá emoce, ale už jsem to tu psala, lidé nemají odvahu, neboli to srdce, nechat psa uspat, a proto ho nechají trápit další dny, měsíce, roky
@Janee19 Papíry dostane zvíře po rodičích s papíry…to nemá s váhou nic společného…
@stinga taky jsme nechali uspat čivaváka, bylo mu 16 let a dva měsíce…už byl úplně mimo, ale veterinář říkal, že by mu ještě něco napíchal a že by ještě chvíli vydržel…no to fakt ne…měl mrtvičky, byl dementní, nevěděl kde je, už ani nežral, čůral pod sebe a nikam už nedošel…takže jsme to trápení ukončili… ![]()
@Monchichik přesně, veterináři se snaží „léčit“, když vidí, že lidé jsou k tomu svolní,
ale člověk už jaksi musí odhadnout, poznat sám, kdy prodlužování trápení zvířátku i lidem nemá smysl