Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
@Anix jezisi, to je presny! A jak to prosim te tvoje mamka resi? Trpi tise?
Ja taky uz nemam vubec chut tam chodit, vzdycky me to akorat vytoci, mamky je me lito.
Mamka má vyhodu že na zahradě má postaveno brácha a my máme postaveno přes ulici takže má kam utéct a hodně výletu plánujeme spolu, manželovi to nevadí a syn je rád že s námi jezdí babi a děda je pak nasrany že je zase pryč ale jinak to prostě nejde, blíží se pomalu zima a zase přemýšlí co bude dělat aby děda tak neprudil.
U našich je zatím výhoda že do týdne dá 2/3 šichty 12h na vrátnici jedné fabriky tak má trošku klid.
Ale i jejich známý do nich hučí že se děti dospělé, dluhy ani povinnosti žádné a můžou si užívat, jezdit kam se zlíbí ale je to marný ![]()
Na jednu stranu je mě jich líto - občas si říkám co se musí stát aby si taťka vážil toho co má ale nic s ním nehne, mamina měla raka, následně po 12 letech recidiva a ani to s ním nehlo. Prostě je to zapškly bručoun bez koníčku a zájmu - mamina občas říká že to byla ta výhova, kdysy- seděli všichni na zadku, nikam cestovat nemohli a ženský jim posluhovaly…
Hlavně bych být tebou poradila mamince, ať tomu jeho sekýrování nepodléhá, ať se nepodřizuje. Prostě bych ho okřikla, že budu mýt nádobí/vypínat TV… jak budu chtít já. Jakmile se mu podřídí, tak to bude jenom horší.
@AnastazieB No ona se nepodridi, rekne mu, at ji necha byt, vetsinou se pohadaji. Akorat se trochu obavam, ze na nej zacina mit alergii. Chodime k nim cca 1× tydne, pres leto mene a za tu 2 hod navstevu je to min 1×-2× nejaka poznamka.
No asi si to vsichni dokazete predstavit.
Asi hold budeme muset stale rozmlouvat a rozmlouvat. Snad je to opravdu jen toto…
Typická situace u starších lidí, možná častější u mužů, ale jsou takové i ženy. Bývají to lidé, kteří cely život "obětovali " práci, rodině. Najednou nemají už tolik sil, zradí je tělo, nemohou vykonavat fyzicky namáhavé činnosti. Nikdy nebyli zvykli o sebe pečovat, odpočívat, nepěstovali zadne intelektuální koníčky, sporty, společenské styky. A teď mají prázdno, nejsou schopni se přizpůsobit změnám v životě, nerozumí světu kolem sebe, nechtějí se nic učit. A vinu dávají všem okolo. Podle mě mu dat nůž na krk, buďto vyhledá odborníka nebo se rozejdeme. Maminka je přece ještě mladá, aby život vzdala a on už ho vzdává!
@Anonymní píše:
@Popeladym byla by to urcite lepsi varianta, ale i tak, co s tim? Mamka je fakt zrala na rozvod, domluva neni mozna. Zkousela ona i my. Ja sama mam 3 male deti a po pravde receno, resit jeste rozvod nasich, na to nemam ted kapacity.Rada bych jim pomohla. Ani me neni to okrikovani prijemne, deti casto citove vydira (jestli neprestanes brecet, budu smutnej apod - stejne to na ne neplati). Jak mu dodat chut do zivota? Nebo zbyva se s tim smirit, rict si, ze starne?
No, rozvod by rodičům ani vám nepřidal, to je jasný. Ale já myslím, že je to hlásící se stáří. Je to takové typické. A co tatínek na to, když mamka pohrozí rozvodem?
@Anix píše:
Alzheimer určitě ne
Muj taťka je to samé, je mu 65 a prudi nás všechny, jen na mého manžela si nedovolí
Kolikrát říkám že už k nim nebudu chodit protože je to furt něco, např. Proč jsem přišla k nim naboso, ze nastydnu, proč mama myje nádobí pod tekoucí vodou, proč hned nevynda sítko že dřezu, proč proč proc - bohužel - mamka je z toho na prášky, jen sedí doma a prudi, oba jsou již v důchodu a můžou si dělat co chtí ale je to marný.
Před měsícem jsem mamku prvne v životě vzala k moři, no táta ji to po příjezdu dával náležitě sežrat protože si myslel že nepojede a bude doma mu slepičit.
Koníčky a zájmy žádné, rozhovor na toto téma na bodu mrazu, ve finále my jsme ty špatný a co po něm chceme…
U našich to samé! Minulý rok jsem je dokopala na dovolenou k moři po mnoha letech, poprvé letecký, a taťka celou dovolenou pokazil svoji blbou náladou přitom neměl. duvod. možná ho něco víc bolelo (má choroby) ale určitě to nebylo až tak moc, prostě nerudný dědek
tak teď nikam už nejeli, a to jezdili dřív třeba jen na kolo po ČR nebo po městě, teď už jen kolem baráku pracují, mamky je mi líto, jak píšeš výše, pokud bychom vzali mamku sebou na dovcu nebo jela s kamarádkou (zatím vždy jen s taťkou) tak ji to dá pak pěkné sežrat
o ženských tohle moc neslychavam, jsme asi holt silnější pohlaví
@Popeladym Myslim, ze neveri, ze by toho byla schopna. Ja teda taky ne, ale zas si neumim predstavit, co bude, az pujdou oba za 3 roky do duchodu, pokud na svem vztahu nezapracuji.
@Anonymní píše:
@Popeladym Myslim, ze neveri, ze by toho byla schopna. Ja teda taky ne, ale zas si neumim predstavit, co bude, az pujdou oba za 3 roky do duchodu, pokud na svem vztahu nezapracuji.
Oni už asi nebudou mít elán, aby na vztahu pracovali. Ale tátu by mohlo trochu držet zpátky, že by se mohla maminka rozvést. To není žádná super vyhlídka na důchod. Je pravda, že až přestane táta pracovat, bude to asi ještě horší. Nějaký společný zájem by nenašli?
U našich je to jako přes kopírák je s tím rozdílem, že našim je už 80. A posledních dvacet let táta jen komanduje a úkoluje. Teď už z bytu nevychází, chodí o holi, a pořád řeší svoje choroby. Máma si nemůže postěžovat, protože všechny nemoci má on a ona nemá nárok na nějaký maroděni! Čím víc si uvědomuje jak je na ní závislý, tím víc se na ní utrhuje. Přitom by bez ní nepřežil ani půl dne! Rada asi neexistuje.
Naším je kolem 60 chodí do práce oba, a zatím se to u nich takto neprojevuje ![]()
@Popeladym pripada mi, ze je nic nezajima. Nevim, jestli jsou strhani z prace nebo je to uz zabrehly stereotyp. Radost maji snad jen z vnoucat, ale nesmi u nich byt moc dlouho…
Koukam, ze v tom tatka / nasi neni sam. Ach jo, doufam, ze muj manzel takhle nezblbne, ale on ma nastesti naopak konicku dost, jen na ne zatim neni s malymi detmi proszor.
@Anonymní píše:
@Popeladym pripada mi, ze je nic nezajima. Nevim, jestli jsou strhani z prace nebo je to uz zabrehly stereotyp. Radost maji snad jen z vnoucat, ale nesmi u nich byt moc dlouho…
Koukam, ze v tom tatka / nasi neni sam. Ach jo, doufam, ze muj manzel takhle nezblbne, ale on ma nastesti naopak konicku dost, jen na ne zatim neni s malymi detmi proszor.
No, určitě v tom vaši nejsou sami. Typické stáří, obávám se. To je neřád, a lidi by si ho neměli pouštět přes práh co nejdýl. Pokud má člověk hodně zájmů, je to vždy lepší. Tak je pořád šance, že zůstane něco, co bude vyplňovat čas i ve vyšším věku. Vaši mají možná trochu už i ponorku.