Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@nani77 píše:
Může to být vysoký tlak. Nebo jeho velké kolísání.
Zvláštní je, že na poslední prevent. Sjsem měla 120/80 ![]()
Pravděpodobně psychika, dost možná panické ataky
více pak již musí lékař, který Vás vyšetří, pokud by doporučil psychologa, není třeba se bránit ani psychologické pomoci
Děkuji za částečné uklidnění, psychika je pro mě menší zlo jak vážná nemoc. Já už pomýšlela na nádor v hlavě. Ještě jsem si vzpomnela, ze v praci. stojim u stolu a dela mi zle kdyz se sklonim a pisu neco na tom stole na mobilu a pak se zvednu
@Tarjei píše:
Trpim depersonalizaci,,nektere ty pocity mam podobne…
I ten tlak v hlavě? Diky
Pravděpodobně hyperventilační tetanie, trpěla jsem tím samým. Brala jsem Persen (není na předpis) a zhruba po roce to přešlo. Bylo to ze stresu (úmrtí v rodině, stres ze zkoušek, problémy v rodině, stěhování..)
U psychologa jsem byla a ten konstatoval, že žádný problém nemám, že se jen vyrovnávám se životní situací, teď musím zaklepat, že je vše už v pořádku.
Anonymní ze 17:27.
@Anonymní píše:
I ten tlak v hlavě? Diky
Jo. Pretizeni vjemama z okoli. Vyskocila bych z kuze.
Mne to spis pripomina auru pred epileptickym zachvatem. Muzes mit nejake mini epilepticke epizodky. Rozhodne bych sla za doktorem.
Ano, velmi pravděpodobně to je další nápor úzkostí, které jsou příliš odpojené od toho jak vyhodnocujete svoje prožívání, tak se maskují za tělesné příznaky.
Je pochopitelně potřeba vyloučit ostatní možné fyziologické příčiny, ale docela bych na tu panickou poruchu vsadila.
Protože pokud jste už velkými úzkostmi trpěla a jen to tak nějak přešlo, tak se problém nevyřešil, ale přesunul někam do podvědomí, kde dělal kdoví co a teď zase vyvěrá na povrch, nejspíše s větší silou, než měl předtím.
Tedy vydejte se k praktickému lékaři, bude to chtít rozbor krve, včetně hormonálního panelu, EKG a neurologické vyšetření.
Nejspolehlivější způsob, jak se v tom vyznat, pokud se potvrdí panická porucha je vstoupit do dlouhodobé psychoterapie a udělat si trošku inventuru duše a proměnit ty vzorce chování a prožíváním, kterými si ubližujete.
Pro začátek je moc dobrá tahle knížka http://obchod.portal.cz/uzkost-a-obavy/
Toto co popisuješ jsem zažila taky. Neurologie to nazývá „tetanie“ kdy Ti pichaji magnesium, nebo dávají přes kapak (magnesium sulfuricum 10%) záleží jak to chceš. Dostane se Ti pořádná dávka hořčíku do tĕla, který by Ti měl pomoci od pocitu na omdlení. Nebo existuje druhá skupina, tím myslím psychiatrie a oni na takové stavy píšou antidepresiva a k tomu ještě benzodiazepamy (neurolo, lexaurin) který po čase přestane působit, Ty budeš muset zvýšovat dávku a staneš se tak na tom závislá. Ano jedna se o panickou poruchu.Tak si pořádně rozmysli ke komu půjdeš. Jestli na psychiatrii nebo k neurologovi. Neurolog Ti taky může napsat antidepresiva.Ale psychiatr Ti hořčík nepíchne. Já ho musela brát injekčnĕ, orálnĕ mi ho tělo nepřijalo. A cítila jsem se zas po X létech v pohodě. Držím palce ![]()
Ahoj. Prosím o radu. Chystám se ke svému dr, ale tento tden má dovolenou.. nevím jak začít, nebo jak popsat co se mi děje.. je mi 25 a před pěti lety mi zemřela blízká osoba, špatně jaemtto nesla a měla jsem stavy že mi bušilo srdce, nemohla jsem dýchat atd - dr mi napsal lexaurin, ten jsem ale nebrala - zjistila jsem, že je to panická porucha. Přešlo to ani nevím jak… jenže teď jsem zase ve stavu, kdy nevm co se se mnou děje - trvá to už nějaký pátek, mám dny kdy mi vůbec nic není a pak dny, kdy to na mě přijde, projede mi tělem takový zvláštní pocit od hlavy až dolů, trvá to asi vteřinu a přirovnala bych to ke stavu omdlení bez omdlení, prostě se mi v tu chvíli zhoupne zem, udělá černo, projede to tělem ale neomdlím ani nic. Po tomto stavu následuje divné vidění, něco jako pocit nereálna, zlehka rozmazané, přejde to většinou až doma… někdy mám pocit tlaku v čele a neustále ztuhlé svaly okolo krku a od krku k ramenům. Někdy mám při chůzi pocit jako bych se houpala, nebo nešla rovně, jdu však zcela normálně. Někdy mám pocit i ve stoje v klidu, že se zlehka houpu. zvláštní je, že se mi to zřídka kdy stane doma - tak 1 z 10 případů. Doma jsem většinou úplně v pohodě. Jen někdy před spaním když ulehnu mám takový divný pocit - zase nevím jak popsat
a má otázka tedy než se dostanu k lékaři zní - setkal se s tím někdo? je to psychika, páteř nebo váná nemoc? omlouvám se za dlouhý dotaz a moc děkuji za odpovědi