Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky vsem, prave jsem se dozvedela, ze mam hranicni vysledky a trpim Celiakii a musim na 2 mesice drzet bezlepkovou dietu, na internetu toho najdu hodne, presto bych rada nasla nekoho kdo mi rekne par rad, zajimavosti atd. ktere jsou primo ze zivota.
Budu rada za kazdou radu, dekuji
G.
co znamená hraniční výsledky?
Jak, držet dietu 2měsíce? A pak jako co? To je nějaký divný, né?
Máš po biopsii? Kdo řekl diagnozu a 2měsíce dietu?
mam jisty zdravotni problemy jiz delsi dobu a byla jsem u lekare, delal mi gastroskopii a ted mi volal vysledky, ze mam hranicni vysledky na celiakii a ted 2 mesice mam drzet prave bezlepkovou dietu a dodrzovat to prisne. pokud i potom budu mit jiste problemy pujdu na dalsi vysetreni…to mi rekl do telefonu…
pořád je mit o nějaký divný, ale což…no…(tedy netvrdím, že za to můžeš ty
)
Doporučuju přečíst sidiskusi
https://www.emimino.cz/…dieta-39584/
Hodně mi v začátcích pomohla. Akorát, že my teda žádné hraniční výsledky nemáme, my jí máme jasnou a jistou
no taky mi to prijde divny, ale nic s tim ted asi nenadelam, je mi blbe i po jinych potravinach a to lekar ani nejak neresil…tak uvidim, ale dekuji za tu diskuzi, proctu to
švagr měl taky zdravotní problémy, křeče až do omdlení v břiše, hubnul…šel na vyšetření, kde mu řekli přesně to, co tobě, že má výsledky hraniční a musel 2 měsíce držet dietu…pak šel zase na testy a výsledky se zlepšily…z toho vyvodili, že když vysadí lepek, je mu líp a má tedy celiakii a už neřešili břišní epilepsii apod. Takže mi to až tak divné a nelogické nepřijde ![]()
Je to divné, protože pokud budete 2 měsíce na dietě, nemá cenu dělat např. biopsii, ta se dělá jen při zátěží lepkem. Dcera má taky jen lehce pozitivní výsledek, ale nejprve se musí udělat biopsie a potom teprve dále řešit případnou dietou. A jiné vyšetření než protilátky, biopsie, případně genetika (ta se dělá jen málo) není.
Oživuju toto téma. Mám také hraniční výsledky, potvrzené na gastrospkopii, ted mi dělají genetiku a pak se uvidí. Vám co zjistili ty hraniční výsledky a drželi jste dietu, potvrdila se celiakie nebo ne???Pro naše doktory jsem trošku oříšek, ale ta nejistota je hrozná. ![]()
Ja uz od prvnich vysledku mela psane, ze mam celiakii, zadne hranicni vysledky, jak mi bylo receno, bohuzel lekar, mi sdeloval veci jak chtel, po roce co jsem drzela dietu a udelal mi dalsi testy mi dr oznamil, ze jsem uplne zdrava, ze vysledky mam uplne ciste a at zacnu normalne jist. po pul roce jsem mela sileny bolesti, hrozne stavy, zavolala jsem tomu dotycnymu dr at mi okamzite posle vysledky vsechny at je mam v ruce, kdyz mi je zaslal sla jsem do mistni nemocnice a tam mi rekli, ze od r. 2011 ve vysledcich mam diagnostikovanou celiakii a dr i presto, ze to po roce vyslo opet pozitivne mi sdelil spatne informace
takze ano u me to bylo jasne od zacatku, zadne hranicni vysledky, pouze doktor byl bohuzel sprostej lhar. drzim palce at to dopadne dobre. ja ted pul roku drzim dietu
no tak to koukám, jak si tohle může někdo dovolit.No hlavně, že byl jiný doktor už dobrý. Ono pokud jste držela dietu tak je přece jasný, že další výsledky byly bez celiakie. Já počkám na genetiku a začnu držet dietu a pak se uvidí. Mám pořád plnou pusu aftu a uzlin, bolí to, všechny ostatní testy mám v pořádku. Pak štít. žlázu a osteoporozu, všechno to na tu celiakii nasvědčuje.
Ale to se dá pořád řešit.
Hodně zdraví
a děkujuuu
@mucinka2 A biopsie vyšla jak? Bez biopsie se nemá dieta držet, potom už by nešla udělat, vyšly by falešné výsledky.
@vokishka to já vím, právě ta biopsie udává hraniční výsledky
,ted počkají na tu genetiku.snad příští týden budu mít výsledky, ale ani toto není 100%
@mucinka2 Co to je u biopsie hraniční výsledky? Kolik je to Marsh? Jinak genetika není samospasitelná, může být pozitivní a celiakie nemusí nikdy propuknout a naopak mi doktorka říkala, že měla případ, kdy byla negativní a nakonec se potvrdila. Moc nechápu, jak je to možné.
@vokishka nevím,já ty hodnoty neviděla. Jen to řešili v Praze, muj imunolog, další imunolog v Ústí a primář na zdejším gastru. Všichni řekli, že je to hraniční. Já ty výsledky neviděla a stejně bych jim nerozumněla. Dle krve mám zvýšenou transglut.14,každý rok s emi trochu zvyšuje. A ostatní negativní. Tak se ted rozhodli pro tu genetiku.Sama mi říkala, že ani tam to není 100%,ale já na další vyšetření nepůjdu. Od gastroskopie mě není vubec dobře a už je to 2 měsíce. Všechny ostatní příznaky nasvědčují na celiakii, proto mě tam poslali. Když budou trvat na"pravděpodobně máte celiakii"tak raději budu držet dietu než mít neustále afty a podobně.
To je divny! Biopsie bud je pozitivni nebo negativni. Me z krve na nic neprisli, ale biopsie byla od zacatku jasna. Ale u biopsie fakt nejsou hranicni hodnoty
me to taky porad rikalo