Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Psychologický vyšetření je naprosto v pohodě, musím říct, že je to asi ta nejpříjemnější návštěva lékaře,..Budete si v podstatě jenom povídat, ale vyplatí se všechno říkat na rovinu, psycholog/psycholožka si bude dělat zápisky, nebude na tebe tlačit, když na něco nebudeš chtít odpovědět, na konci sezení udělá nějakej závěr, doporučí co dál apod. Není se vůbec za co stydět
V dnesšní době by jsme ho potřebovaly asi všechny ![]()
Já se za to ani tak nestydím jak mě to spíše mrzí že vubec něco takového musím podstoupit.Že já se trápím a jsem vyčerpaná a chlap je klidný!!!Ale jsem už na dně ![]()
Já tam teda nebyla z tohohle důvodu, ale takhle se na to nesmíš koukat, to víš, chlapy to nikdy netrápí tolik jako ženský-to znám, se zhádáme, já na to musim pořád myslet, je mi z toho na prd a on si kledně sedne k televizi a jakože nic..
Takže si to klidně ,,dopřej,, a k tomu psychologovi zajdi! ![]()
Děkuji určitě tam zajdu už jen proto že jsem z toho negativně naladěná a protivná už i na děti a okolí.Už před měsícem jsem byla na interně na vyšetření že mám stále tlak na hrudi a tam mě doporučily antidepresiva,ale ty zatím nechci.Já mám strach z toho že to tomu psychologovi nebudu umět vysvětlit ![]()
Já chodila jako „puberťák“, nevím, jestli postup bude nějak odlišný, asi moc ne. Hlavní částí je fakt povídání…
Někdy i takový „úkol“, že třeba jsem dostala na papíře napsané začátky souvětí a měla jsem to doplnit…
/jsem smutná, protože…/
Nebo napsané nějaké věty a za tím stupnice od jedné do pěti, jak moc s tvrzením souhlasím…
Vždycky jsem pak z ordinace vyplouvala jak na obláčku=)
On tě v podstatě nenásilně navede na to abys mu to vysvětlila, neboj, oni na to mají svoje fígle.
Jinak já brala AD- trpím panickou poruchou, no a musím říct, že mi pomohla hrozně moc! Teď v těhu je teda neberu, ale hormonální změny se postraly o to, že je panická porucha pryč ![]()
Neboj se toho. Ono to půjde samo. Já chodila skoro půl roku. Je to sice asi deset let zpátky, ale moc mi to pomohlo a čerpám z toho dodnes.
Taky jsem se bála, že mě nepochopí, že to nebudu umět popsat, co a jak myslím a cítím a najednou, když jsem vešla dovnitř, tak tenhle stres ze mě spadnul.
Najednou jsem mohla mluvit o strašně intimních (nemyslím sexuálně intimních) věcech, o svých myšlenkách a pocitech s někým, kdo neměl potřebu mě soudit, předělávat, trestat. Moc mi to tehdy pomohlo, ujasnila jsem si plno věcí z minulosti a i do budoucnosti. Opravdu se toho neboj ![]()
Záleží, co od psychologa očekáváš - jeslti si chceš věci v rámci psychoterapie srovnat v hlavě, získat podporu, tak obvykle stačí nějaká krátkodobá, podpůrná. Pokud jde o větší potíže, tak je často třeba chodit delší dobu. Ale vše záleží na tobě, na tom, jestli ti to bude něco přinášet - a pokud ne, tak vyměnit psychologa - základ je mít k němu důvěru a rozumět si.
Taky podle typu potíží můžeš vybírat z různých typů psychoterapie - kognitivně behaviorální tzv KBT se například s úspěchem zaměřuje na strachy, fóbie, paniky, úzkosti, poruchy příjmu potravy,sebepoškozování, psychoanalýza půjde hodně do hloubky a může vše trvat dlouho, jsou směry, které pracují i s tělesným prožitkem (gestalt psychoterapie, pessoboyden terapy, biosyntéza), pak jsou směry, kde se akcentují i různé přesahy jako smysl života, víra atd.. jsou psychoterapeuti, kteří mají různé výcviky a vybírají, co je pro tebe právě vhodné.
Kde máš v plánu psychologa hledat?
Ahoj, chtěla bych se připojit k tématu. Jsem na tom hodně psychicky špatně z nastávajících existenčních potíží, všechno na mě padá, už se mi i stalo, že jsem nemohla ani vylézt z postele a dokud si to uvědomuju, chtěla bych to řešil, abych nespadla třeba do deprese. Mám nějakou možnost sehnat psychologa zdarma? Soukromého si nemůžu dovolit. Jsem z Prahy.
Kakabus píše:
Ahoj, chtěla bych se připojit k tématu. Jsem na tom hodně psychicky špatně z nastávajících existenčních potíží, všechno na mě padá, už se mi i stalo, že jsem nemohla ani vylézt z postele a dokud si to uvědomuju, chtěla bych to řešil, abych nespadla třeba do deprese. Mám nějakou možnost sehnat psychologa zdarma? Soukromého si nemůžu dovolit. Jsem z Prahy.
Zeptej se buď praktického lékaře, nebo si zajdi na pojišťovnu, měli by ti říct, se kterými lékaři mají smlouvu…
Kakabus píše:
Někteří psychologové, obvykle se sdružují pod nějakou organizaci, pracují na pojišťovnu, tedy je to zdarma. Doporučuju se obrátit v Praze na krizové centrum nebo zavolat na krizovou linku a o kontakt požádat. Kontakty jsou třeba tady http://www.icm.cz/…ra-v-praze-0. Krizové centrum RIAPS i Centrum krizové intervence jsou nonstop a jde tam zajít bez objednání a poradit se, co dál, co by pro tebe bylo nejvhodnější a nebo tam zatelefonovat a říct si o kontakt na psychologa.
Super, že to neodkládáš. Hodně zdaru!!
Chci vám poděkovat za „nakopnutí“ ![]()
Včera jsem si po celodenním přemlouvání sama sebe zašla do SOS Centra Diakonie a rozhodnutí to bylo správné. Paní byla moc milá, hodinku si se mnou popovídala, nabídla kapesníčky
prostě se mi ulevilo. Dala mi i pár tipů a nabídla mi, že můžu přijít kdykoliv. Pokud by se to někomu dalšímu hodilo, nechávám zde kontakt:
SOS Centrum Diakonie, Varšavská 37, Praha 2, 222 514 040, 222 521 912. Doporučuji osobní setkání, přijít můžete kdykoliv bez objednání mezi 9 a 20 hodinou.
Kakabus píše:
Chci vám poděkovat za „nakopnutí“
Včera jsem si po celodenním přemlouvání sama sebe zašla do SOS Centra Diakonie a rozhodnutí to bylo správné. Paní byla moc milá, hodinku si se mnou popovídala, nabídla kapesníčkyprostě se mi ulevilo. Dala mi i pár tipů a nabídla mi, že můžu přijít kdykoliv. Pokud by se to někomu dalšímu hodilo, nechávám zde kontakt:
SOS Centrum Diakonie, Varšavská 37, Praha 2, 222 514 040, 222 521 912. Doporučuji osobní setkání, přijít můžete kdykoliv bez objednání mezi 9 a 20 hodinou.
jsem moc ráda, že ti to bylo užitečné ![]()
Předem se omlouvám za anonym,je to pro mě citlivé téma i když vím že se není za co stydět.Poslední dobou se necítím psychicky dobře sama se sebou,s partnerem i s dětmi.A moc dobře vím že je to dáno vše partnerem který mě deptá a vysává ze mě všechnu energii.Ale spět k mé otázce.Mužete mi prosím někdo popsat jak to u takového psychologa chodí,postupuje???