Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Proč to řešíš o prázdninách? Náš 15 letý tráví na mobilu taky dost času, ale zároveň i venku s kamarády nebo s námi, kdy si má mobil vzpomene na chvíli jenom ráno a večer. Ale nikdy jsem mu mobil neomezovala. Takže pro tvého je to teď nejspíš nové, tak si to musí užít.
Můj patnáctiletý běžně teď o prázdninách hraje s kamarády online hry do cca jedné. V době školy chodí spát včas, v době volná čas na telefonu nebo počítači neřeším.
Podobně. Akorát náš hraje i na počítači. A teď přes prázdniny dlouho po půlnoci a dlouho vstává. Je mu 15 a je na střední. Limity už nedáváme, to v tomhle věku moc nejde tak, aby zůstal zároveň dobrý vztah.
Jinak funguje normálně, s kamarády ven taky chodí.
Tomu se říká závislost, je to pohodlnější než jít ven a někoho shánět a vymýšlet co se bude dělat kór v zimě. Bohužel i mladší generace už tráví na telefonech a tabletech hodně času. Asi bych řekla, že za 20 let už nikdo ven nevyleze
@Anonymní píše: Více
Asi proto, protože zdegeneruje😀 jako jo, když může, tak na něm není. Teď o prázdninách to nechám, ať si tam je, ale v době školy se musí vyspat a ne po půlnoci čučet do mobilu a hrát
Tobě taky někdo diktuje, jak dlouho jsi na mobilu či televizi?
Ano, syn je buď na počítači, hraje sám nebo s kamarády, nebo na mobilu. Neřeším to, nebudu se s ním denně dohadovat, nemyslím, že by to za to stálo. Spát chodí včas. Vztah máme spolu dobrý, neřeším to.
Ty jsi jako puberťák chodila spát a dokázala jsi usnout přesně v tolik, kolik ti řekli rodiče? Já teda ne.
Ja to u syna neresim, ma 11 let. Hodne sportuje, ma několikrát za tyden tréninky, mezicase lítá s kamaradama venku, doma pomůže co mu zadám, sam si dela úkoly, nosí pěkné známky, je samostatný, takže těch pár hodin co mu zbývá mu nějak neridim. At si sedi na mobilu kdyz ho to baví, kdyz si sedne k televizi nebo psku, tak to vyjde stejne
on teda sam telefon často odloží a radsi si treba kresli nebo si hraje s mladšími sourozenci. Ale základní pravidlo u nas je, to proste nezakazovat, jak ma hotove povinnosti, tak si muze delat co chce. Ono ho to pak ani tolik neláká, když to není to zakázané ovoce.
Hele já jako dítě neměla telefon a místo toho sem si po nocích tajně četla s baterkou pod peřinou, takže sem taky naspala prd a ziju ![]()
Pokud funguji jinak ok neřeším. Jsou tedy už starší. Ale mají sporty, kamarády, drahé polovičky … Dneska jeden taky pařil do 4.00 hodin. A co?
Má volno, věci do školy si plní, ven chodí.
( Jen mu je 18.5 l).
@Kriss Tina Já taky
Měla jsem období kdy jsem četla kudy jsem chodila
Včetně té noce. Každý den v knihovně.
Syn 12 let nemá omezený čas na mobilu ani PC. Má 3× týdně trénink, turnaje, občas jde ven s kamarády, když je teda hezky. Takže o prázdninách a ve volnu mu nechám mobil, jak chce. Chodí spát kolem 22 hodin. Akorát tedy na Instagramu má rodičovskou kontrolu.
No to máte super děti, ale kdyby neměl syn 12, rodičovskou kontrolu, bude na telefonu 10 hodin denně. Už jsme to zkoušeli. Sliboval, že nebude celý den a houby.
Hezké ráno. Chtěla bych názory maminek puberťáku věkově kolem 15.let. Syn když může trávit čas venku s kámošem, tak dá přednost před mobilem. Jinak tráví na něm dost času. Dříve měl kontrolu v aplikaci, kterou jsem regulovala., teď ji nemá a opravdu je tam dost času cca 5hod denně. V noci jsem šla okolo jedné na záchod a byl opět na tel. Jak to máte vy s vašima puberťákama?