Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak nic moc jiného ti nezbývá. Nic se nestane.
A teda proč by si proboha měl hodný kluk dělat párty v okamžiku kdy tebe odvezli o nemocnice.
Bojíš se o něj a nebo o to, že udělá párty?
Docela by mě urazilo, kyby si něco takového o mě matka myslela.
Přeju brzké uzdravení a teda no - na tvém místě bych se začala nějak zapojovat víc mezi lidi, abych měla kamarády, které můžu poprosit o pomoc, když se něco stane.
Ještě štěstí že je to jen slepák.
Pokud je bezproblémový tak pohoda. Maximálně vypije balík energeťáků, sní 5 balení brambůrků, troje medvídky, objedná si pizzu a budu čučet do další dne na Netflix a pařit na PC.
Pak ho najde u PC tvůj brácha a dá mu konečně něco zdravého najíst.
Ať jsi brzy fit!
@vulpes píše:
Náš 13 letý teda sám doma bez problémůOd loňska zvládá sám doma týden, když nechtěl s námi na dovolenou. Jen má poblíž babičku, tak si mohl zajít na oběd tam.
Chápu to dobře, že jsi nechala 12ti leté dítě týden samotné doma?
Je to samozřejmně každého věc, ale tohle mi teda přijde opravdu přes čáru a kdyby se nedej Bože něco stalo třeba ani ne vinou syna, tak máš dost velikej problém ![]()
Syn to určitě zvládne.
A Tobě držím palce, ať je všechno bez komplikací. ![]()
@prokr píše:
Je to samozřejmně každého věc, ale tohle mi teda přijde opravdu přes čáru a kdyby se nedej Bože něco stalo třeba ani ne vinou syna, tak máš dost velikej problém
My jsme nechali 13 letou a skoro 18 -letou sami doma deset dní a my byli za oceánem. Máme kolem baráku v sousedství ale 3 rodiny kamarády se stejne starými detmi.
mMladší, kdyby chtěla mohla u jedné z nich být neustále spát, jist atd.ale ony holky si to užívaly sami, chodily do školy, staraly se o zvířata a kdyz jsme přišli bylo krásně naklizeno.
My máme ale samostatne děti hodně, a ony snes obě dospělé jsou rady, že jsme jim vždy věřili a dali dostatečnou volnost ale taky zodpovědnost. Nikdy tu nedelaly party, když nepočítám 3 kamarádky. 8ny totiž party zažily jinde a či jak to může se rychle zvrhnout, a nechtěly tohle nikdy doma.
@Anonymní píše:
Dobry den. Stala se mi hrozne blba vec, z prace mne odvezla sanitka se silenou bolesti bricha. No mam akutni zanet slepaku a za 3h jdu pod kudlu. Ale mam doma 15cti leteho kluka. S jeho otcem nejsme v kontaktu. Hlidaci babicku taky bohuzel nemam. Mam pritele, ale syn ho jeste nezna, tak mi neprijde vhodne k nam domu poslat pro syna ciziho muze. Nechaly by jste 15cti leteho kluka pres noc osamote v byte? Sousedy neznam, a muj bratr prijede az zitra dopoledne. Kde je nejaka hotovost na jidlo tak syn vi. Ale mam strach aby si neudelal pres noc party, kor kdyz je patek… je to bezproblemovy kluk, ale ty nervy, a nejaky cervicek tam je. Pritel navrhl, ze bude hlidkovat do pulnoci pred domem, a kdyztak to rozezene To
Mi prijde jako asi nejrozumnejsi reseni, ale kdyby vas neco jeste napadlo? Omluvam se ejstli pise neco nesrozumitelne
Držím palce, on to zvládne. ted mysli na sebe a rychle se uzdrav
@prokr píše:
Je to samozřejmně každého věc, ale tohle mi teda přijde opravdu přes čáru a kdyby se nedej Bože něco stalo třeba ani ne vinou syna, tak máš dost velikej problém
No tak ja bych hlavne 12ti lete dite nenechala rozhodovat o tom, zda s námi pojede nebo nepojede na dovolenou, aby pak mohlo zustat tyden samo doma… ![]()
@prokr píše:
13 leté, ano. Přijde mi to v pohodě, navíc poblíž bydlí babička, jak uvádím, tak jsem měla reference i od ní.
„Kdyby“ fajn… Kdybych nedošla včera nakoupit, měli bychom teď třeba doma všichni hlad ![]()
V 15 to zvládne
možná to, matko, naopak ocení
![]()
nestresuj
pro tyhle situace úkoluju místní kámošky (blízké), které to mají ke mně kousek, vždy jedna nebo druhá je na mobilu a případně i skočí za dítkem „nenápadně mrknout“, pozdraví, přinese džus/čokošku a odchází…
takovou bližší kamarádku či fajn ochotnou vstřícnou kolegyni nemáš??
my si to s holkama z práce právě i párkrát mezi sebou oplatily.. a to šlo i o daleko menší děti tehdá…
Sousedi loni byli týden na dovolené a 15 letý syn byl taky doma sám
Podle mě to zvládne a s party bych se nestresovala, i kdyby nějaká nakonec byla…
Hlavně ať jsi teď zdravotně ok. Dej mu číslo na někoho, komu při nejhorším může zavolat, kdyby byl nějaký problém
@Cizinka1 píše:
My jsme nechali 13 letou a skoro 18 -letou sami doma deset dní a my byli za oceánem. Máme kolem baráku v sousedství ale 3 rodiny kamarády se stejne starými detmi.
mMladší, kdyby chtěla mohla u jedné z nich být neustále spát, jist atd.ale ony holky si to užívaly sami, chodily do školy, staraly se o zvířata a kdyz jsme přišli bylo krásně naklizeno.
My máme ale samostatne děti hodně, a ony snes obě dospělé jsou rady, že jsme jim vždy věřili a dali dostatečnou volnost ale taky zodpovědnost. Nikdy tu nedelaly party, když nepočítám 3 kamarádky. 8ny totiž party zažily jinde a či jak to může se rychle zvrhnout, a nechtěly tohle nikdy doma.
To je ale trochu něco jiného.
Pokud starší dcera už měla 18tiny na dohled a věděli jste, že je na ni spolehnutí, tak bych to asi taky zvažovala.
Jinak jsem zastáncem názoru, že dítě pod 15 let nemá v noci samo doma co dělat. A podle mě to není ani tak o nedůvěře, jako o tom, že prostě všechno má svůj čas. Ve věku pod 15 je jedinec prostě ještě opravdu dítě a má nárok na to, že třeba v určité krizové situaci zpanikaří, nechá se kamarády zlákat k využití volného bytu…cokoliv…
Jak už jsem psala výše, je to každého věc, já bych to neriskovala.
I když je mi jasný, že jsou jedinci, se kterými si to rodiče dovolit mohou a naopak znám rodiny, kde rodiče dřepí doma, protože pravděpodobnost, že 18ti letý vydařený synek něco vyvede jakmile vytáhnou paty se rovná téměř jistotě ![]()
Jinak si nemyslím, že jsem přehnaně úzkostlivá, od září dálkově studuju, takže děti 16 a 9 jsou vždy jeden víkend v měsíci samy doma. Váhala jsem, ale jinak to vyřešit v podstatě nešlo a zatím všechno klape a nic se nestalo. Ťuk ťuk…mám z nich radost ![]()
@Hanka1 píše:
No tak ja bych hlavne 12ti lete dite nenechala rozhodovat o tom, zda s námi pojede nebo nepojede na dovolenou, aby pak mohlo zustat tyden samo doma…
No asi tak ![]()
A to jsem myslím dost liberální rodič, fakt se snažím, aby děti měly co nejvíc svobody a rozhodovaly se samy, ale samozřejmně míra té svobody a možnosti o sobě rozhodovat je nějak úměrná věku. ![]()
@vulpes píše:
13 leté, ano. Přijde mi to v pohodě, navíc poblíž bydlí babička, jak uvádím, tak jsem měla reference i od ní.
„Kdyby“ fajn… Kdybych nedošla včera nakoupit, měli bychom teď třeba doma všichni hlad
Přeju ať Vám to vychází a prochází a všechno je vždy v pořádku ![]()
Předpokládám, že když má mamku v nemocnici tak na voloviny nebude mít náladu.
Prosím tě je mu 15, ne 5. Ten už se snad o sebe zvládne postarat… U nás v rodině takhle zůstal v noci doma tehdy asi devítiletý, tatínek musel odvézt maminku do nemocnice. Taky to zvládl. V 15 letech jsme se ségrou byly samy v týdnu na chalupě… A to jsme pořádaly i ty večírky. Jsme jinak úplně normální slušné, vychované, vzdělané holky.
Moc nechápu tyhle obavy, před pár dny tady někdo řešil 17 letou samotnou doma o víkendu… Ještě pár let a budete řešit 25 leté, že zůstanou bez maminky.