Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
A co kdyz to misto prelepis obycejnou bilou fixni tejpou, abys posilila kuzi? Ja si tak tejpuju malicky. Ponozky mas jake? Vlnene s polstrovanim okolo prstu? Ale pokud mas tento problem i v sandalech, tak bych si myslela, ze bude problem napriklad v klenbe chodidla a zasla bych se poradit na fyzio.
Preventivně olepit, zavázat? Co zkusit nějakou ortézu. Gelové vložky? Dávají se do lodiček. Nebude to spíš botama? Nemůžou mít už hodně prošlápnuté? Shrnuta vložka? Mě něco podobného udělali zimní. Taky jsme dělali několikakilometrový okruh. Sloupla se jedna vrstva a já půl cesty našlapovala na mřížku. Ráno jsem nemohla chodit. Musela jsem si koupit jiné okamžitě. U dalších za to mohla opravdu propadlá vložka. Já mívám problém s maličký a těsnou špičkou. Tam je buřt co udělám stejně mám puchýře.
Podle mého názoru je problém právě v tom, že máš několikátý rok stejné boty.
Zřejmě jsi dospěla do bodu, kdy se u tebe něco změnilo, co se týče tvaru nohy (stačí i jen malinko přibrat nebo shodit a klidně se to může projevit na místech, kde by to člověk nečekal) nebo hůř, co se týče její klenby.
Na tvém místě bych vyzkoušela koupit nové sandály (ty máš delší dobu a jejich cena bude přece jen nižší než u pohorek)… a pokud to pomůže, pak i boty.
A v každém případě bych si nechala zkontrolovat nohy resp. nožní klenbu u odborníka.
Zkus používat dvojité ponožky nebo speciální ponožky proti puchýřům, které snižují tření. Před túrou také můžeš použít antiperspirant nebo vazelínu na problematická místa a zkus gelové vložky do bot pro větší pohodlí.
Děkuji za všechny rady, vyzkouším postupně, uvidíme, co zabere. Ponožky už jsem si objednala s polstrováním v této části, dosud jsem nosila sice trekové, ale víceméně obyč. Osobně si myslím, že mi tyhle potíže způsobil jeden jarní výšlap, kdy se šlo poměrně daleko a přes 12 brodů, které jsem přešla v těch sandálech a pak v mokrých šla dál. Ta noha tam trošku klouzala a tehdy se mi to udělalo poprvé. A od té doby se puchýře asi nestihly pořádně vyhojit, a jak na tom jdu další štreku, zase se obnoví.
@LiduNe píše: Více
Někdy na puchýře a otlaky pomůžou prstové ponožky…
Ahoj, nevíte někdo, jak předejít puchýřům na chodidlech? Letos se mi začaly dělat puchýře na ploskách nohou v místech za prsty nebo jak to popsat. Jedna noha je vždy horší, než druhá. Nikdy se mi puchýře v tomhle místě nedělaly nebo výjimečně. Je to teda spojené s výšlapy, běžné denní chůze se to netýká. Trekové boty mám druhý rok stejné, sandály ještě déle. Padne 20 km a už ty místa začínám cítit a na konci dne jsou tam, a bolí jak sviň, obyčejná náplast vůbec nepomůže. Tu horší nohu mám už v těch místech úplně orvanou, vždycky se to po čase sloupne, ale hned se dělá nový. Chci jít do lékárny pro nějaké ty gelové náplasti, jestli to k něčemu bude. Jde mi hlavně o to, těm puchýřům předejít, aby se vůbec neudělaly. Za každou radu dík.