Půjčování otci

Anonymní
26.5.22 11:20

Půjčování matce

Ahoj,

Nevím už co mám dělat a potřebuju znát další názor.
Moje máma má přes 50 let, je rozvedená a žije sama. Máme spolu hezký vztah, hodně se navštěvujeme, zajdeme spolu do divadla, na víno,..
Ale je hrozně finančně negramotná, chápu že když žije sama tak je to těžké, zvlášť teď když se všechno zdražuje, ale ona si za to může prostě sama. Je zaměstnaná, přes 20 je na stejném místě za mizerný plat
Ve svých 18 letech dostala od svých rodičů menší být, o pár let později se seznámila s přítelem a spolu koupili dům. Respektive dům byl pouze na něj, ona přesto prodala byt co měla a veškeré finance dala do domu. O deset let později se rozešli, on jí slíbil že ji peníze vyplatí, samozřejmě to neudělal.
Když zemřeli její rodiče, zdědila chalupu kde žije. ( Dům je to velmi stary a potřeboval by komplet rekonstrukci, takže sežere dost peněz). Zdědila i nějaké finance ( asi 200 tisíc). Přesto je pořád bez peněz. Ano dala něco do chalupy, do auta atd.. ale i tak to prostě nechápu 🤦
Neustále chodí a půjčuje si peníze ode mě. Vždy mi je vrátí, to ano, někdy to ale trvá..
Dneska mi zavolala, že potřebuje opět půjčit, řekla jsme ji že ji to pošlu a ona se začala vykrucovat že chce hotovost.. takže má nejspíš nějakou exekuci nebo já nevím… Položila jsem ji pak telefon, hrozně mě to naštvalo.. hlavně to že mi lže.. štve mě že za mnou nikdy třeba nepřišla že je v pruseru, několikrát jsem ji nabízela že s ní její finance projdu a poradím ji…
Nevím co teď dělat…jestli ji prostě mám nechat padnout na dno, jestli se pak vzpamatuje.. nechci aby se dostala do ještě větších problémů, ale takhle to přece nejde do nekonečna, nemůže pořád spoléhat na to že já ji budu půjčovat 🤷 nebo jestli ji mám dát nůž na krk, že s ní chci projít její finance, uspořádat je a ať si najde ještě brigádu?

Nebaví mě ani neustále poslouchat jak si stěžuje že nemá peníze, když jsem jí říkala že s manželem letíme na dovolenou tak si jen povzdechla že ona nepojede nikam protože na to nemá ale za to já přece nemůžu 🤷

Jsem z toho vyčerpaná.. z toho jak to poslouchám a z toho že se o ní mám neustále starat.. mělo by to být opačně..ona od svých rodičů dostala jak být, tak chalupu a já co? Nedostanu nic..nejde mi o peníze, s manželem se máme dobré, máme vlastní byt, ale spíš o ten vnitřní pocit že se na ni nemůžu spolehnout..
Co byste dělali? Mám se na ni vykašlat ať se stará sama? Ale to jde těžko.. pořád je to moje máma… Mám pocit že se točím v kruhu 😥

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4072
26.5.22 11:29

Asi jediny reseni je ten nuz na krk no, at ti vylozi vypisy, dopisy, dluhy, zajit s ni do dluhove poradny… Zalezi, jak to ma, ale penize bych ji nedavala. Maximálně udelat nakup, pripadne konkretni polozku.
Mame to v rodine a toho člověka jsme financne odrizli. Nemelo to cenu, byl jak cerna dira, kdybys tam nasypala milion, za pul roku by zas nemel na elektriku :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TO_IT
26.5.22 11:35

Proč se to jmenuje půjčování otci?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.5.22 11:39

@TO_IT @TO_IT protože to už nešlo přejmenovat 😀 jelikož tady chodím a tohle téma jsem chtěla dát anonymně tak sem upravila některé detaily ale princip je stále stejný 🙏 😊

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.5.22 11:41

@Villanelle asi máš pravdu… Říkala jsem si to několikrát a stejně vždy podlehnu 🤦 ale je fakt že bych třeba mohla tak 2× za měsíc udělat větší nákup, třeba by to pomohlo.. 🙏

• Citovat
  • Upravit
TO_IT
26.5.22 11:42
@Anonymní píše:
@Villanelle asi máš pravdu… Říkala jsem si to několikrát a stejně vždy podlehnu 🤦 ale je fakt že bych třeba mohla tak 2× za měsíc udělat větší nákup, třeba by to pomohlo.. 🙏

Znáš její příjmy a výdaje? Zná je vůbec on/ona? Tam bych začala

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.5.22 11:47

Hele znám něco na ten způsob mám. Matka si mě kolikrát zavola do ložnice kde chce probírat něco důležitého. Neustallle se mě ptá jestli nechceme půjčit. Pak mi řekne, že mi klidně půjčí i když pak nebude mít na jídlo. My nepotřebujeme pujcovat. Pak vše otočí a ptá se jestli bychom půjčili my ji kdyby neměla. To neustále vnucování peněz a výčitek kolem toho my leze krkem. Opravdu nemá peníze a nikdy jsem od ní nic nechtěla zaplatit. Vím, že nema peníze. Pak vlastně ji zaplatím všechno z čeho se hroutí a stejně jsem pak nejhorší a ona nespokojená, plačtivá a videptana. Hlavně, že pak všude tvrdí ci si všechno poplatila. :pocitac: :zed: :zed: :zed:

• Citovat
  • Upravit
53190
26.5.22 11:50

Řekla bych jí „mami, ráda ti kdykoli pomůžu, ale pokud chceš ode mě zase půjčit, tak jedině pod podmínkou, že vyložíš na stůl všechno - ukážeš mi příjmy, výdaje, půjčky, exekuce. Zkusíme to spolu nějak rozplánovat, abys nemusela na konci každého měsíce žebrat o peníze na jídlo.“ Pokud odmítne, nepůjčovala bych jí. Maximálně tak dovezla ten nákup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4138
26.5.22 12:30

Řekla bych ji, že ji půjčím jenom, když dáte její finance doporadku. Takže projít příjmy, výdaje, půjčky, exekuce atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
26.5.22 14:22

Jaké půjčování? Dítě není ničí osobní majetek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
26.5.22 14:25
@Burj Chalifa píše:
Jaké půjčování? Dítě není ničí osobní majetek

Nevzrušuj se, nešlo o půjčování dítěte otci, ale o půjčování peněz -komu, čemu- otci :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová