Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
@ježourek píše:
Ahoj, mám takový problém a potřebuji poradit. Vypadla mi plomba ze stoličky a bohužel kaz byl už velkej, zubař mi musel vyndat nervy a vyvrtat. Říkal že už je zub hodně oslabenej že asi dlouho nevydrží, dohodli jsme se že mi tam dá zatím plombu a jestli se zub ulomí dáme korunku.No po 2 týdnech co mi čistil kanálek se mě zeptal zda tam chci dát vložku(nebo jak se to jmenuje) buď placenou pojišťovnou nebo lepší ale to by mě stálo 1000Kč, vybrala jsem si placenou pojišťovnou, tedy mi tam ji dal a zaplomboval. Jenže když jsem odcházela z ordinace a zeptala jsem se jak budeme s tím zubem dál pokračovat, tak mi zubař sdělil že už na to korunka asi nepůjde když tam dal tu neplacenou vložku a že pak leda zub vytrhnout, odcházela jsem docela zklamaná,se zubama jsem si užila svoje a nerada bych takhle mladá přišla o zub a měla tam díru. Máte některá s tímto zkušenost? Když jste nic neplatili za vložku a čištění kanálku zda vám tam šla nasadit korunka? Nejsem si jistá zda můj zubař není jen vyčůranej a nechce jen tahat prachy.
Přesně s tímhle ti neporadím, ale já mám zas problém, že mám ve 22 dva mléčné zuby
a ani pod jedním už druhý nemám, prostě tam nejsou. Problém je v tom, že jeden z nich se už pěkně kazí a bolí mě. Tak mi řekl zubař, že mi ho vytrhne a že buď udělá implantát a to by stálo 20 tisíc
nebo jen tu korunku či co za 6 tisíc
taky nechci být bezzubá ve 22,tak mi zbývá jen šetřit ![]()
Juj, tak to máš taky dobrý, já sem zase měla operaci obou čelistí, naštěstí to platila pojišťovna. Jenže sem měla s těma zubama už takový trápení že bych o něj nerada přišla
.Zajímavý je že přítel chodí k jiný zubařce a za bílou korunku platil se vším všudy 500Kč a sestra k zubaři jako já a za stříbrnou vyplázla 6500Kč…asi že tahá z lidí prachy na tom něco bude ![]()
Ježourek: no pozor není bílá jako bílá. Vzhledem k ceně bych to tipovala na plastovou (vzhledově ok, ale za chvilku se okouše, kvalita nic moc), která by správně měla být jen provizorní, než se udělá korunka jiná nebo se zub doléčí a v podstatě ji platí plně pojišťovna. Neb si nedovedu představit keramickou korunku za 500kč.
Ty kráso
tak to bych si o tom zubaři asi hledala nějaký info, to není normální
já byla právě s malým u zubaře před 2 dny a bála jsem se hrozně, protože mi v těhu nemohl dát žádnou injekci a vrtal mi zub a odstraňoval zubní kámen
ale o proti tobě…
tak zkus zajít ještě někam jinam, aby si měla dva názory a podle toho bych se rozhodovala co dál s tim zubařem
ale zase kde tě jen tak vezmou viď ![]()
Jo tak to tedy nevim ale už ji má pár let tak si myslím že to plastová nebude, těžko říct.
Jo a k zakladatelce:
Problém je v tom, že zub je již asi tak zdevastovaný, že není na co tu korunku udělat, řešením by bylo dát do zbylého zubu (kořene) tzv. kořenovou nástavbu (inlej) ta se kotví v kořenu zubu, do kterého se musí vyvrtat dírky a do těch se ta inlej nacementuje, ta potom trčí i ven a na tu část co je venku se potom udělá korunka. No snad jsem to vysvětlila dost jasně.
Jenže jelikož je zub (kořen)vyplněný asi nějakou míň kvalitní výplní, nejde už do toho kořene vrtat, protože by se rozpadadnul a tak tím pádem nejde udělat ta kořenová inlej a ani ta korunka. Řešení je jedině můstek a nebo implantát
, ale na to by tě měl doktor předem upozornit ![]()
@ježourek Bude. Časem se mu od ní zkazí zub, co ji drží, při lepším si jinechá vyměnit za něco lepšího. Korunky opravdu dnes stojí tisíce, ne stovky.
U tebe mě zaráží, že tě doktor neinformoval dopředu, co se stane, když ti zaplní zub. Ale nevíme čím, že. Já být tebou, najdu si jiného, proberu to s ním a taky možnosti a hlavně - začnu šetřit, protože dnes kvalitní materiály u zubaře platíš. A ne málo…
Mě akorát informoval že bych mohla chytit zánět, bohužel ne o tom že asi už na to korunka nepůjde, kdybych to věděla předem tak jasný že bych si dala placenou.Jo myslím že do kořene dává takový,,kolík,, a na to přilepí nový zub.Jen mě zaráží proč by nešla dát korunka jen proto že ta vložka je placená pojištovnou. ![]()
No nejde, protože ty kořeny jsou už vyplněné a tak do nich už nejdou vyvrtat ty dírky do kterých by se dal nacementovat ten „kolík“ na který se potom dává ta korunka. Prostě se ten kořen musí speciálně ošetřit než se tam dá ta kořenová inlej (kolík) a když se na to nemyslí a jen se ten zub obyčejně zaplní tak to nejde. Je mi tě líto, že tě na to doktor neupozornil. To aby byl fakt člověk na všechno odborník, jinak si s tebou doktoři dělají co chtějí ![]()
Do kořene by měla jít vyvrtat díra pro koŕenovou nástavby, ať se plní čím chce. Záleží na stavu kořenů. Jestli jdou použít
Myslím si že by kořeny měli být v pořádku, spíš je oslabený vršek zubu, že se může každou chvíli ulomit
Tak to by pak jít mělo. Já bych se na to ještě zeptala, případně to probrala s jiným dr.
Ahoj, mám takový problém a potřebuji poradit. Vypadla mi plomba ze stoličky a bohužel kaz byl už velkej, zubař mi musel vyndat nervy a vyvrtat. Říkal že už je zub hodně oslabenej že asi dlouho nevydrží, dohodli jsme se že mi tam dá zatím plombu a jestli se zub ulomí dáme korunku.No po 2 týdnech co mi čistil kanálek se mě zeptal zda tam chci dát vložku(nebo jak se to jmenuje) buď placenou pojišťovnou nebo lepší ale to by mě stálo 1000Kč, vybrala jsem si placenou pojišťovnou, tedy mi tam ji dal a zaplomboval. Jenže když jsem odcházela z ordinace a zeptala jsem se jak budeme s tím zubem dál pokračovat, tak mi zubař sdělil že už na to korunka asi nepůjde když tam dal tu neplacenou vložku a že pak leda zub vytrhnout, odcházela jsem docela zklamaná
,se zubama jsem si užila svoje a nerada bych takhle mladá přišla o zub a měla tam díru. Máte některá s tímto zkušenost? Když jste nic neplatili za vložku a čištění kanálku zda vám tam šla nasadit korunka? Nejsem si jistá zda můj zubař není jen vyčůranej a nechce jen tahat prachy.