Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zdravím, v jednom maminkovském časopise psali o tomto homeopatiku, že pomáhá na slzné kanálky-časté výtoky z očí u dětí…jenže už to víc nerozepisovali a já neznalec-jsem to chtěla zkusit, protože malému často teče z jednoho očíčka…leželo mi to v hlavě a nakonec jsem se vypravila do lékarny a koupila to…jenže mi k tomu nebyli schopní nic moc říct a oni jsou to malé tabletky- jak je můžu dávat malému dítku? jedině asi rozpuštěné ve vodě-bude to taky účinkovat?
Já homeopatika rozdtila na lžičce a dala do pustinky. Malá se s tím nějak poprala. Bylo mi řečeno, že se to má dávat 10 min před nebo 10 min po kojení, že s mlíkem se to míchat nemá.
Ale bez porady s homeopatem bych miminku nic nedala.
Zeptej se tady - oživ si diskusi https://www.emimino.cz/…nkovani/409/#… ![]()
Ředění 15CH je ředění v poměru 1:1000000000000000000000000000000. To je asi jako kdybys vzala 6mg účinné látky a promíchala ho s cukrem o hmotnosti celé Země. Takže mu budeš dávat jen čistý cukr. Pokud mu teče z jednoho očička, nejspíš tam něco má, smítko, řasu nebo zánět. Jděte k očnímu a na homeopatika se vykašlete.
@wiana82 Ahoj Wianko, homeopatie funguje trochu na jiném principu, než klasická medicína, jež má lék na rýmu, lék na vysoký tlak atd. (tedy spíše léky potlačující rýmu, vysoký tlak atd., neboť ve skutečnosti je neléčí, ale potlačuje). Pokud byste chtěli Váš problém řešit homeopatiky, je třeba posoudit veškeré symptomy a projevy zdravotního problému a tomto základě pak stanovit přesnou homeopatickou léčbu. Doporučuji se obrátit na homeopata, předem si ověřit jeho homeopatické vzdělání a zkušenosti. Na stejný problém si může každý pacient od homeopata odnést jiný homeopatický lék vzhledem k tomu, že léčba je velmi individuální a ve hře jsou i další symptomy pacienta a to nejen fyzické, ale i psychické a nejen ty současné, ale i ty z minulosti, od kterých se většinou vše odvíjí a problémy se nabalují jeden na druhý. Jinak u malých dětí, jež nemají zatím ještě schopnost nechat homeopatika volně rozpustit v ústech (homeopatika se vstřebávají ústní sliznicí), se kuličky rozpouštějí ve vodě odpovídající 1 kávové lžičce (rozpuštění se provede např. v panáku) a pak se takto rozpuštěná kulička podá na lžičce malému pacientovi (nesmí to být lžička kovová, tzn. ani žádné drcení či podobně, nic takového). Jinak na rady typu uživatelky „Pletiplot“ a apod. nehleď, většinou když o něčem člověk nic neví nebo s něčím nemá patřičné zkušenosti (nebo má bohužel právě ty špatné díky nešťastné volbě homeopata), tak pak hlásá nepravdy a snaží se ten jeho názor dostat na povrch. Hodně štěstí a ať jste doma zdraví! ![]()
Nehlásám nepravdy. Ředění 15CH je skutečně 1:1000000000000000000000000000000, to najdeš v každé homeopatické příručce. Potencování je jen třesení lahvičkou, které zakladatel Samuel Hahnemann prováděl vlastní rukou, dnes ho dělají mašiny, pokud ho vůbec dělají. Samuel Hahnemann byl převědčen, že právě potencováním přechází léčebná síla do lahvičky. Současní homeopati jsou o tom převědčeni i dnes, i když potencování provádějí ve velkém mrtvé stroje. I když je účinná látka rozpuštěna do naprostého nepatrna (pro potence CH7 a vyšší už v jedné granuli zbývá statisticky méně než jedna molekula účinné látky), homepatičtí příznivci tvrdí, že otisk účinné látky zůstává ve vodě ve formě jakési „paměti“, která ovšem nebyla nikdy prokázána.
Podle českého zákona se smí homeopatika prodávat společně téměř jako léky, ale není pro ně požadován test účinnosti. Z tohoto důvodu u nich nelze uvádět indikaci (na co to je) a dávkování. Je to logické - pokud napíšu, že lék X léčí nemoc Y a nebylo to prokázáno testem účinnosti, tak si vlastně vymejšlim a dopouštím se klamání spotřebitele. Jen homeopat má něco jako „slovník“, který překládá příznaky (nikoli konkrétní nemoci, ale jen příznaky) na léky.
To, že je jsou některá homeopatika jen na předpis, vůbec nesouvisí s jeho účinností nebo nebezpečností - výrobce prostě požádal, aby byl lék prodáván jen na předpis, aby mu dodal větší důvěryhodnost, v takovém případě se žádosti vyhoví. Zkoumají se jen opačné případy, když výrobce chce mít lék jako volně prodejný.
Testů účinnosti bylo provedeno mnoho, některé i zdánlivě uspěly, všechny ale byly později znovu prostudovány a byly na nich shledány metodologické chyby - nedostatečné zaslepení, vyřazování jedinců, příliš malý vzorek atd. Účinnost homeopatik nebyla vědeckou cestou dosud prokázána.
Homeopatici ale protestují, že takto nelze homeopatika testovat, neboť homeopatika neléčí nemoci, ale člověka, a že nelze takto homeopatika testovat. Žádný návrh na testování homeopatik slučitelný s vědeckými metodami dosud nevznikl. Homeopatie se tedy dostává mezi tzv. netestovatelné hypotézy, které nelze ani dokázat ani vyvrátit - stejně jako existence Boha.
Jedno je jisté. Čistý zisk firmy Boiron, největšího výrobce homeopatik, dosáhl za rok 2012 54 milonů Eur. Aneb jak prodávat jedny kachní játra a srdce za miliony celé roky. Cena akcií vzrostla z 17.34 E roku 2008 na 26.17 E, dividenda loni 0,9 E na akcii. Kdo miluje homeopatii, může investovat a zřejmě neprodělá, pokud moje křížové tažení nebude nějak zázračně učinné, což pochybuju, protože lidská hloupost je nade vší pochybnost nekonečná, narozdíl od vesmíru.
Více viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Homeopatie
a http://technet.idnes.cz/…x-/veda.aspx?…
P. S. Nemám s homeopatií žádné negativní zkušeností, mám jen rozum.
P. P.S. Jsem muž a baví mě bojovat s lidskou hloupostí na internetu. Beru to jako argumentační cvičení.
@Pletiplot píše:
Nehlásám nepravdy. Ředění 15CH je skutečně 1:1000000000000000000000000000000, to najdeš v každé homeopatické příručce. Potencování je jen třesení lahvičkou, které zakladatel Samuel Hahnemann prováděl vlastní rukou, dnes ho dělají mašiny, pokud ho vůbec dělají. Samuel Hahnemann byl převědčen, že právě potencováním přechází léčebná síla do lahvičky. Současní homeopati jsou o tom převědčeni i dnes, i když potencování provádějí ve velkém mrtvé stroje. I když je účinná látka rozpuštěna do naprostého nepatrna (pro potence CH7 a vyšší už v jedné granuli zbývá statisticky méně než jedna molekula účinné látky), homepatičtí příznivci tvrdí, že otisk účinné látky zůstává ve vodě ve formě jakési „paměti“, která ovšem nebyla nikdy prokázána.
Podle českého zákona se smí homeopatika prodávat společně téměř jako léky, ale není pro ně požadován test účinnosti. Z tohoto důvodu u nich nelze uvádět indikaci (na co to je) a dávkování. Je to logické - pokud napíšu, že lék X léčí nemoc Y a nebylo to prokázáno testem účinnosti, tak si vlastně vymejšlim a dopouštím se klamání spotřebitele. Jen homeopat má něco jako „slovník“, který překládá příznaky (nikoli konkrétní nemoci, ale jen příznaky) na léky.
To, že je jsou některá homeopatika jen na předpis, vůbec nesouvisí s jeho účinností nebo nebezpečností - výrobce prostě požádal, aby byl lék prodáván jen na předpis, aby mu dodal větší důvěryhodnost, v takovém případě se žádosti vyhoví. Zkoumají se jen opačné případy, když výrobce chce mít lék jako volně prodejný.
Testů účinnosti bylo provedeno mnoho, některé i zdánlivě uspěly, všechny ale byly později znovu prostudovány a byly na nich shledány metodologické chyby - nedostatečné zaslepení, vyřazování jedinců, příliš malý vzorek atd. Účinnost homeopatik nebyla vědeckou cestou dosud prokázána.
Homeopatici ale protestují, že takto nelze homeopatika testovat, neboť homeopatika neléčí nemoci, ale člověka, a že nelze takto homeopatika testovat. Žádný návrh na testování homeopatik slučitelný s vědeckými metodami dosud nevznikl. Homeopatie se tedy dostává mezi tzv. netestovatelné hypotézy, které nelze ani dokázat ani vyvrátit - stejně jako existence Boha.
Jedno je jisté. Čistý zisk firmy Boiron, největšího výrobce homeopatik, dosáhl za rok 2012 54 milonů Eur. Aneb jak prodávat jedny kachní játra a srdce za miliony celé roky. Cena akcií vzrostla z 17.34 E roku 2008 na 26.17 E, dividenda loni 0,9 E na akcii. Kdo miluje homeopatii, může investovat a zřejmě neprodělá, pokud moje křížové tažení nebude nějak zázračně učinné, což pochybuju, protože lidská hloupost je nade vší pochybnost nekonečná, narozdíl od vesmíru.
Více viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Homeopatie
a http://technet.idnes.cz/…x-/veda.aspx?…P. S. Nemám s homeopatií žádné negativní zkušeností, mám jen rozum.
P. P.S. Jsem muž a baví mě bojovat s lidskou hloupostí na internetu. Beru to jako argumentační cvičení.
Jsi a muž a o půl třetí ráno tady píšeš (teda spíše kopíruješ) hlášky vědců, kteří o homeopatii nic nevědí? Proč? Co si tím chceš dokázat? Tvůj blábol jsem ani nečetla a pochybuju, že kdo bude
Spíše jsi měl poznamenat, že nemáš s homeopatií žádné zkušenost (ne že žádné špatné). O rozumu by se pak dalo pochybovat vzhledem k tomu, že vlastní skoro vůbec nepoužíváš. Odkazuješ se na nedávné neautorské nekvalitní články a argumentuješ údaji získanými z internetu. Nicméně pokud je to pro Tebe jakási forma uvolnění frustrace ze života a léčení vlastního ega, pak je to v pořádku, ať je Ti brzy fajn ![]()
@Katka Pardubice píše:Jsi a muž a o půl třetí ráno tady píšeš (teda spíše kopíruješ) hlášky vědců, kteří o homeopatii nic nevědí? Proč? Co si tím chceš dokázat? Tvůj blábol jsem ani nečetla a pochybuju, že kdo bude
Spíše jsi měl poznamenat, že nemáš s homeopatií žádné zkušenost (ne že žádné špatné). O rozumu by se pak dalo pochybovat vzhledem k tomu, že vlastní skoro vůbec nepoužíváš. Odkazuješ se na nedávné neautorské nekvalitní články a argumentuješ údaji získanými z internetu. Nicméně pokud je to pro Tebe jakási forma uvolnění frustrace ze života a léčení vlastního ega, pak je to v pořádku, ať je Ti brzy fajn
V diskusi se nedá pokračovat, pokud jedna strana druhou ani nečte. Já jsem si to přečetl. Samé urážky, žádné argumenty. Nebudu reagovat. O homeopatii vím dost, abych věděl, že na skutečné nemoci nefunguje.
Jaké hlášky vědců? Napsal jsem, že nemám negativní zkušenosti, proto, že někdo psal, že odpůrcem homeopatik jsou ti, kteří s ní mají špatné zkušenosti, což se mě netýká. Dřív jsem byl k nim tolerentní, mojí kamarádku „vyléčily“ z chronických bolestí za rok, ale přesto si myslím, že bolesti přešly samy a homeopatika byla jen psychická podpora. Jaké nedávné neautorské (co tím vlastně myslíš, že je nenapsali homeopatici?) nekvalitní (tos poznala jak?) články jsem tu uváděl? Argumentuju články z internetu, protože to je jednoduchý způsob, jak se k tomuto článku dostanete vy i já. Kdybych argumentoval článkem z knihovny, nemohli byste si ho přečíst tak snadno. Neléčím si ego, moje ego je v pořádku. Jen bojuji proti lidské hlouposti.
…životní zkušenosti mi napovídají, že „samo od sebe“ nic nepřichází, ani neodchází. Čím více zkušeností, tím více pravdy. Každý k tomu dospěje a bránit se může sebevíc. Třeba i tím, že to píší na internetu nebo to říkali v televizi… ![]()
Moje zkušenost říká, že některé věci sami od sebe přicházejí a samy od sebe odcházejí, když si s nimi tělo poradí samo, nebo je kompenzuje cvičením. Dozvěděl jsem se, že mezitím začala cvičit jogu a bolesti polevily. Obávám se, že nedospěji k tomu, že homeopatika skutečně léčí.
Nebojte se, jednou vás to doběhne. Každý má svoji slabinu, tudíž i svoji nemoc. Čím déle odkládáte řešení, tím hlouběji se bude ukládat.