Pupečníková krev - zkušenosti

12003
3.9.11 23:46

Pupečníková krev - zkušenosti

Ahoj,

zajímaly by mě zkušenosti ohledně odběrů pupečníkové krve především pro vlastní použití, ale i dárcovství.. Koukala jsem zde na diskuze ohledně tohoto tématu ale jsou už x let staré tak chci téma oprášit, protože určitě problematika postoupila dál..

Budu vděčná za každou zkušenost ať co se týče uchování a odběru tak i co se týče maminek jejichž děti tuto krev potřebovali, ať už darovanou nebo vlastní..

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3525
4.9.11 09:04

Ahoj - my jsme si nechali odebrat pupečníkovou krev pro malýho, máme ji uchovanou u Cord blood center. Nevím, co přesně tě zajímá - odběr je úplně v pohodě, ani o tom nevíš, cena byla před 3 lety 20tis a úschovné 500 ročně, ted budeme zase nechávat odebrat a cena je 9tis a 1500 úschovné. Zatím jsme ji nepotřebovali, snad ani nebudeme, ale i tak jsme se rozhodli pro, co kdyby… Pokud tě ještě něco zajímá, napiš co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3483
4.9.11 09:42

Já ji darovala a akorát mi po porodu odebrali krev kvůli případné infekci s tím, že pokud bude pupečníková krev vhodná jako dárcovská tak za půl roku znova na odběr krve k obvoďákovi. Jinak samotný odběr byl v pohodě, akorát tatínek se těšil na přestřihnutí pupeční šňůry, a to zřejmě z důvodu dárcovství nešlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13046
4.9.11 09:43

no já si uchování své nemůžu dovolit, a tak ji daruji, pokud to bude možné :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3525
4.9.11 09:44

U nás tatínek mohl přestřihnout pupeční šnůru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3483
4.9.11 09:47
jahodkaa píše:
U nás tatínek mohl přestřihnout pupeční šnůru.

Tak nevím :( napadá mě ještě že dalším důvodem mohla být hnědá plodovka, no každopádně teď už s tím nic neuděláme :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
4.9.11 10:12

Ahoj, rodila som v lednu, mojou prioritou bolo aby pupecnik sam dotepal a nasledne bola odobrata pupecnikova krv, v tomto pripade je odbebrata krv v nizsom objeme - tzn. z odobratej ciastky ti urcia do akeho veku dietata je odobrata krv vhodna na uskladnenie mne odobrali 0,5 dcl co vychadzalo do druheho roku respektive do +- 14 kg.
Pozerala som si choroby ktore je mozne liecit, a nieje tam z daleka vsetko… Tak sme sa nakoniec rozhodli ze krv nedame uskladnit a ani ju nenechame ako darcovsku!! Pride mi to z odstupom casu ako hra na boha a to som ateistka - z odobratych buniek su schopny naklonovat dalsie aby to pre nich malo zmysel keby to potrebovali pouzit. Myslim si ze je to na jednej strane boom ako ludi vystrasit a vytiahnut z nich peniaze.. Nase babicky nic take nepotrebovali :-D a u koho v rodine sa vyskytne niaka zavazna choroba je podla mojho nazoru vec karmy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
4.9.11 10:50
krisstinka píše:
Ahoj, rodila som v lednu, mojou prioritou bolo aby pupecnik sam dotepal a nasledne bola odobrata pupecnikova krv, v tomto pripade je odbebrata krv v nizsom objeme - tzn. z odobratej ciastky ti urcia do akeho veku dietata je odobrata krv vhodna na uskladnenie mne odobrali 0,5 dcl co vychadzalo do druheho roku respektive do +- 14 kg.

To je na celé záležitosti s odběrem pro vlastní potřeby nejvíce ošemetné - množství odebrané krve obsahuje počet buněk, který je vhodný pro transplantaci maximálně pro cca 15ti kilové dítě. Tedy 2 roky. Pokud se do té doby objeví nějaká závažná choroba, jedná se obvykle o genetickou záležitost a není tedy pro vlastní použití vhodná.
Byla bych spíš pro darování. Ušetřené peníze lze do zdraví dítěte investovat lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12003
4.9.11 18:46

Děkuji za reakce, zajimalo by mě taky, co je pravdy na tom ze se v pripade potreby PK odebrana pro vlatni potreby neda pouzit ze pri se to v nemocnicich nesmi, je na tom neco pravdy?

Taky chceme volit cord blood centr.. je vedet dopredu kolik te krve je nez se zaplati… Cetla jsem tu stare diskuze a byla tam i mamina co ji odebrali PK do 75 kilo coz uz je dobre pouzitelne…

Ale spis ted resim dilema jestli radsi nedarovat kdyz je i tolik nazoru ze se to stejne neda pouzit a tak podobne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
4.9.11 19:11

prebieha to tak, ze ti tesne po porode odoberu PK a poslu ju do centraly. tam spravia pozadovane testy a az nasledne ti zaslu informacie ake mnozstvo sa podarilo odobrat ci nebolo kontaminovane niakymi bakteriami a pod. a potom vsetkom sa ty rozhodnes ci to chces uskladnit alebo nie a platis az po tomto rozhodnuti, este si musis zistit ci to v nemocnici bezne robia, ja som rodila v ostrave v mestkej nemocnici, ktora bola tesne pred rekonstrukciou takze som si balicek od Cordu nechala zaslat domov a do porodnice okrem tasky som si niesla aj balicek na odobratie krvi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
26.10.11 14:59

Ahoj, podívejte se na www.cordblood.cz, nebo na FB http://www.facebook.com/…oodcenter.cz a pro objektivitu taky na www.bpk.cz. Myslím, že odběry pupečníkové krve byly zákonem ošetřeny velmi pečlivě a na odběratele dohlíží Státní ústav pro kontrolu léčiv. Taky na kvalitu informací a etické chování, což je jedině dobře. Obě možnosti (pro sebe x darovaná) mají svoje zvláštnosti a jsou použitelné za jiných okolností. To si radím před rozhodnutím pořádně prostudovat. Zvlášť v některých rodinách, ve kterých se už nějaká nemoc vyskytla, by odběr mohl být velice užitečný. Prodiskutujte to raději s odborníky na tuto problematiku, běžný ambulantní gynekolog o pupečníkové krvi moc čerstvých informací většinou nemá - není to jeho parketa. Taky cena šla hodně dolů, dá se splatit po 830,– během 12 měsíců. Celkově bych sázela na to, že kmenovými buňkami se určitě léčit bude a v daleko větším rozsahu než v současné době.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
533
9.1.13 10:56

Ahojky, mohu se tu obrátit s dotazem? Je třeba to oznámit už při první kontrole v porodnici, že chci darovat PK, nebo až u porodu. Moc děkuji za info :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12003
9.1.13 14:03

Darování si musíš domluvit určitě předem, řešila bych ještě před první návštěvou v porodnici.. kontaktuj banku pupečníkové krve…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí