Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
zajímaly by mě zkušenosti ohledně odběrů pupečníkové krve především pro vlastní použití, ale i dárcovství.. Koukala jsem zde na diskuze ohledně tohoto tématu ale jsou už x let staré tak chci téma oprášit, protože určitě problematika postoupila dál..
Budu vděčná za každou zkušenost ať co se týče uchování a odběru tak i co se týče maminek jejichž děti tuto krev potřebovali, ať už darovanou nebo vlastní..
Děkuji
Ahoj - my jsme si nechali odebrat pupečníkovou krev pro malýho, máme ji uchovanou u Cord blood center. Nevím, co přesně tě zajímá - odběr je úplně v pohodě, ani o tom nevíš, cena byla před 3 lety 20tis a úschovné 500 ročně, ted budeme zase nechávat odebrat a cena je 9tis a 1500 úschovné. Zatím jsme ji nepotřebovali, snad ani nebudeme, ale i tak jsme se rozhodli pro, co kdyby… Pokud tě ještě něco zajímá, napiš co.
Já ji darovala a akorát mi po porodu odebrali krev kvůli případné infekci s tím, že pokud bude pupečníková krev vhodná jako dárcovská tak za půl roku znova na odběr krve k obvoďákovi. Jinak samotný odběr byl v pohodě, akorát tatínek se těšil na přestřihnutí pupeční šňůry, a to zřejmě z důvodu dárcovství nešlo…
no já si uchování své nemůžu dovolit, a tak ji daruji, pokud to bude možné ![]()
jahodkaa píše:
U nás tatínek mohl přestřihnout pupeční šnůru.
Tak nevím
napadá mě ještě že dalším důvodem mohla být hnědá plodovka, no každopádně teď už s tím nic neuděláme ![]()
Ahoj, rodila som v lednu, mojou prioritou bolo aby pupecnik sam dotepal a nasledne bola odobrata pupecnikova krv, v tomto pripade je odbebrata krv v nizsom objeme - tzn. z odobratej ciastky ti urcia do akeho veku dietata je odobrata krv vhodna na uskladnenie mne odobrali 0,5 dcl co vychadzalo do druheho roku respektive do +- 14 kg.
Pozerala som si choroby ktore je mozne liecit, a nieje tam z daleka vsetko… Tak sme sa nakoniec rozhodli ze krv nedame uskladnit a ani ju nenechame ako darcovsku!! Pride mi to z odstupom casu ako hra na boha a to som ateistka - z odobratych buniek su schopny naklonovat dalsie aby to pre nich malo zmysel keby to potrebovali pouzit. Myslim si ze je to na jednej strane boom ako ludi vystrasit a vytiahnut z nich peniaze.. Nase babicky nic take nepotrebovali
a u koho v rodine sa vyskytne niaka zavazna choroba je podla mojho nazoru vec karmy…
krisstinka píše:
Ahoj, rodila som v lednu, mojou prioritou bolo aby pupecnik sam dotepal a nasledne bola odobrata pupecnikova krv, v tomto pripade je odbebrata krv v nizsom objeme - tzn. z odobratej ciastky ti urcia do akeho veku dietata je odobrata krv vhodna na uskladnenie mne odobrali 0,5 dcl co vychadzalo do druheho roku respektive do +- 14 kg.
To je na celé záležitosti s odběrem pro vlastní potřeby nejvíce ošemetné - množství odebrané krve obsahuje počet buněk, který je vhodný pro transplantaci maximálně pro cca 15ti kilové dítě. Tedy 2 roky. Pokud se do té doby objeví nějaká závažná choroba, jedná se obvykle o genetickou záležitost a není tedy pro vlastní použití vhodná.
Byla bych spíš pro darování. Ušetřené peníze lze do zdraví dítěte investovat lépe.
Děkuji za reakce, zajimalo by mě taky, co je pravdy na tom ze se v pripade potreby PK odebrana pro vlatni potreby neda pouzit ze pri se to v nemocnicich nesmi, je na tom neco pravdy?
Taky chceme volit cord blood centr.. je vedet dopredu kolik te krve je nez se zaplati… Cetla jsem tu stare diskuze a byla tam i mamina co ji odebrali PK do 75 kilo coz uz je dobre pouzitelne…
Ale spis ted resim dilema jestli radsi nedarovat kdyz je i tolik nazoru ze se to stejne neda pouzit a tak podobne…
prebieha to tak, ze ti tesne po porode odoberu PK a poslu ju do centraly. tam spravia pozadovane testy a az nasledne ti zaslu informacie ake mnozstvo sa podarilo odobrat ci nebolo kontaminovane niakymi bakteriami a pod. a potom vsetkom sa ty rozhodnes ci to chces uskladnit alebo nie a platis az po tomto rozhodnuti, este si musis zistit ci to v nemocnici bezne robia, ja som rodila v ostrave v mestkej nemocnici, ktora bola tesne pred rekonstrukciou takze som si balicek od Cordu nechala zaslat domov a do porodnice okrem tasky som si niesla aj balicek na odobratie krvi…
Ahoj, podívejte se na www.cordblood.cz, nebo na FB http://www.facebook.com/…oodcenter.cz a pro objektivitu taky na www.bpk.cz. Myslím, že odběry pupečníkové krve byly zákonem ošetřeny velmi pečlivě a na odběratele dohlíží Státní ústav pro kontrolu léčiv. Taky na kvalitu informací a etické chování, což je jedině dobře. Obě možnosti (pro sebe x darovaná) mají svoje zvláštnosti a jsou použitelné za jiných okolností. To si radím před rozhodnutím pořádně prostudovat. Zvlášť v některých rodinách, ve kterých se už nějaká nemoc vyskytla, by odběr mohl být velice užitečný. Prodiskutujte to raději s odborníky na tuto problematiku, běžný ambulantní gynekolog o pupečníkové krvi moc čerstvých informací většinou nemá - není to jeho parketa. Taky cena šla hodně dolů, dá se splatit po 830,– během 12 měsíců. Celkově bych sázela na to, že kmenovými buňkami se určitě léčit bude a v daleko větším rozsahu než v současné době.
Ahojky, mohu se tu obrátit s dotazem? Je třeba to oznámit už při první kontrole v porodnici, že chci darovat PK, nebo až u porodu. Moc děkuji za info ![]()
Darování si musíš domluvit určitě předem, řešila bych ještě před první návštěvou v porodnici.. kontaktuj banku pupečníkové krve…