Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky,
potřebuju poradit. Mám strach, protože už dlouho přenáším.
Podle PM jsme měli termín 15. srpna, ale podle ultrazvuku ve 12. tt nám změnili termín porodu na 26. sprna s tím, že malej je malej. O pár týdnu později nám znovu prodloužili termín - tentokrát o dva dny - na 28. srpna (opět s odůvodněním, že malej je malej).
PM jsme měli 8.11.2010 a vzhledem k tomu, že jsme se o malýho dlouho snažili, tak jsme si naplánovali, že nejlepší by bylo se snažit o malýho 22. - 23. listopadu 2010 (tedy o nejvíce plodné dny). Zkrátka milování, ze kterého náš klučina musí být je tedy 22. nebo 23. listopad. Říkala jsem si, že i kdyby se vajíčko nějakou dobu uhnizďovalo, tak rozhodně nám to nemůže udělat takovej rozdíl.
Takže když vezmu termín 15. srpna tak přenášíme už 2 týdny a pět dní. Podle UZ přenášíme teprve 6 dní a stále to na porod ani trochu nevypadá.
Člověk by to bral, kdyby skutečně věděl, že miminko je trochu menší, ale už 12. srpna (tedy 3 dny před prvním termínem) jsme měli bez pár gramů 3,5kg. Teď má malej 4,2kg, což mi vážně nepříjde jako malý miminko, takže do teď nechápu proč nám vlastně ten termín dvakrát posouvali. Malý prostě vážně nejsme.
Každý den, co přenášíme se čím dál víc nervuju, že přenášíme dlouho. To, že by se porod blížil, ničemu nenasvědčuje. Mám strach, že se prostě malýmu přestane v bříšku dařit. Moje obavy jsem už v pondělí řekla doktorovi a on mi teda udělal Hamiltna (už i sám divně koukal, že jsme ještě celý). Jenže ten hmat se mnou taky vůbec nic neudělal.
Všechny rady, který jsem kde vyčetla, aby se vyvolal porod, jsme zkusili (zvýšená tělesná aktivita, masáž plosek nohou, bradavek, milování, malíník, lněný semínko, masáž 21. akupunkturního bodu… atd) a stále nic.
Malýmu je u mě i přesto všechno dobře a ven se mu prostě nechce. Pohyby citím normálně - sice méně častěji, ale to je prý normální.
Na kontrolu jdeme zase v pondělí odpoledne, jenže já už začínám mít docela nervy, jestli se malýmu nezačně uvnitř dařit špatně. Dokonce tu vymýšlím krizový scénáře, že bych jela do nemocnice už dnes večer a řekla, že mi je zle, jen aby si malýho alespoň na ozvách ohlídali a já věděla, že se mu nic nestalo.
Člověk by se tolik nenervoval, kdyby stoprocentně nevěděl ze kterého styku malej je. A i kdyby trvalo týden po styku, než vajíčko doputuje kam má, tak už teď je to 14 dní co přenáším.
Vlastně ani nevím s čím chci pomoct. Nejraději bych slyšela, že se mám sebrat, něco si vymyslet a jít si lehnout do nemocnice, aby to tam alespoň trochu ohlídali. Vím, že malej ve mě nezůstane napořád - jen se bojím, že se mu tam přestane dařit a něco se přihodí. Mám takový vnitřní špatný pocit.
Nikdy jsem nehysterčila, ale vážně mi to příjde teď přinejmenším divný.
Omlouvám se, že je to tak dlouhý - i za to, že je tu plno datumů a termínů, ale potřebovala jsem se vypsat a ulevit si.
Díky Andy
No já myslím ,že nemusí být úplně jisté, že jsi otěhotněla 22. nebo 23. listopadu, teda pokud to nebyly jediné dva dny kdy jste se o mimčo pokoušeli
a tím pádem není důvod k panice. Určitě chodíš na kontorly každých pár dní do porodky,takže kdyby se něco dělo tak si tě tam nechají. Ale pro klid duše se klidně seber a jed do porodnice a řekni,že chceš zkontorlovat,jestli je vše ok.Prostě pro uklidnění. Určitě tě nevyhodí a nebudeš ani první ani poslední vystresovaná těhule
Než se až do pondělka nervovat… držím palečky at to všechno vyjde tak jak má a máš zdravého bobiška brzy u sebe ![]()
Právě, že vím, z kterýho styku malýho máme. Spali jsme spolu 22. a 23. listopadu. Pak mi ten můj odjel na delší školení od práce. Po jeho návratu se řešilo zdraví jeho maminky (měla poslední chemoterapie) a jeho tatínka odvezli do nemocnice kvuli epileptickýmu záchvatu. Zkrátka nálada na to nebyla. Další milování bylo z noci 22-23.12 a den potom jsem si dělala těhotenskej test a ukázal mi //. Pochybuju, že se dá těhotenství detekovat den po styku ![]()
Malej normálně kope, nezvracím, nic ze mě neodtýká a křeče nemám žádný
takže na mě budou v porodce koukat jak na blbce, když přijedu a řeknu, že se nic neděje, malej kope normálně, ale že se mi to nezdá. Ale asi to tak stejně skončí. Nejraději bych byla, kdyby si mě tam už nechali a hlídali ho každou chvíli na monitoru.
Do porodky na kontroli nechodíme, pořád nás kontroluje můj gynekolog a na monitor chodím k němu jednou týdně. Krom jedný tachykardie, co měl malej před 3 týdny (leželi jsme dva dny v nemocnici) je malej v pořádku. Tenkrát se to dávalo za vinu tomu, že jsem celej den lítala po městě a zařizovala věci po úřadech a pak šla teprve na monitor k doktorovi. Pak už všechno bylo v pořádku.
Příjdu si teď jak plašan
Ale neumím si představit, že by se mělo něco malýmu stát.
Chápu tě,taky bych měla strach
.Počkej do toho pondělí a trvej na tom,že prostě víš,kdy si otěhotněla a že je to už hodně dlouho
,nenech se odbýt a jinak bych udělala to co ty,řekla že je mi zle a doufala,že si mě tam nechají.Přeji hodně štěstí a at to máš brzy za sebou a jste hlavně oba v pořádku ![]()
Jinak nevím, proč tě nechávají přenášet třeba jen den po termínu 28. 8., když máš odhad mimča přes 4 kg. Já měla odhad přes 4 kg a pozvali mě na vyvolávání hned 2. den po termínu, abych zbytečně nepřenášela, když je mimčo dost velké…
Jinak z vyvolávání nemusíš mít strach, nutně to nemusí být horor. Já dostala v poledne tabletu na otevření porodních cest a ve tři odpoledne mi samy začaly kontrakce, od osmi už to bylo děsné (tzv. k nevydržení
) a malý byl na světě v půl jedenácté v noci. Takže relavitně pohoda
Jo a mimčo, co odhadovali, že bude přes 4 kg, tak nakonec mělo 3,85 kg, takže se taky neboj! Ono se ta váha těžko odhaduje ![]()
Držím palce, ať máš mimčo brzy na světě a ať jste v pořádku!
Kitimiti
Také si myslím, že je už načase porod vyvolat, nejpozději v pondělí. Termín je nejpřesnější podle UZ ve 12-14 týdnu, ale i tam je to pár dní +-. Spíš mně zaráží, že tě nechal tvůj gynekolog přenášet tak dlouho (i podle UZ) s váhovým odhadem cca 4kg.
V pondělí bych rovnou zašla do porodnice a tam se domluvila na vyvolání, klidně na něm trvej. Máme na to určité doporučené postupy a miminko by se mělo narodit do ukonečného 42 týdne (to znamená, že vyvolávat se musí dříve) a u váhového odhadu 4kg bych já osobně nečekala (u mně bys už byla po porodu
)
Držím ti moc palce.
Barča ![]()
No já byla přesvědčená o datumu početí taky celkem přesně,ačkoli datum PM tomu neseděla, podle měření v prvních třech měsících se na konci těhu termín posunul z 18.6. na 8.6, což by celkem i sedělo na můj předpokládaný termín početí. Chodili jsme na kontroly do porodky od 8.6. a malého vyvolávali 21.6. Podle prvního termínu pár dní po, podle „mého“ termínu 13 dní po ![]()
Andy - zkusila jsi aromaterapii? Existují „porodní“ esence třeba růže, myrha, třezalka, dá se to koupit i namíchané jako porodní olej. Zkus na to kouknout. Ale HLAVNĚ se hoď do klidu. To je nejdůležitější. Za termín porodu se považují 2 týdny před stanoveným datumem a 2 týdny PO stanoveném datu. Jde o to, že když ti stanovili datum na 28.8. jsi podle doktorů pořád v termínu. Zkus ještě třeba horkou koupel, uvolni se, kup si tu růži a rozmíchej v troše mléka nebo medu a dej si jí do té lázně......když jsi ve stresu, nemůže se vylučovat oxytocin a dítě nemůže zahájit porod, blokuje ho totiž adrenalin. Je to těžký, ale věř miminku, ono je ten spouštěč a když cítí, že maminka není v pohodě, tak má obavy. Prostě s ním mluv v klidu, že už jsi připravená, že už může přijít, můžeš si třeba i večer v posteli vizualizovat, že k tobě přichází a ty ho vítáš a objímáš.....čeká tě velký okamžik v životě, tak si ho nenech zkazit. Moc držím palce, pokračuj ve všem, co děláš, masáže, maliník, zkus tu růži v jojobě a další esence a soustřeď se na sebe a miminko. Ostatní se snaž vypustit z hlavy. Pokud tedy nepřijde opravdu nutkavý pocit, že něco není v pořádku. Vnímej svou intuici a když se ti nebude něco zdát, jeď do nemocnice. Pokud se ale jinak cítíš dobře, zkus se ponořit víc do sebe, uvidíš, že ti to pomůže. Tak hodně štěstí ![]()
Ještě doporučuju pročíst tyto stránky:
http://www.zrozeni.cz/uporodu.php
Třeba najdeš inspiraci ![]()
Strach z vyvolávání jako takového už nemám. Pár týdnů zpátky jsem doufala, že to vyvoláváním neskončí, protože jsem často četla, že to bolí mnohem víc, ale teď už je mi v podstatě jedno, jestli ho vyvolají.. Hlavně, že bude malej v pořádku venku.
arcanobacterium: Děkuju, taky si myslím, že už bylo dávno na čase. Doktor spíš spoléhal na to, že to příjde samo, nebo že po tom Hamiltnu to něco udělá. Ne, že bych mu nevěřila - všeobecně je to dost vyhledávanej doktor a přes deset let dělal primáře na porodce. Taky si myslím, že v pondělí, až k němu půjdu na kontrolu, tak se rozhodne už to nějak řešit. A upřímně ani bych nenechala to zajít dál a čekat. Už teď netuším, jak ze sebe malýho dostanu, máme prý krapet menší pánev, ale prá žádnej extrem (23,26,34,21) tak doufam, že ze sebe toho cvalíka nějak dostanu. Kdyby mi dneska někdo řekl, že když k němu do nemocnice přijedu, že mi začnou vyvolávat porod, neváhala bych jet. Alespoň bych byla trochu klidnější.
Agatha: děkuju za info, na ty stránky jsem už taky párkrát narazila. Od jara jsme doma na „rizikovým“ ne kvuli tehotenstvi, ale kvůli mojí práci, která nebyla vhodná pro těhotný, takže mám toho dost projetýho. V podstatě čtu pořád nějaký články buď o těhotenství, porodu nebo dětech ![]()
Nějaký druhy vonných olejů k tomu určeným už jsme zkoušeli, jenže mě to moc dobře nedělá. Slzí mi pak hodně oči a špatně se mi dýchá. (Jako malá jsem byla silná alergička, takže jsem to raději moc nedráždila). Už teď mi stačí, že všude okolo nás sekají obilí, pčíkám a slzí mi oči ![]()
Teplou vanu si dávám několikrát denně a taky bez výsledku. Prostě na nás nic nezabírá. Třeba okna už jsem myla tenhle týden třikrát (někdy je nemeju x měsíců - tak teď se alespoň krásně blýskají) ![]()
Drandit na schodech nahoru a dolu už jsem taky hodněkrát zkoušela a odezvy žádný.
A mimískem mluvím každou chvilku, pořád mu vykládám, že by se mohl umoudřit a konečně k nám přijít. Vysvětluju, že tu má všechno nachystaný, pěknou postýlku, povlečení, nádhernej kočárek a nažehlený věcičky. Zkrátka se mu něchce a je mu u mě dobře.
Nemyslím si, že bych byla nějak dlouhodobě ve stresu, že kvůli tomu by se porod nespouštěl. Vlastně až posledních pár dní už začínám přemýšlet o tom, jestli už nezačíná být trochu pozdě. Těhotenství jako takový mě už dost unavuje (sotva už se valím, ale pořád toho ještě dost zvládnu -ale že by mě to deptalo v takový míře, to ne. Spíš mám strach, aby se nezkazila plodovka.
za mne: ŘEŠIT
na začátek k té váze - váhový odhad může být klidně o půl kg vyšší než kolik mimčo skutečně váží… na druhou stranu 4,2 kg mi už přijde opravdu dost.
nám se termíny podle ultrazvuku a podle PM lišily o 13 dní, porod nakonec začal 17 dní po termínu podle ultrazvuku a 4 dny po termínu podle PM. 3 dny předtím jsem měla nastoupit na vyvolání, ale doktorka, která zrovna měla službu, mě poslala domů s tím, že se ještě týden počká… no zpětně se to ohodnotilo tak, že ten první termín byl asi správnější, protože při samotném porodu už byla placenta stará a mimčo se málem zadusilo a porod skončil po asi 30hodinovém porodu sekcí… Různé babské rady na „domácí vyvolání porodu“ typu sex, umývání oken, dlouhé procházky, masáž bradavek, kořeněný čaj… nic nepomáhalo. dnes už bych se asi více spala do jakéhokoliv vyvolávání v porodnici. jediné, co mě napadá je, že jsem od spousty známých slyšela, že jim praskla voda po silném nahřátí zad termofonem apod. Je fakt, že i mně praskla voda po přikládání opravdu hodně nahřátého pytlíku s rýží na křížovou oblast zad (dávali mi jej v porodnici - mělo to ulevit od bolesti z kontrakcí; voda praskla asi po 2 nebo 3 hodinách nahřívání)
ahojky,
nebudu reagovt na vse,ale snad jen na neco.
jak psala zakladatelka PM 8.11. nepravidelna MS a prvni termin 15.8.ale druhej termin az 30.8. a do dneska jsem neporodila.vyzkousela jsem vse mozny a stejne na me nic nezapusobilo a jsem stale 2v1.
16.8. mi dr delal utz a malej mel cca 3100g,to ze budu rodit 4kg dite na to uz si taky zvykam.na kontrolu chodim uz do nemocnice2× tydne a stejne mi prodod nevyvolaji.kdyz jsem se toho dozadovala,tak prej by ublizili me anebo mimcu,prej se vyvolava az po 10 dni po terminu…
Zuzlína píše:
ahojky,
nebudu reagovt na vse,ale snad jen na neco.
jak psala zakladatelka PM 8.11. nepravidelna MS a prvni termin 15.8.ale druhej termin az 30.8. a do dneska jsem neporodila.vyzkousela jsem vse mozny a stejne na me nic nezapusobilo a jsem stale 2v1.
16.8. mi dr delal utz a malej mel cca 3100g,to ze budu rodit 4kg dite na to uz si taky zvykam.na kontrolu chodim uz do nemocnice2× tydne a stejne mi prodod nevyvolaji.kdyz jsem se toho dozadovala,tak prej by ublizili me anebo mimcu,prej se vyvolava az po 10 dni po terminu…
Ahoj
Já bych zkusila takové ty metody: procházka, vana , sex. U mě tato kombinace zabrala.
Držím palečky ať už to máš za sebou.
Erol to je podpora: o půl kila vyšší …
![]()
Zakladatelko první dceru jsem taky přenášela,rodila jsem 42+0 a to z toho důvodu,že na UZ už se doktorům nelíbila pl. voda.
Nakonec přezrálá nebyla,porod byl vyvolaný a váhový UZ vyšší,než konečná skutečnost.
Nejspíš počítají s TP podle UZ v tom 12 tt a jestli ani nemáš nachystané porodní cesty,tak by to pro tebe bylo jen zbytečné trápení,jak by jsi chtěla s takovou přirozeně rodit? Jedině CS a to snad až v tom nejhorším scénáři ![]()
Počkej do zítra a uvidíš,co ti řeknou.Teda tedˇ čtu,že jsi zatím u svého gy…?
No tak zítra bych trvala na převedení do porodnice,kde chceš rodit a tam se domluvit ,co dál (bez lítosti,tvůj dr za tebe akorát čerpá love do své kapsy,neboj se ,máš na to plné právo,z toho se nemůže nijak vykroutit) Každopádně na váhu podle UZ se nevaž,kolikrát je to úplně jinak. Větší miminko spíš nepředpokládám,při váze dítěte kolem 4 kg je už UZ dost nepřesný.
Příspěvek upraven 03.09.11 v 16:53