Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Bič si na sebe ušiješ když si vezmeš miminko od feťačky. Nedělej to.
Maximálně bych jí pomohla, že se zařídí azylák. Ale ona nebude dodržovat pravidla, která tam jsou. Je to feťačka. Bude chtít volnost. Ona půjde raději pod most. Děcko ji buď stejně vezmou nebo ho ani nedonosí, když žije takový nezřízený život. Znám několik dětí feťáků. Jsou u pěstounů. Neříkám, že jsou to úplně zlé děti. Ale stopa nezřízeného chování matek je znát u všech. Průběžně se různě projevují problémy. Nevím, jestli bych byla ochotná tenhle boj podstoupit. Rozmysli si to dobře. Jestli si vezmeš dítě do pěstounské péče.
Tohle rozhodně nedělej. Pomoz jí dát dítě k adopci - to je jediný způsob, který je morální a tebe nezničí. Protože si buď naprosto jistá, že nic jako „seženu si bydlení, práci a budu žít spořádaně, pak si dítě vezmu“ neexistuje. Prostě ne.
Anebo jak píše @Kelsey - máte dva trimestry na to, aby se dala dokupy. Pomoz jí zařídit ten azylák, sehnat práci, zařídit vše potřebné. Ale víc pro ní nedělej, stáhne tě s sebou.
Vidím v tom velký problém, že sama neteř nechce nic změnit a asi jí ten její život vyhovuje. Pokud se nezmění nejspíš jí opravdu miminko vezmou… Máte ale opravdu odvahu si jako samoživitelka vzít miminko na starost, otázkou je, jak je to potom právně, aby si pak pro miminko po půl roce nepřišla, že ho chce zpátky.
Jedině to řešit oficiální cestou - pěstounství, OSPOD řešit. Pokud chce, ať se o dítě staráš, protože ví, že u tebe mu bude dobře. Tak bych tohle dala jako podmínku. Jděte spolu na OSPOD. Oni tam poradí.
Víš co nechápu? Ona ti řekne, ať si dítě po porodu vezmeš, dokud se nedá do kupy, nesežene bydlení apod. Proč by tohle měla dělat až po porodu? Má spoustu času na to, aby se krásně dala do pořádku teď. To je jasný znamení, že slibem nezarmoutíš. Nehodlá svůj život měnit. Budeš mít dítě, starat se o něj, vytvoříš si vztah. A jí za pár let třeba hrábne a pro dítě si přijde. A zmůžeš prd. Do týhle úmluvy na dobrý slovo a pomoc z dobré duše se vyprdni. Nedělej to. Pohlídej si, že ji budou sledovat a dítě odeberou příslušný orgány. To he to jediný správný, co můžeš udělat, aby dítě netrpělo nebo neskončilo někde u popelnic.
@Kelsey naprosto souhlasim. Nefunguje ti tak, ze dite porodi a rekne tady ho máš. Budou k tomu volat ospod. A ten ho umisti do dětského centra ( kojenak). Neni to hned adopce! Muze tam byt nez se da matka do pohody. Nebo prejde k pěstounům. I z pěstounské péče se muze vratit zpet k matce. Vsude ho může navštěvovat, starat se. Zaklad je, aby chtela. Bohužel takové matky vetsinou nemají zájem vic nez povinne jednou za rok a tím znemožňují adopci a normální zivot dítěte…tak snad je neter výjimka
@Anonymní píše: Více
Nedělej to. Ona ti může svěřit dítě, proč by ne, bude jeho matka. Ale tebe bude jen využívat a na dítě bude stejně kašlat. Vsaď se, že tě pak bude vydírat, že když se nepostaráš, tak ona i dítě skončej na ulici, seberou jí ho atd. Ty se jí o dítě postaráš, ale žádný práva mít nebudeš. Adopci odmítá, ale nemá nic, aby se o miminko mohla postarat, hlavně že si diktuje kde dítě po porodu bude.
Ani jako snažilka toužící po dítěti bych do tohoto nešla. Prosím, žij svůj život, máš své děti. Nenič vás tím, že se do toho zamotáš. Bude to emočně, fyzicky i psychicky nákladné a bude z toho naprosté prd.
Holčina se může začít snažit hned.
@Temnástranasíly toho se právě bojím, že na všem budu akorát bitá já a mé děti, což samozřejmě nechci..
Je od tebe moc hezké, že chceš pomoct a není ti to jedno. Ale zkus se zamyslet racionálně. Pokud ona bude v užívání drog a alkoholu pokračovat i v těhotenství, jakože stoprocentně bude, dítě (pokud se vůbec narodí živé) nejspíš bude mít hodně zdravotních a psychických problémů. Starat se o takové dítě, byť třeba dočasně, tě bude stát spoustu času, energie i financí. Jestli jsi samoživitelka se dvěma dětmi, odnesete to všichni.
Nic si na sebe ušiješ každopádně. Jak pořád ruku fetakovi už se z toho nedostaneš. Vždycky bude chtít víc. Víc péče, pozornosti, peněz. Když se zajímat nebudeš budeš mít možná špatné svědomí
. Zkusila bych adopcí. Dát dítě někam jinam, někam kde bude mít stejnou péči jako u tebe. Ty budeš mít čisté svědomí a holce to stejně bude po chvíli fuk.
pokud nechce ona se sebou nic dělat každá pomoc pro ni selže. ![]()
Dítě je už stejně závislé a ty staví po narození bude nehezké.
Dobrý den, prosím o zachování anonymu, je to pro nás citlivé téma. Problém se netýká až tolik mě, ale přeci jen trochu ano. Mám nevlastní neteř, která je těhotná. Abych popsala její situaci- od mala mlácená, celé dětství po léčebnách, pasťácích a podobných zařízení. Zjistila, že je těhotná. Před pár měsíci (v 18letech) jí pustili ze zařízení, od té doby bydlí po kamarádech. Bohužel aktivně užívá marihuanu, pervitin, alkohol. Těhotenství zjistila tak, že jí bylo zle, zašla si na pohotovost, kde jí řekli, že je těhotná. (dnes 14+6). Druhý den podepsala reverz, ve zprávě napsáno, že měla aktivní marihuanu, nespolupracovala, byla agresivní. Nebudu se jí určitě zastávat, vím, co je zač. Nemá kde bydlet, kdo je otec neví. Ráda bych jí pomohla, bohužel ale nevím jak. Azylový dům si do teď nezařídila a upřímně si nemyslím, že vůbec zařídí a pokud Jo, tak jak jí znám, po nějaké době prostě zdrhne. Do dnes kromě návštěvy pohotovosti ani nebyla u žádného lékaře na kontrole. Jenže co bude s miminkem? Adopci nechce povolit, ikdyž by to bylo za mě nejlepší řešení. Matky rodina si dítě vzít nechce. Samotná matka chce, abych si po porodu vzala dítě já. Jenže nevěřím, že to je tak lehké. Navíc ráda bych jí pomohla, ale sama mám své dvě děti, jsem rozvedená, takže sama mám co dělat, abych to finančně zvládala, bydlení mám naštěstí své (mám rodinný dům) neteř tím, že si uvědomuje v jaké je situaci, počítá s tím, že jí ho po porodu seberou, protože s ním nebude mít kam jít. Proto chce, abych si dítě dočasně vzala k sobě do doby, než se dá dohromady a sežene bydlení. Já vím, že dost možná se dohromady nikdy nedá, neodpustí si drogy teď v těhotenství natož potom. Ráda bych alespoň tomu miminku pomohla, ale je vůbec možné si ho k sobě vzít? Co by se muselo zařídit? Ráda bych pomohla, ale nechci si na sebe ušít bič..