Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezké ráno, jak těžké puzzle slozi ve třech letech vaše děti? Nám to nějak nejde. Malá je poměrně šikovná řekla bych ale to puzzle to jí prostě nejde a nejde ![]()
Dcera 3 roky slozi i pomerne velke puzzle, ale musi byt v nejakem ramecku..nejdou ji moc puzzle, ktere se vysypou z krabicky a skladaji se na stole..proste tam nejak potrebuje ten okraj…ale ted momentalne ji to moc nebavi, tak delame neco jineho ![]()
Syn 120 dilku max. Ale tvoje dcera je stoprocentně zase sikovnejsi v jiných oblastech. Vubec bych to neresila, manzel neslozi puzzle ani v dospělosti a nicemu to nepřekáží ![]()
Ahoj. Já už si to přesně nepamatuji, kolik dílků v jakém věku. Ale když jí to nejde, zkusila bych úplně jednoduché- např.6 dílků, až to bude umět složit, pořídila bych zas trochu složitější…prostě postupně…Dcera teď skládá v osmi letech 300 dílků, ve třech letech bych řekla, že těch 6-12. Syn to měl podobné.
To vubec nevadi, ze ji nejde puzzle. To o nicem vubec nevypovida. Kazde dite je jine. Bavi ho neco jineho a na neco jineho je sikovne. Tezkost puzzle neni jen podle poctu dilku, ale nekdy je to tezsi napechovat do ramecku, je ruzna velikost tech dilku, slozitost obrazku atd. Prvni dite ve 3 letech neslozilo zadne puzzle a druhe slozilo o tech 12 dilcich s napovedou.
@obycmamca Dceři je 3,5 roku a o puzzle zájem absolutně nemá. Zase ráda počítá a učíme se abecedu, ráda staví kostky a z dupla různé věci a strašně ráda maluje vodovkama. Neřešila bych to a dělej te to co jí baví, všechny děti nejsou stejné. A teď v tom vedru je nejradši celý den u vody a nic jiného jí nezajímá ![]()
Zadne z mych starsich dite neslozilo poradne v zivote puzzle. Absolutne je to totiz nebavi. Ani 2 dilky v detsvi za meho vydatneho povzbuzovani. Nejmladsi jednu chvili skladala prave tak okolo 2-3 let, zasekla se mozna u 12 dilku, pak uz total nezajem
. Takze u nas doma puzzle nemame, deti jsou chytre, sikovne a zijou
. ![]()
Jsou děti co skladají velké puzzle třeba i 100 dílků jsou děti co dělají třeba to z 8, 6…
Taky jde o to zda to to dítě baví. Pokud ho to baví a má vlohy tak to jde.
Já bych na tom nebazírovala prostě zkoušela od těch jednoduchých.. když ho to bude bavit postupně kupovala složitější.. pokud neatk dávej jiný věci. Není to přeci jen o puzzle…
Mrňousovi jsou 3 roky a puzzle absolutní nezájem
dlouhou dobu mu vůbec nic neříkali ani stavebnice ale teď ho aspoň malinko zaujme na chvíli Lego Duplo. Ale on má nejspíš poruchu ADHD. Jinak já bych na to netlačila, mamka mi vyprávěl že já když byla malá tak mi to taky vůbec nešlo protože jsem na to neměla trpělivost ![]()
Mám devítiletá dvojčata. Dcera skládala puzzle ráda, syna to absolutně nezajímalo a nikdy neskládal. On je stavebnicový - ve 4 letech přecházel z Dupla na malé lego a tenhle zájem mu vydržel dodnes. Dokáže z lega postavit neskutečné stavby.
Tím chci říct, že pokud tvé dceři nějaká činnost nic neříká a baví ji něco jiného, nehroť to, ono se houby stane ![]()
Syn ve třech letech skládal 150 dílkové v pohodě (udělala jsem mu jen rámeček), dcera to měla na salámu a nějaké puzzle jí nezajímaly. Každé dítě je jiné, určitě nemá cenu jí do toho nějak nutit nebo se hroutit z toho, že neskládá ![]()
Určitě umí lépe zase něco jiného, než třeba sousedovic Andula. Nebo je někde psáno, CO a KOLIK toho MUSÍ dítě v jakém věku umět? Nemám samozřejmě na mysli různé lékařské věci… mladá svištěla v MŠ dle nich těžké puzzle, teďka jí bude 9 a má nějaký puzzle na háku
Neřeš to a prestaň děcka porovnávat ![]()
Jezis neblbni.
To ji jako ucis?
Kazde z mych deti melo obdobi, kdy nadsene skladalo, a kazde ho melo JINDY.
Vykasli se na to, nech puzzle k dispozici a ono s tim dite zacne samo.
Takhle je to se vsim, na vsechny cinnosti prijde obdobi, kdy se to dite nauci za pul dne levou zadni, staci si toho vsimnout a podporit ho. Neni potreba cilene vsechno ucit a drilovat.
Máme doma max cca 50 ks takže to. Pokud by bylo dobre členité tak předpokládám, ze da na pohodu i vic
Asi tak 30-40 dílků, složitější doma teda ani nemáme, takže nevím, zda by zvládl složitější nebo ne.