Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, ráda bych se zeptala: synovi je 4 a půl, dceři 2 a půl. Syn se poslední týdny snaží říkat R, ale začal říkat takové to hrdelní…zkoušíme formou hry „td“ a někdy se mu to povede líp, ale trochu se bojím, aby se mu z toho nestal zlozvyk…mám ho nechat bez cvičení, jestli mu to tam samo naskočí správně nebo radši trénovat? Navíc mladší ségra to začala říkat přesně po něm…díky za rady!!!
Tak to by me taky zajimalo. Memu je taky 4 a pul a nerada bych ho to naucila blbe, tak ho zatim nechavam bez uceni
Já jsem nějaké logopedicke cviky našla na YouTube… tam se najde vše ![]()
Do kdy by dite mělo začít rikat R? Kdy jit na logo? Dceři je 3,5 a misto R rika L, R s háčkem taky neumi, jinak vyslovuje celkem správne.
Starsi syn chodil na logopedii roky, ve skolce a pak i ve skole… mel spatne sykavky, ale i r/ř atd., č/š, vlastně vše špatně…
Logopedka se vyplati, diagnostikuje a zadnete trenovat… cim dele si fixuje onu nespravnou vyslovnost, tim dele trva se to preucit (pak to syn jiz vyslovil spravne, ale nedokazal automaticky pouzivat pri bezne mluve).
Pokud se nic nezmenilo tak R nemusi umet snad az do 6-7 let, ale ja bych tedy na logopedii sla, s dcerou se taky chystam na jare, je ji 4,5 a mluvi hezky jen to R neumi, trenujeme ho jak si to jeste pamatuji kdyz jsem chodila ja na logopedii
@Dofi Šla bych na logopedii. Ono když se to „hrdelní“ R zafixuje, tak se to přeučuje hůř než když by neříkal R vůbec.
@Dofi my museli na logopedii, kde ukázali cvičení. Ono je to dost indivindy, protože třeba můj kluk měl zkrácené svaly kolem pusy, proto blbě vyslovoval
asi bych zašla pro sichr za logopedem ![]()
@veria Ve třech a půl má na R/Ř čas. Hlavně bych netlačila doma na pilu, počkala, až k tomu dítě dozraje. Nebo se poradit s odborníkem.
Mě takhle doma furt nutili, abych už uměla říkat R, že jsem se to naučila blbě (abych jim udělala radost a měla klid) a zůstalo mi to.
Muj starsi syn rackoval dva roky, uz to mel fakt zafixovane a svepomoci se nam nedarilo to odbourat. Ackoli logopedka rikala, ze bude trvat dlouho, nez se toho zlozvyku zbavi, dokazal to behem dvou mesicu.
Takze ja jsem pro logopedku, ona to vidi lepe, dokaze vytvorit cviceni na miru. Pulhodina jednou za mesic a pet minut cviceni denne doma nikoho nezabije.
Ted chodime se starsim na Ř a s mladsim zaciname R. Jsou mu necele ctyri roky a zacina rackovat ![]()
Tak nám logopedka poradila at „nastartuje motor“ že to naskoči. Mužu říct že to funguje vždy když mu nejde řict R tak rozdrnčí jazyk a pak už to vysloví bez problemu. A taky při vyslovování hlasky L je dobré ho zduraznovat až přehanět pak naskoci i to R.
Mám dceru 5 a půl roku, má problém s R, pořád jsem si říkala, že to přijde samo, ale bohužel se naučila ráčkovat a má to dost zažité. Vše jinak umí nádherně, i Ř, ale to R je problém, bohužel lehce ráčkuje i manžel, tudíž to má možná i naposlouchané. Je zajímavé, že ani učitelky ve školce, ani teď psycholožka na tom předškolním vyšetření si ničeho nevšimla, ale my jako rodina to slyšíme.
K logopedce bohužel není možno se pořádně dostat, dvě co tu máme mají plno zhruba na 4 měsíce dopředu, po telefonu mi radila co mám trénovat, takže to zhruba vím + mám materiály od příbuzné, která s dětmi chodila. Jednak to ovšem malou nebaví a jednak po měsíci vůbec žádný posun, tvrdí mi, že jí tam ten jazyk prostě nekmitá, přitom pak jí dokážu, že to umí, když ho rozkmitá na Ř.
Nemáte ještě nějaké tipy, prostřednictvím čeho naučit? Máme v té knížce od příbuzné takové ty cviky jako čertíka, rozkmitání rtů jako když jede auto, špičkou jazyka za horní a dolní zuby střídavě, datlování, pak zpíváme písničky jenom dn, dn, dn…
Měli jsme od logopedky půjčený takový přístroj na rozkmitání jazyka, krásně tam to R naskočilo. Ale dala nám ho až po nějaké době nácviku ne hned.
@hehehe píše:
Mám dceru 5 a půl roku, má problém s R, pořád jsem si říkala, že to přijde samo, ale bohužel se naučila ráčkovat a má to dost zažité. Vše jinak umí nádherně, i Ř, ale to R je problém, bohužel lehce ráčkuje i manžel, tudíž to má možná i naposlouchané. Je zajímavé, že ani učitelky ve školce, ani teď psycholožka na tom předškolním vyšetření si ničeho nevšimla, ale my jako rodina to slyšíme.
K logopedce bohužel není možno se pořádně dostat, dvě co tu máme mají plno zhruba na 4 měsíce dopředu, po telefonu mi radila co mám trénovat, takže to zhruba vím + mám materiály od příbuzné, která s dětmi chodila. Jednak to ovšem malou nebaví a jednak po měsíci vůbec žádný posun, tvrdí mi, že jí tam ten jazyk prostě nekmitá, přitom pak jí dokážu, že to umí, když ho rozkmitá na Ř.
Nemáte ještě nějaké tipy, prostřednictvím čeho naučit? Máme v té knížce od příbuzné takové ty cviky jako čertíka, rozkmitání rtů jako když jede auto, špičkou jazyka za horní a dolní zuby střídavě, datlování, pak zpíváme písničky jenom dn, dn, dn…
dle mého je měsíc strašně krátká doba…syn trénuje L 4 měsíce, vyvozené ho měl téměř okamžitě, ale nezapojuje ho do řeči…s R začínáme, Ř neumí a ještě netrénujem, je mu 5,5 let…vydržela bych s tréninkem, je to běh na dlouho trať
@hehehe Mě logopedka radila při vyslovování hlásky něčím (dílkem mandarinky, gumovým medvídkem) přejíždět ze strany na stranu po spodní části jazyka, to ho rozkmitá. Zatím se nám to nepovedlo u syna, ale na sobě jsem to zkoušela a opravdu to začne drčet.