Rada jak postupovat - ortodoncie

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
22.7.25 21:21

Rada jak postupovat - ortodoncie

Prosim anonym ze zdravotnich info. Jestli je tady nejak zubarka/ ortodoncie tak bych rada poprosila o radu jak nejlepe dal postupovat. Zijeme v zahranici a moc se mi nezda dalsi postup tak bych rada porovnala. Shanet dalsi ortodoncii to je na dalsi vypraveni.
Syn 12let, rtg prilozen. Dolni mlecne zuby s korunkou se trochu hybou to same nahore vpravo posledni mlecny.
 Diky.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8630
23.7.25 09:07

No a co radi vás ortodontista? Kyvajici se mléčné zuby vypadnou, případně se vytrhnou. Tam není co řešit. No a pak dle problemu. Pokud ma malou pusu a moc zubu, tak se vetsinou nejake trhají. Pokud ma zuby jakkoliv krivo, nasadí se rovnatka. Pokud nějaké zuby rostou mimo, daji se rovnatky stáhnout na spravne místo. Odborník nejsem, takze z rtg zadnej problem nevyctu, nicméně neřekla jsi, co řešite za problem, tak ti moc není jak poradit, jak se takové problémy obvykle řeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.7.25 11:37

Ano, mame plan jak dal, ale ja bych rada jeste znala nazor dalsiho ortodontisty.Na rtg myslim
i laik vidi, ze tam neni misto na zuby. Sama jsem si tim prosla takze vim zhruba co a jak, ale je mi jasne ze pred 40lety byly jine metody a jeste jsme v zahranici. Neboli polopate jake zuby vytrhat. Diky

• Citovat
  • Upravit
80
23.7.25 13:48

Ortodontista nie som a myslím, že si uviedla dosť málo informácií, aby ti nejaký relevantne poradil.
Každopádne, z vlastnej, tiež už trochu obstarožnej skúsenosti, a znalostí dentálnej antropológie: zuby sa tam očividne všetky nevojdu a ja by som volila odstránenie jedného z premolárov v každom kvadrante. Ak to samozrejme bude vhodným zákrokom vykonateľné (keďže zatiaľ nie sú prerezané) a ak by následne bolo možné ortodonticky upraviť skus tak, aby do seba tie čeľuste správne „pasovali“. To ale musí posúdiť odborník, ktorý toho pacienta vidí (inak je to akurát emimiňácke podomácke veštenie z 1 RTG snímku)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6020
23.7.25 14:52

Píšu na rovinu, že nejsem ortodontistka. Ale to, co tu posíláš, má i můj syn. Má malou pusu. Je otázka, proč to tak je - třeba u mého syna stará zubařka nevrtala kazy s tím, že mléčné zuby vypadnou. Nová zubařka trvala na opravě a musela mu spoustu zubů vytrhat. Z toho důvodu začaly druhé zub růst dříve, než měly.

My jsme vybrali náročnější řešení, kdy se nemusí trhat zdravé zuby. Ale do horní čelisti se navrtá nějaký posunovák a o ten bude zapřená rovnátka, která postupně posunou stoličky dozadu, aby se vešly ostatní zuby. Pak se srovnají i ostatní zuby.

Dcerka zase měla gotické patro, tam se jí přilepil expandér na horní stoličky a postupně roztahoval horní čelist. A potom rovnátka srovnala zuby do správné polohy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.7.25 19:58

@Modesta Diky, teda taky si se zuby uzivate. Syn mel neco podobneho, take mu museli vytrhat par zubu ale i soucasne ma malo mista na vsechny zuby (bohuzel to ma po me). Takze musi mu vytrhnout stale zuby, s tim jsem smirena, protoze ja to mam take. Ale jedna se mi o to, ze navrhuji vyndat vsechny petky, ktere nejsou jeste vubec venku. Me vzali ctyrky a myslim, ze se berou standartne. Nahore ma obe ctyrky vylezle, takze by mohly vytrhnout je misto aby dolovali z dasni petky kterou nejsou vylezle. Dole mu zacinaji rasi mimo ctyrky, zase si rikam, ze by mohly je vzit a petky ktere jsou jeste v dasni nechat normalne vyrust. I podle rtg mi to prijde logictejsi.

• Citovat
  • Upravit
6020
23.7.25 21:40
@Anonymní píše: Více

Hm, u nás na ortodoncii říkali, že se berou čtyřky. Že do stoliček se nezasahuje. Ale co já vím… Zkus si najít ještě jinou ortodoncii a konzultovat to s nimi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.7.25 21:48

Taky nam ortodontista rekl čtyřky.. Zatím teda měl loni jen první prohlídku, teď v srpnu půjdeme znovu, tak uvidíme co nám řekne, ale my bysme byli radši, kdyby se to obešlo bez trhání, ma mezirky mezi zubama a bude se řešit predkus, no a mladej má trošku problém se zakrokama, uz měl mít nějaký zuby vytrhly kvůli kazu, ale nepomohl ani rajský plyn.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.7.25 22:28

Presne. Tady se teda taky berou ctyrky, ale nekdy petky. Me nejde do hlavy, ze kdyz uz ty ctyrky nahore jsou vylezle proc by do toho rezali a vytahovali petky z dasne. Delalo by se to v nemocnici pod celkovou narkozou, tak nas tam poslala na konzultaci, tak doufam, ze tam to navrhnou jiny postup. Diky.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.