Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
No a co radi vás ortodontista? Kyvajici se mléčné zuby vypadnou, případně se vytrhnou. Tam není co řešit. No a pak dle problemu. Pokud ma malou pusu a moc zubu, tak se vetsinou nejake trhají. Pokud ma zuby jakkoliv krivo, nasadí se rovnatka. Pokud nějaké zuby rostou mimo, daji se rovnatky stáhnout na spravne místo. Odborník nejsem, takze z rtg zadnej problem nevyctu, nicméně neřekla jsi, co řešite za problem, tak ti moc není jak poradit, jak se takové problémy obvykle řeší.
Ano, mame plan jak dal, ale ja bych rada jeste znala nazor dalsiho ortodontisty.Na rtg myslim
i laik vidi, ze tam neni misto na zuby. Sama jsem si tim prosla takze vim zhruba co a jak, ale je mi jasne ze pred 40lety byly jine metody a jeste jsme v zahranici. Neboli polopate jake zuby vytrhat. Diky
Ortodontista nie som a myslím, že si uviedla dosť málo informácií, aby ti nejaký relevantne poradil.
Každopádne, z vlastnej, tiež už trochu obstarožnej skúsenosti, a znalostí dentálnej antropológie: zuby sa tam očividne všetky nevojdu a ja by som volila odstránenie jedného z premolárov v každom kvadrante. Ak to samozrejme bude vhodným zákrokom vykonateľné (keďže zatiaľ nie sú prerezané) a ak by následne bolo možné ortodonticky upraviť skus tak, aby do seba tie čeľuste správne „pasovali“. To ale musí posúdiť odborník, ktorý toho pacienta vidí (inak je to akurát emimiňácke podomácke veštenie z 1 RTG snímku)
Píšu na rovinu, že nejsem ortodontistka. Ale to, co tu posíláš, má i můj syn. Má malou pusu. Je otázka, proč to tak je - třeba u mého syna stará zubařka nevrtala kazy s tím, že mléčné zuby vypadnou. Nová zubařka trvala na opravě a musela mu spoustu zubů vytrhat. Z toho důvodu začaly druhé zub růst dříve, než měly.
My jsme vybrali náročnější řešení, kdy se nemusí trhat zdravé zuby. Ale do horní čelisti se navrtá nějaký posunovák a o ten bude zapřená rovnátka, která postupně posunou stoličky dozadu, aby se vešly ostatní zuby. Pak se srovnají i ostatní zuby.
Dcerka zase měla gotické patro, tam se jí přilepil expandér na horní stoličky a postupně roztahoval horní čelist. A potom rovnátka srovnala zuby do správné polohy.
@Modesta Diky, teda taky si se zuby uzivate. Syn mel neco podobneho, take mu museli vytrhat par zubu ale i soucasne ma malo mista na vsechny zuby (bohuzel to ma po me). Takze musi mu vytrhnout stale zuby, s tim jsem smirena, protoze ja to mam take. Ale jedna se mi o to, ze navrhuji vyndat vsechny petky, ktere nejsou jeste vubec venku. Me vzali ctyrky a myslim, ze se berou standartne. Nahore ma obe ctyrky vylezle, takze by mohly vytrhnout je misto aby dolovali z dasni petky kterou nejsou vylezle. Dole mu zacinaji rasi mimo ctyrky, zase si rikam, ze by mohly je vzit a petky ktere jsou jeste v dasni nechat normalne vyrust. I podle rtg mi to prijde logictejsi.
@Anonymní píše: Více
Hm, u nás na ortodoncii říkali, že se berou čtyřky. Že do stoliček se nezasahuje. Ale co já vím… Zkus si najít ještě jinou ortodoncii a konzultovat to s nimi.
Taky nam ortodontista rekl čtyřky.. Zatím teda měl loni jen první prohlídku, teď v srpnu půjdeme znovu, tak uvidíme co nám řekne, ale my bysme byli radši, kdyby se to obešlo bez trhání, ma mezirky mezi zubama a bude se řešit predkus, no a mladej má trošku problém se zakrokama, uz měl mít nějaký zuby vytrhly kvůli kazu, ale nepomohl ani rajský plyn.
Presne. Tady se teda taky berou ctyrky, ale nekdy petky. Me nejde do hlavy, ze kdyz uz ty ctyrky nahore jsou vylezle proc by do toho rezali a vytahovali petky z dasne. Delalo by se to v nemocnici pod celkovou narkozou, tak nas tam poslala na konzultaci, tak doufam, ze tam to navrhnou jiny postup. Diky.
Prosim anonym ze zdravotnich info. Jestli je tady nejak zubarka/ ortodoncie tak bych rada poprosila o radu jak nejlepe dal postupovat. Zijeme v zahranici a moc se mi nezda dalsi postup tak bych rada porovnala. Shanet dalsi ortodoncii to je na dalsi vypraveni.
Syn 12let, rtg prilozen. Dolni mlecne zuby s korunkou se trochu hybou to same nahore vpravo posledni mlecny.
Diky.