Rada ohledně VŠ

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
19388
13.2.23 07:56
@Jahru píše:
Jen by mě zajímalo, proč tu tolik lidí doporučuje veterinu :think: Tenhle obor bez jasného zájmu není dobrá volba

Ježíš, protože zakladatelka vůbec nesdelila, co jí baví, co jí zajímá.
Proto jsem záměrně napsala to, co mě zrovna napadlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9668
13.2.23 08:13
@Proskurník píše:
On žádný obor bez jasného zájmu není dobrá volba. A bohužel, tohle je podle mě největší nedostatek našeho školství, že hledání toho vlastního zájmu moc nepodporuje. :(

S tím, bohužel, souhlasím. Často je hlavním cílem "mít že všeho jedničky ", než se hlouběji věnovat vybranému oboru i za cena horších známek v ostatních předmětech. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klokanice17
13.2.23 08:18
@Proskurník píše:
Jadernou fyziku určitě nedoporičuje, to je hrozně jednostranně zaměřenej předmět. Pro lidi, kterým „jde všechno“ to není ono.

Nene, tak to vůbec není. Jsem absolventka Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT a dělám v nemocnici jako radiologický fyzik. S reaktorama nemám vůbec nic společného. Tahle škola funguje tak, že první dva roky jsou společný matematicko fyzikální základ a až pak si člověk vybere. Spousta oboru jde do matematiky, ekonomie, analýzy dát, informatiky - lidi se uplatňují v bankách, ekonomických a fyzikálních ústavech, modelují data pro farmacii, energetiku, průmysl, obchod… Malá část absolventů jde přímo do jaderné fyziky a chemie, mnohem větší část fyziků jsou experimentální a teoreticti fyzikove, elektronici, materiáloví inženýři… Všichni do jednoho se uplatní na trhu práce, mají nabídky z ciziny a rozhodně nedělají za minimální mzdu :lol: ani v tom zdravotnictví - tam jsi nelekarsky zdravotnický pracovník v 13 platove se slušný osobním ohodnocením… Jo a spousta absolventů se uplatní v cizině. Jen je ta škola dost těžká, ale stojí to za to, nikdy jsem nelitovala!

• Citovat
  • Upravit
401
13.2.23 08:19
@Jahru píše:
S tím, bohužel, souhlasím. Často je hlavním cílem "mít že všeho jedničky ", než se hlouběji věnovat vybranému oboru i za cena horších známek v ostatních předmětech. :nevim:

Jo no. A většinou taky není moc možnost výběru předmětů a když už, ctak jen z těch tradičních. A hodně mi chybí možnost si trochu víc nějaký obor „vyzkoušet“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9668
13.2.23 08:22
@g.sandova píše:
Ježíš, protože zakladatelka vůbec nesdelila, co jí baví, co jí zajímá.
Proto jsem záměrně napsala to, co mě zrovna napadlo

Nemusíš se čílit, nemyslela jsem to nijak špatně. Jen jsem chtěla vyvratit romantické predstavy o zvířátkové paní doktorce, jako praci snů :mrgreen: Veterina je špatná volba a vůbec neodpovídá jejím požadavkům. Pokud student sám od sebe nechodí po ordinacích, tak vyleze že školy a neumí nic. Čeká ho otrocina za pár šušníků u někoho v ordinaci, včetně víkendových služeb + často i noční, navíc práce je to dost stresova, zvirata můžou kousat a páníčci jeste mnohem víc. Takže pokud to někdo nedělá s opravdovym entuziasmem, tak má nakročeno k rychlému vyhoření. Samozřejmě něco jiného je, když student zájem má a stará se, tam jsou ty možnosti jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2505
13.2.23 08:24
@Proskurník píše:
Jo no. A většinou taky není moc možnost výběru předmětů a když už, ctak jen z těch tradičních. A hodně mi chybí možnost si trochu víc nějaký obor „vyzkoušet“.

To už taky není pravda, vysoké už nabízejí různé možnosti i pro středoškoláky a Akademie věd má pro středoškoláky program Otevřená věda, dítko tam absolvovalo roční stát v rámci svého vybraného oboru. Například vím, že Jaderka i MatFyz pořádají, krom akcí během roku, i letní tábory pro středoškoláky.
Vyzkoušení je dnes už jen o snaze a zájmu dotyčného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
401
13.2.23 08:24
@Klokanice17 píše:
Nene, tak to vůbec není. Jsem absolventka Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT a dělám v nemocnici jako radiologický fyzik. S reaktorama nemám vůbec nic společného. Tahle škola funguje tak, že první dva roky jsou společný matematicko fyzikální základ a až pak si člověk vybere. Spousta oboru jde do matematiky, ekonomie, analýzy dát, informatiky - lidi se uplatňují v bankách, ekonomických a fyzikálních ústavech, modelují data pro farmacii, energetiku, průmysl, obchod… Malá část absolventů jde přímo do jaderné fyziky a chemie, mnohem větší část fyziků jsou experimentální a teoreticti fyzikove, elektronici, materiáloví inženýři… Všichni do jednoho se uplatní na trhu práce, mají nabídky z ciziny a rozhodně nedělají za minimální mzdu :lol: ani v tom zdravotnictví - tam jsi nelekarsky zdravotnický pracovník v 13 platove se slušný osobním ohodnocením… Jo a spousta absolventů se uplatní v cizině. Jen je ta škola dost těžká, ale stojí to za to, nikdy jsem nelitovala!

No právě - dva roky matematicko fyzikální základ. Nula humanitních předmětů, biologie, čehokoliv. To je pro lidi, které „baví všechno“ děs :) vím o čem mluvím, dva roky jsem studovala odbornou fyziku :)
To už jít rovnou na lékařskou fyziku, tam je aspoň něco jako viologie, chemie od začátku.
Ale souhlasím, že to uplatnění je pak super :) ale to u všeho v čem je matika, fyzika :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.2.23 08:30

Nějak nevěřím tomu “nemám zajem”. to je spíš nedosttek sebepoznání.
takže postupuj spíš tím, jak trávíš volný čas. otázka 1: baví tě sedět na zadku u kompu? ano/ne -odpadne dost oborů. pokud ano, tak tovnou šup na nějaký obor IT. 2: Máš soucit s lidma, ráda pomáháš, přemýšlíš nad světem? socialní sféra. jsi zvědavá na to, jak věci fungují? biologie, chemie, fyzika. jsi extrovert co rád kmunikuje s lidma? marketing. ráda čteš? jazyky/žurnalistika. a tak dále, na každou oblast se dá vymyslet podobná otázka a pak to usměrňovat podle uplatnění, možností. nemusíš se zrovna ptát, co tě baví ve škole a co máš z toho za znamky, to je dost dané učitelem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
13.2.23 08:33
@Anonymní píše:
Jakožto člověk vycepovaný gymplem a s fakt rovnoměrným zaměřením napříč všemi předměty vybírám nyní vhodný obor.

Jsi člověk vnějškově řízený. Jsi hodné dítě, které nezlobí a pilně se učí. Na gympl jsi šla proto, že to chtěli rodiče. Učila ses pilně všechno - ne ze zájmu, ale proto abys rodičům domů přinesla vysvědčení s pěknými známkami.

Cítím, že bych chtěla spíše práci dynamickou, s lidmi, nepracovat ve firmě nebo jiném korporátním prostředí (trochu idylka a sen každého, vím).

BTW, vůbec netušíš co to znamená pracovat v korporátu.

Zaujala mě medicína svými fakty, odborností a pomocí druhým, …
Veterinu bych asi vynechala, zvířata nemam moc v lásce.

Když nejsi ochotná pomáhat zvířatům, tak tím spíš nejsi schopná pomáhat ani lidem. Medicinu vynech.

Mám dojem, že teď jsi jako beztvará hrouda plasteliny: mohla bys mít jakýkoli myslitelný tvar, ale napřed by se to muselo vymodelovat. Možná máš od pánaboha nějaké vlohy, ale nevíš o nich a nikdy jsi je nerozvíjela. Sežeň si brigádu alespoň na dva roky někde v zahraničí. Třeba pak zjistíš co vlastně chceš a co nechceš.

• Citovat
  • Upravit
4059
13.2.23 08:48

@Proskurník a ty znáš nějakou vš, kde se vyučuje vše? Pro nadané jedince je matfyz výborná volba, stihnou k tomu totiž ten humanitní směr ještě bokem :mrgreen: a uplatní se prakticky kdekoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
13.2.23 08:49

Zrovna ta medicína je hodně pestrá, ma spoustu oborů, určitě nemusíš být na jednom místě a nemít osobní život. Hlasovala bych pro ni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1228
13.2.23 08:50

Tak může jít třeba na pajdák a dělat učitelku ZŠ nebo SŠ. Tam si dynamiky užije až až, práce s lidma to je, korporát ani firmat to není,… A ještě využije to, co se naučila ve škole, protože si může vybrat různé aprobace. Osobní život není omezen, práce většinou od osmi do dvou/tří a na jedné škole taky nemusí zůstávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4059
13.2.23 08:56

Zakladatelko jak dlouho jsi vůbec od maturity? Co děláš teď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.2.23 08:58
@Pozitivni-obrazy píše:
Nějak nevěřím tomu “nemám zajem”. to je spíš nedosttek sebepoznání.
takže postupuj spíš tím, jak trávíš volný čas. otázka 1: baví tě sedět na zadku u kompu? ano/ne -odpadne dost oborů. pokud ano, tak tovnou šup na nějaký obor IT. 2: Máš soucit s lidma, ráda pomáháš, přemýšlíš nad světem? socialní sféra. jsi zvědavá na to, jak věci fungují? biologie, chemie, fyzika. jsi extrovert co rád kmunikuje s lidma? marketing. ráda čteš? jazyky/žurnalistika. a tak dále, na každou oblast se dá vymyslet podobná otázka a pak to usměrňovat podle uplatnění, možností. nemusíš se zrovna ptát, co tě baví ve škole a co máš z toho za znamky, to je dost dané učitelem.

Souhlasím s tím, že nejsem dostatečně sebepoznaná. Jak už jsem psala, jsem spíš ten dynamický typ a podle vašich otázek i sociální sféra mixlá trochu s medicínou a zurnalistikou… :roll: ale děkuji za otázky. :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.2.23 09:21
@Tala20 píše:
Když nejsi ochotná pomáhat zvířatům, tak tím spíš nejsi schopná pomáhat ani lidem. Medicinu vynech.Mám dojem, že teď jsi jako beztvará hrouda plasteliny: mohla bys mít jakýkoli myslitelný tvar, ale napřed by se to muselo vymodelovat. Možná máš od pánaboha nějaké vlohy, ale nevíš o nich a nikdy jsi je nerozvíjela. Sežeň si brigádu alespoň na dva roky někde v zahraničí. Třeba pak zjistíš co vlastně chceš a co nechceš.

S dovolením, poopravím Váš názor. Učila jsem se všechno, protože - překvapivě - mě bavilo všechno. Rodiče v tom nehráli roli. Brala jsem to jako investici do sebe. Vzájemně se to těmi zaměřeními vyrovnávalo. A s tím hodným dítětem… Mám chuť Vám ukázat soubor poznámek, co jsem za tu dobu dostala.

Co tedy znamená pracovat v korporátu? Poučte mne prosím. Poslouchám.

Vztah ke zvířatům definuje vztah k lidem? To je mi novinka. :lol:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin