Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Proskurník píše:
Co psychologie?
Na psychologii se musí začít chystat tak rok dopředu, možná i víc, je tam strašný nátřesk a čím víc dobrovolnictví v neziskovkách a všude možně, tím líp. To už teď asi nestíhá. Navíc podle toho co zakladatelka píše mi to nepřijde jako obor pro ní.
Co sociální práce?
Ja dělám terénní sociální pracovníci u lidí s duševním onemocněním. Jako terenak na jednom místě nebudeš, v kanclu jsem minimálně a mně osobně to naplňuje
navíc v tomto oboru máš na výběr hodně cílových skupin.
Edit: doplnění
Fyzioterapie? Adiktologie? Na lékařských fakultách
Oboje má velmi slušný potenciál pracovat pak na sebe za přímé platby. Jinak pochopitelně se nabízí nějaká ekonomika a začít podnikat.
Dynamické s lidmi, bez korporátu - učitelství.
No a pak tedy rozvojová pomoc (UPOL), nebo něco s tropickým zemědělstvím na ČZU, absolventi pak nebývají majiteli banánových plantáží, ale řeší rozvojové/enviromentální projekty v tropických zemí. Respektive kromě přímo zemědělstív mají obor o mezinárodní spolupráci ve venkovských oblastech. Cestování, vyjednávání, koordiování, fundrising.
(pokud by si zjistila, že tě humanitárka láká, tak se asap nabídni jako dobrovolník někomu z našich organizací co ji dělají a postupně se tam zapoj i jako zaměstnanec. Ale piluj jazyky, piluj jazyky, až budeš mít praxi, tak chceš dělat spíš pro mezinárodní organizace - víc peněz a o něco více ohledů na zaměstnance)
Pokud hodně nevíš, tak jdi na fakultu hledání syslů - tedy na FHS na humantiní studia a během tří let bakaláře koncipovaného tak jako anglosaské collage jeď na erasmus a hledej různé praxe a stáže v různých fírmách (ne klasické studentské brigády) a rozhodni se během dalšího zrání a zkušeností, kam případně budeš pokračovat na magistra.
Na žurnalistiku se vykašli, pokud vyloženě netoužíš psát a živit se slovem, nebo v klasických médiích. Prostředí v redakcích je často daleko horší, než to co si představuješ o korporacích, zároveň je to obor, kde uplatnění je čím dál tím složitější a ještě to bude dost měnit AI.
@g.sandova píše:
@Ou adiktologii jsem ji navrhovala, vůbec nereagovala.
tak reagovat nemusí, může si zjišťovat co to je
Zároveň to nepovede k tomu, že si najednou řekne a jó, to je ono, to je moje poslání!
@g.sandova píše:
@Ou adiktologii jsem ji navrhovala, vůbec nereagovala.
Pardon za nereakci, jen si nejsem ohledně tohoto oboru už delší dobu jistá. Určitě ale děkuji za návrh:)
@Anonymní píše:
Pardon za nereakci, jen si nejsem ohledně tohoto oboru už delší dobu jistá. Určitě ale děkuji za návrh:)
jinak podej si přihlášek víc, uvidíš kam tě vezmou a zároveň zkus různé krátké stáže, abys ochutnala různé obory. Mimo jiné ti to pomůže se seznámit s lidmi, kteří ti pak můžou nabídnout brigádu v oboru.
Jinakk adiktologové co si udělají psychoterapeutický výcvik budou do té doby, než dostuduješ a zísáš praxi v nějakéých organizcí moci posléze pracovat i na pojišťovnu a soukromých zařízení a sanatorií bude jen přibývat.
Jestli se chceš motat kolem zdravotnictví, ale úplně se ti nelíbí klasické lékařství či zubařství a nebo ošetřovatelství (se vším můžeš jezdit i do toho zahraničí na mise, nebo třeba v rámci terééních programů peočovat o lidi co nejsou v nemocnici), tak adiktologie a nebo fyzio je hodně zajímavé. I fyzioterapeuty berou Lékaři Bez Hranic ![]()
Když sama nemas touhu, tak je to jedno. Stejne ve všem budeš průměrná a bavit tě to taky asi nebude.
@Hibou píše:
@Proskurník a ty znáš nějakou vš, kde se vyučuje vše? Pro nadané jedince je matfyz výborná volba, stihnou k tomu totiž ten humanitní směr ještě bokema uplatní se prakticky kdekoli.
Já jsem pak přešla na učitelský obor a jsem tam mnohem spokojenější
je to i přírodověda, i humanitní zároveň. Mě prostě ta fyzika přišla jako šíleně úzkek záběr.
@Anonymní píše:
Co psychologii? Když si uděláš atestaci a přijdeš prostě celým tím procesem a stanes se klinickym psychologem, pozvou se ovm tebe.
Jako adiktolog budeš také velmi zadaná.
Být tebou, jdu do oboru, se kterým se uplatnis všude.
Zdravotnictví, věda.
Detailne si projed vsechny nabizene obory a u tech zajimavych se zamysli, co bys s tim delala.
Pak si projed vsechny mozne nabidky prace, co by te zaujalo a podle toho hledej skolu.
O spouste moznosti clovek proste vubec nevi, nenapadne ho to.
Učím na gymnáziu a takových studentů tam pár taky máme. Prostě nejste vyhranění no, to se stává. Být tebou, tak bych si dala takzvaný GAP YEAR. To znamená, że bych se po maturitě sbalila a vypadla pracovat někam do ciziny. Měla jsem to jako studentka stejně a bylo to nejlepší, co jsem mohla udělat. Pak jsem se rozhodla jít na tu učitelku a jsem spokojená
Jinak máte určitě ve škole nějaké kariérní ppradenství, ne?
Můžu se zeptat, jakou profesi vykonávají rodiče? Zmínila jsi možný nátlak od rodiny?
Taky bych hlasovala pro medicínu nebo příbuzné obory - pokud dáváš přírodní vědy, je to super volba. Ve zdravotnictví je permanentní nedostatek lidi, takže práci vždy seženeš a nejsi vázána pouze na ČR (není problém pracovat v zahraničí). Tím spíš, když nejsi úplne vyhraněná, máš pak širokou škalu oborů, ze kterých můžeš vybírat. Chirurg traumatolog, pediatr, hematolog, soudní lékař, psychiatr v léčebně, dermatolog na soukromé klinice estetické medicíny - všichni mají stejnou VŠ, ale práce úplně jiná ![]()
Hlavně se nenech rozhodit některýma komentářema zdejších kritiků - nevědět je normální, jen menší část lidi ma po gymplu jasnou představu o tom, co chce dělat a pokud ji mají, ta představa se mnohdy dost odchyluje od “pracovní reality” zvoleného oboru.
Ještě mě napadla jedna možnost, podle čeho se rozhodnout. Zajdi si do knihovny, kde mají odbornou literaturu, projdi si různá oddělení a zkus, ci tě zaujme. Pár knížek z různých oborů si pujč (ale odborné! Ne nějakou populárně naučnou) a zkus je přečíst. Co by mě bavilo nejvíc, do toho bych šla. Ono pak rotiž VŠ studium je z větší části o čtení takových knížek.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.