Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@MartinL45
Všemu se vyhýbá a celkově to není dobrý člověk, bohužel jsem na vše přišla až moc pozdě
Poraď se v dluhové poradně, musíš řešit svoji konkrétní situaci, v tom nepomůže jak to měli jiní…podle popisu nemáš exekuce, jde o to jim ještě zabránit? Píšeš, že máš poslední rodičák, tak hned po návratu do práce začít řešit, nebo se klidně objednat pro radu hned, ale samozřejmě budou chtít vědět jaký budeš mít příjem, aby mohli něco radit.
@kouřící králík píše: Více
kdyz uz se mam bodnout, tady mas pokracovani storky, snad pochopis, proc pro takovehle lidi nemam pochopeni… jako vymyslet si neci smrt, to uz je hodne vysoky level i na tebe, ne?
@Elis836 píše: Více
na insolvenci, neboli osobní bankrot je vesměs potřeba mít nějaký pravidelný příjem. To už je lepší zkusit to nějak sloučit do jedné půjčky s menším úrokem.
Potřebovala bych poradit s dluhem. Nájemnice v našem bytě skončila v půlce minulého roku. Teď bylo vyúčtování služeb a má zaplatit asi 1500,– Kč. Vždy platila a nebyly s ní problémy, ale nyní se k tomu nemá. Na zaslání vyúčtování nereaguje, telefony nebere, podniká, takže to dostala i do datové schránky a nic. Na jedné straně bych nad tím mávla rukou, nejsou to žádné velké peníze. Na druhé mě štve, jak právě na to hřeší, že to nebudeme vymáhat přes právníka a nebude to muset platit. Kdybychom to vymáhali, kdo pak toho právníka zaplatí, pokud to dojde k soudu, a jak dlouho máme čekat, aby jí naskákalo alespoň nějaké penále, ale zase jsme neprošvihli nějakou lhůtu k vymáhání.
@Da12 píše: Více
1. Promlčecí doba je tři roky ode dne, kdy se dluh stal splatným.
2. Pro soudní řízení nemusíte být právně zastoupeni. Kdybyste si kvůli tomuhle chtěli najímat advokáta, za jeho služby dáte v případě jednoduchého soudního sporu (předžalobní výzva, žaloba, účast u jednoho soudního jednání, rozsudek) cca desetinásobek jistiny. Bez advokáta akorát soudní poplatek (1.000,–) a ten se vám při vyhraném sporu vrátí. Návratnost nákladů řízení u takto minimálních částek je zlomek skutečných nákladů.
3. Prověřte si dlužníci v CEECR.cz (60,– Kč za dotaz) a isir.justice.cz (zdarma). Ať se akorát nezařadíte na dlouhý seznam věřitelů.
A pak tu pohledávku nejspíš odepíšete.
Najdi na netu text předžalobní výzvy, uprav podle sebe a pošli jí to.
Dobrý večer,
děkuji, že jste se podělila o svou situaci – to rozhodně není jednoduché a chápu, že strach z exekuce může být obrovský, zvlášť když jste na všechno sama. Dobrou zprávou je, že existují cesty, jak z dluhové pasti ven, a to i bez toho, aby Vám hned někdo zablokoval účet.
Možností může být oddlužení, konsolidace nebo nastavení splátkového kalendáře – záleží ale na konkrétní výši dluhů, věřitelích a Vašich příjmech. V takových situacích pomáhá, když se na vše podívá někdo s nadhledem a zkušeností. Je to stále aktuální? Pokud ano, klidně mi napište zprávu – jsem finanční poradce a mohu s Vámi projít, jaké máte konkrétní možnosti, bez tlaku a v klidu.
Držím Vám palce a klobouk dolů, že to řešíte aktivně – to je první a důležitý krok.
@pst007 píše: Více
Děkuji všem za odpovědi. Nakonec to moje neustálé její bombardování přineslo výsledek a zaplatila to.
Upřímně nevím, co na to říct. Insolvenci ani nevím, zda ti povolí, když jsi nezaměstnaná, respektive jsi na rodičáku. Máš dluhy dlouho a řešíš to až teď? Jediné řešení je, jak radí ostatní, navštívit bezplatnou právní poradnu. Téměř v každém městě nějaká je. Tam ti pomohou nejvíc.
Pokud už nějakou stálou práci máš (brigáda nestačí), tak je šance, že ti oddlužení povolí. Nepíšeš ani výši dluhů, nepíšeš, jestli ses zkoušela obrátit na svou rodinu, tak je to těžké.
Otec dítěte by ti měl platit alimenty. Na ty exekutor nemůže, protože se jedná o výživné pro dítě. Jinak o alimenty se můžeš taky soudit zadarmo, tak to aspoň zkus. Všechna řešení ale jsou na dlouhou trať. Nevyřeší to ze dne na den. Za chybu se prostě platí.
Možná zkus vymoct úroky ze zaplacených půjček, ty peníze pak použij na zaplacení stávající půjčky a hned bych, po doplacení, žádala znovu zaplacené úroky zpět. Já to takhle udělala a vydělala 30tisíc
@NovaAnina Souhlasím, v oddlužení platíte až do výše toho, co si věřitelé přihlásí. Oni si většinou nepřihlásí vše co po vás chtějí v rámci vymáhacího procesu, protože všechny přihlášky prochází insolvenční správce a ty přestřelené úroky z prodlení a penále by neuznal. Ale i tak jim toho hodně projde.
Pokud ještě nejste v exekuci a dlužíte nebankovním subjektům, je zde velká šance hraničící s jistotou, že jsou tyto smlouvy v rozporu se zákonem a tudíž neplatné. Ze zkušenosti mohu říci, že ve chvili, kdy se proti nim ohradíte prostřednictvím právníka, tak z jejich strany přestává vymáhací proces. Možná to tak bude fungovat i když se ohradíte sami, ale s tim zkušenost nemám.
Měl jsem těchto sporů několik a ani jeden nedošel před finančního arbitra, protože všechny společností přistoupily na dohody o narovnání, prostřednictvím kterých vrátily v průměru 80% úroků, penále apod. uhrazených nad rámec jistiny. A ani za právní zastoupení nic neplatíte, právník si vezme provizi až z vymožené částky.