Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Tak každý investiční poradce ti řekne, že se má investiční portfolio diverzifikovat, vy to tak celkem máte - jak nemovitosti, tak další typy spoření, možná malou část můžete ještě hodit na kryptoměny, pokud vám nevadí vyšší volatilita..
Já osobně jsem spíše konzervativní a už starší než vy, takže mne osobně by tři hypotéky i přes příjem z pronájmu děsily a ty dvě bych doplatila určitě.
V životě se může cokoliv stát, takže je nutné myslet ve vašem případě i na vhodné životní pojištění…
No a s válkou bych se až tak nebála, ne, že by si pár jedinců nepořizovalo bunkry
ale taková investice je dle mého neefektivní, vzhledem k tomu, že stačí jedno červené tlačítko.. a byl by ti stejně jen k prodloužení utrpení ![]()
Tak z čistě laického pohledu, bych souhlasila s @Lucy75 doplatit hypotéky, alespon ty dvě to by mě strašilo, jinak k válce ta pokud bude tak všichni zmáčknou červený tlačítko a bude po
jinak bych koupila i budoucí stavební parcely na zajímavých místech ![]()
Ty bláho..! A já si nemůžu dovolit koupit ani značkovou mikinu. Hustý, jak žijete.
Taky se spíš s manželem shodné na doplácejí dvou hypo.
Milá anonymní, sice máme majetek, ale solidně jsme se zadlužili. Nežijeme si nijak nad poměry. Na dovolenou letos jedeme na Šumavu a vzhledem k cenám si budeme především vařit a brát jídlo s sebou na túry…budeme bydlet v apartmánu. Na 14 dní i s ubytováním máme rozpočet pro 3 lidi cca 50 tisíc, snad něco ještě zbyde. Nejezdíme na x dovolených ročně.
Nic nám nespadlo do klína…vše jsme krok po kroku vybudovali společně. Lepší příjem v práci nám já posledních 10 let, díky tomu jsme se rozhodli ty peníze navíc neutratit, ale někam investovat.
@Anonymní píše: Více
Nemusíš se omlouvat za to, že si můžeš koupit značkovou mikinu ![]()
a k čemu ti bude značková mikina? Je to jen hadr ![]()
ja teda zase pujdu proti proudu, ale hypo bych nesplacela, pokud vam jeji splatky jdou z najmu, a zbytecne se nevycinkavala z penez… muj pripad - fixace mi koncila vloni, z 2% na 5%, na sporaku v soucane dobe 4% do jiste vyse, zbytek financi mi to jedno procento ztraty mi vydelam behem chvile investicemi na burze, ve vasem pripade bych penize spise investovala nez umorovala
@ka2ka píše: Více
Tak víš co, už mám věk, chtěla jsem vypadat trochu slušněji. Ale máš pravdu.
Máte několik nemovitostí, tři hypotéky, příjem, který vám pokrývá náklady, 3 miliony v hotovosti a 800 tisíc v rezervách. Přesto váháte, jestli splatit hypotéky, investovat, nebo si nechat hotovost pro případ nejisté bezpečnostní situace. Jenže to jsou ÚPLNĚ protichůdné strategie. Pokud se opravdu obáváte krize, pak není řešením držet peníze v ČR a už vůbec ne mít 3 hypotéky v ČR, ale diverzifikovat l
Pokud chcete finanční stabilitu do padesátky, dává smysl dvě hypotéky doplatit, ale u třetí, která se pokrývá z nájmu, není nutné ji uměle snižovat…lepší by bylo tyto prostředky investovat s vyšším výnosem než je úrok hypotéky.
Držet 3 miliony v hotovosti kvůli „plánu B“ nedává smysl. Buď se chystáte na krizový scénář, kde hypotéky stejně nebudou hrát roli, a nebo chcete být finančně nezávislí a pak by bylo lepší nechat peníze pracovat.
Pokud jste si vše vybudovali sami, pak by nemělo být cílem teď sedět na hotovosti ze strachu z budoucnosti, ale nastavit systém tak, aby fungoval dlouhodobě. Jinak se zajišťujete proti něčemu, co možná nikdy nenastane, zatímco přicházíte o reálné příležitosti. Největší riziko není geopolitika, ale nerozhodnost.
Berunko milá. Pokud jsi se chtěla pochlubit, povedlo se. Pokud vám ty prachy někdo nasypal a vy nevíte co s nimi, dejte se do rukou odborníkovi. Že se jdete ptát sem, kde těch bohatých moc není, je minimálně zvláštní. Kdyby to nebylo k pláči, musela bych se fakt smát. Pa
@markytka3 píše: Více
Nad timhle právě přemýšlíme, je to poměrně velká částka a dneska ten trh investic akcií vzhledem k ekonomice a bezpečnostní situaci je dlouhodobě docela nevyzpytatelný…
Nějaké menší částky máme v akciích a ETF, ale nemáme takové znalosti se pustit si něčeho riskantnějšího.
Hypotéky nám splácí nájmy, to ano, tak 40 % z nájmu jsou ještě volné prostředky, co nám zůstanou…
Do deseti let jeden byt určitě dostane dítě, pak je otázkou, zda některý nebudeme ještě potřebovat při rodiče a po těch logicky nájem chtít nebudu.
V pozemcích se neorientujeme. Koupit drahy stavební pozemek je nesmysl, v územních plánech se nemám čas orientovat, aby člověk mohl spekulovat se změnami a lepšími výnosy. Momentálně máme ty volné prostředky na sporáku s 6%. Postupně se bude ukončovat, jak budou nabíhat konce fixací hypoték.
Příspěvek upraven 20.03.25 v 10:58
Pak nějak nechápu, proč máte 3 nemovitosti na hypotéku, když si pak nemůžete ani udělat dovolenou a šetříte i na svačině na výlet..?
Ty 3 mio máte uložené kde, že na ně můžete takto kdykoli sáhnout - to asi nebude zrovna výhodné vzhledem k inflaci. Volně ložené peníze v této výši jsou nesmysl, to určitě alespoň jednu hypošku splaťte.
Proč by se nezeptala. Je tu dost lidí, co má podobný majetek.
Zajímal by mě pohled zvenčí.
Jak byste řešili tuto finanční situaci?
Využili byste nyní volné 3M dle našeho plánu níže, nebo by jste je investovali jinde, případně kde? Nebo dál splácet a nechat si volné prostředky jako plán B, pokud se ta bezpečnostní situace zhorší a člověk bude uvažovat nad odchodem z ČR?
Rodina, jedno dítě první stupeň.
Příjmy jsou dostačující.
Máme několik nemovitostí, 3 hypotéky, kterým letos končí fixace.
Na dvě z nich máme " hotovost" a plán je dvě hypotéky doplatit ( 3M).
Zůstane jedna hypotéka, splátka cca 12-14000, což nám pokryje příjem z pronájmu ( hypo cca 2.1 M, chceme tak 200-300 dát mimořádnou splátku a snížit hodnotu hypotéky na cca 1,8 M)
Během 1,5 roku budeme potřebovat cca 1.2 mil ( tohle bychom měli normálně našetřit ).
Máme ještě cca 800 tisíc různě investiční účty, penzijko, stavebko jako finanční rezervu..
Fix na hypo co protáhneme dál plánujeme na tři roky a pak se i tuto hypo doplatit, abychom už na prahu padesátky neměli žádné dluhy.
Přemýšlíme hlavně v kombinaci nejisté bezpečnostní situace v Evropě, jakým směrem se vydat…
Dík za přínosné komenty