Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Tipla bych si, že těch 40 je minimum a bude to víc. Těžko ti to řekne kolik si na tobě vydělá. A pochybuji, že se bude podílet na tvých poplatcích.
A pokud nereaguje na dotaz jak si to představuje, tak bych se bez jasných pravidel nepouštěla do prohlídky.
A taky bych si dala bacha na smlouvu. My kupovali přes realitku a smlouvu jsme naštěstí dali zkontrolovat právníčce, která vypracovala novou a tím jsme si ušetřili spoustu problémů. Zařídila i úschovu peněz. Vyplatilo se.
Pokud chce odměnu za prodej bytu, tak ať obstará veškerý servis. Jinak ať si trhne brvou. Zájemců o byt budeš mít i tak dost.
@marc830 píšeš: Těžko ti to řekne kolik si na tobě vydělá.
@Janli Nevím vůbec jak to právě myslí: bude chtít odměnu za zprostředkování zájemce anebo jak píšeš odměnu za prodej bytu. To jsou 2 rozdílné věci, ale na můj konkr. písemný dotaz mi neodpověděl. Tož uvidíme ![]()
A jak si představuje zadministrovat odměnu za dovedení zájemce o byt - to si vůbec neumím představit, se přiznám, že tohle jsem za x desetiletí své praxe ještě neřešila.
No, vzhledem k tomu, že ty bys nebyla s panem Novákem v žádném oficiálním smluvním vztahu, tak co by si s ním zájemce domluvil, by tobě mohlo být úplně jedno. Realitky tohle mají smluvně ošetřené - za svoje služby po vás budeme chtít tolik a tolik (a teda u realitky by to bylo výazně více než 40 000, s tím počítej) a nabídneme vám za to to a to a to. Najdeme zájemce, dodáme smlouvu, zajistíme úschovu peněz, zařídíme vklad na katastr. Že to mnohdy nejsou úplně služby „na úrovni“, je věc jiná, kolikrát ty smlouvy stojí za zlámanou grešli a nejmenovaná realitka nám s úsměvem nabízela, že si můžeme dát peníze do úschovy na jejich účet… ale prostě víš, na čem jsi, a co za to dostaneš. Takže než si s tebou milej pan Novák začne domlouvat nějaký kšefty, domluv se s ním přesně co, jak a za kolik. Písemně. Což je koneckonců i v jeho zájmu, taky bysis mohla milého zájemce odchytnout na chodbě a říct mu - hele, kašlem na Nováka, domluvíme se spolu napřímo, přece mu nebudeme platit provizi…
Osobně bych se teda tehdy, pokud máš šanci na dostatek zájemců a nebojíš se zařídit to papírování kolem, na milého zprostředkovatele vykašlala. Zvlášť, když není ochoten odpovědět ti na přímo položenou otázku.
Ale to je mezi panem Novákem a zájemcem, že mu dal tip. Provizi mu dá nejspíš jen v případě, že si ten byt koupí. A ty s kupujícím budeš jednat stejně jako kdyby v tom pan Novák nefiguroval…
Pokud tomu člověk obzvlášť nerozumi, tak bych hledala spíš tip na dobrého realitaka a ne na kupce.
Dobrý realitní makléř vám rovnou řekne kolik je jeho provize, jake bude potřebovat dokumenty, celý postup od inzerce, prohlidky, zprostředkování transakce, takže celou dobu budete vědět na čem jste. Nakonec to možná proda za ještě výhodnější nabídku než momentálně jste. Řešila jsem letos a díky tomu, ze jsme našli skvělého realitaka, tak nákup i prodej byl bez sebemenších nejistot a preslapu. Zajistoval kompletní právní servis, advokátní uschovu, zpracování nabídky, řešení problémů s katastrem. A ano bral si o více než 200% vic než píšete, ale přece se jenom jednalo o transakce, které presahovaly 11milionu.
Prodávám byt a jeden známý-zprostředkovatel, (se kterým tedy jednám velmi řídce a jen obchodně, když nám našel nájemníka do bytu a nezastupuje žádnou realitku),se mi ozval, že má na něj zájemce. Ok, vím tedy, že si moji cenu navýšil o nějakou svojí odměnu, což chápu, to realitáci taky dělají, ale zároven tedy je u prodeje veškerý právní servis vč. vložení do katastru.
Tady toho jsem se mailem ptala, jak si to představuje s realizací prodeje, jakou odměnu, ale na toto mi neodpověděl, jen domluvil tedy na zítra prohlídku se zájemcem.
Uvažuji, jak k tomu přistoupit, když po kupujícím bude on chtít odměnu třebas 40tis. Kč a více - chtít po něm, at taky zaplatí advokáta na právní služby nebo at se na těchto službách spolupodílí se mnou, pokud je budu zařizovat já?
Pokud si k mojí ceně přirazí cca 10-20tis. Kč, tak ok, ale pokud bude chtít více?