Rada ve finanční nouzi

Hanulisss
25.7.24 00:01

Rada v nouzi

Ahoj..mám takovou trapnou a zapeklitou otázku. Kdybych měla na výběr nebo nějaké východisko, tak bych tady v životě nepsala, ale bohužel už nevím kudy kam.
Už 10 let žijí s přítelem, máme spolu dvě malé děti. Bydlíme v podnájmu. Před dvoumi měsíci u přítele ve firmě, ve které dělal několik let, propouštěli většinu zaměstnanců, kvůli nedostatku zakázek. Od té doby byl na nějakých mensich brigádách a mezi tím na podpore, ale to je jakoby nic… Asi měsíc teď řeši zřízení živnosti, aby mohl odjel do zahraničí, za práci, kterou má přislíbenou. Jelikož má z mládí záznamy v rejstříku, musel nejprve zažádat o výmaz, který by měl už snad dorazit tento týden. Já pobiram mateřskou + přídavky a příspěvek na bydlení. Všechno něco stojí a bohužel můj celkový příjem nevystačí ani na celý nájem se službami. K dnešku už dlužíme za 1 a půl nájmu a vůbec nevím kam se obrátit, jestli jsou nějaké možnosti. A do toho perlička, že syn v září nastupuje do 1.tridy. Vůbec nevím jak to zvládneme. Každopádně teď mě nejvíce trápí ten nájem..Chci se tedy zeptat, jestli někdo neví, jestli existuje nějaká pomoc, nadace nebo nevím…pro lidi v takové situaci.. dekuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16299
25.7.24 00:24
@Hanulisss píše: Více

Základ je, že příjem máte resit ideálně oba. Nemáš hlídání, abys mohla taky aspoň na brigádu? Nebo rodina nemůže třeba půjčit peníze? To jste neměli žádnou rezervu, že nemáte z čeho platit nájem? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1250
25.7.24 00:30

Finance nevím, jestli nějaká nadace dává, když není nikdo z rodiny třeba vážně nemocný. Ale pokud tedy pobíráte nějaké dávky (např. ten příspěvek na bydlení), tak by mělo být možné aspoň získávat potraviny z nějaké té potravinové banky. Jídlo je podstatná částka v rozpočtu a mohlo by to pomoct.

Moje kamarádka byla jednou v dost špatné situaci a na úřadě dostala dávku v hmotné nouzi, tehdy na ruku asi 3 k. Už je to asi 10 let, tak nevím, jak to teď funguje. Neměla tehdy na nájem, ani na zálohy na služby, tak si všechno oběhla (elektřinu, tenkrát obec kvůli tomu, že nemá na nájem). Tenkrát jí všichni vyšli vstříc. Na dva měsíce přestali posílat faktury a od toho třetího měsíce jí rozpočítali splátkový kalendář, takže ty dva měsíce fakt nemusela platit nic, samozřejmě bez penále. Hlavně něco dělat a ne jen potichu přestat platit. Jí to hrozně moc pomohlo, za ty dva měsíce pořešila, co se dalo a pak normálně platila dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
25.7.24 00:43

A co zajit na sociálku a zeptat se tam? Měli by ti poradit, na co máš nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ruzzicka
25.7.24 04:53

Můžeš zkusit požádat o mimořádnou okamžitou pomoc na Úřadu práce, která je určena právě pro lidi v krizových situacích. Také by mohly pomoci místní neziskové organizace nebo nadace, které se zaměřují na pomoc rodinám s dětmi v tíživé situaci. Zkus se také obrátit na sociální pracovnici v místě tvého bydliště, která by ti mohla poskytnout konkrétní informace a pomoc.

• Citovat
  • Upravit
20899
25.7.24 05:00
@Lentilka135 píše: Více

Jak jako na co ještě nárok? Jste se všichni pos*rali? Borec bere podporu v nezaměstnanosti, na černo má brigády. Ona bere mateřskou, přídavky, příspěvek na bydlení. Celý jejich život jim platí stát a oni chcou ještě víc.

Borec je bez práce dva měsíce a už dluží 1,5 nájmu? Oni byli, jsou a budou finančně negramotní a úplně v pr*deli s penezma vždycky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
25.7.24 05:23

Jako můžete mi říct, proč radite jít na sociálku? 8o

Oba jsou doma, oba jsou očividně zdraví. Tak pokud jeden nechce, ať jde do práce ona :nevim:

Aha by přišla o dávky… Je mi zle z dnešní doby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
25.7.24 05:39
@Cenarius píše: Více

Z tohohle úplně vyšiluji! Ždímou stát jak se dá a ještě by chtěli víc?! Když on má podporu, nějaký prachy za brigády, příspěvek na bydlení, ona rodičák, nedaji dohromady peníze na nájem??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
25.7.24 05:57

Nadace pro takové případy nejsou. Většina lidí si dělá rezervy a do těch v takových případech sáhne. A začít řešit živnost ve chvíli, kdy nemám zaplacený ani nájem je ujetý. Ten měl nastoupit klidně někam do fabriky, tam moc rejstřík neřeší, pokud tam není krádež. Za 2 měsíce mohl najít klidně práci s ubytováním a domu jezdit na víkendy, pokud u vás neni práce. V podstatě teď táhneš z mateřský dospělého chlapa, který čeká na něco slíbeného místo toho, aby vzal první místo, kde ho vezmou. Super muž pro život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
928
25.7.24 06:02

Přítel musí víc pracovat a ty také, na nočních brigádách v supermarketu si vydělá kolem 1500kc za směnu. Berou pořád. Může jezdit taxíkem, rozvážet jídlo, cokoli. Takových nabídek je dost.
Ty můžeš dělat to samé přes den když on bude s dětmi, anebo obráceně, prostě se musíte střídat.
Když budete chodit oba celý měsíc do práce, vyděláte si okolo 50tisic dohromady, plus máš tdičák, z toho se dá vyžít v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9292
25.7.24 06:22
@Lentilka135 píše: Více

Na sociálku? Co ta s tím má společného?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
25.7.24 06:24

Zakladatelka zmizela po radách, aby šli s přítelem na brigády. :lol: Typické pro lidi, kteří chtějí ždímat stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
928
25.7.24 06:37

Mě zarazil dotaz, na to, kde by ještě mohli dostat peníze za nic.
Neptala se na to jak se zorganizovat, aby mohli do práce atd.

Peníze na důstojný život se získávají prací, nikoli na úřadě. Ten nějaké peníze poskytuje, ale rozhodně ne na důstojné žití.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42119
25.7.24 06:55
@Rádkyně píše: Více

Tak ono i to, že je přítel 2 měsíce bez práce, t. j. „měsíc bez příjmů“ a už nemají zaplaceno 1,5 nájmu. Navíc, přítel má podporu a brigády načerno, takže vlastně příjem má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11825
25.7.24 07:05

Tak tak..a jestli čeká na práci někde v cizině tak zatím mohl jít do té fabriky a pak to skončit ve zkušební době až by měl zařízenou tu živnost atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat