Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jak prožíváte druhý trimestr těhotenství. Já jsem 15+6 a ač bych ráda myslela na to krásné babynko, tak si dělám starosti jestli je vše v pořádku. První trimestr, kde mi bylo špatně mám za sebou a nyní ještě nejsou cítit pohyby a je mi už i celkem dobře. Jak to prožíváte?
V době, kdy skončily nevolnosti a než začaly pohyby, tak to bylo pro mě období hrůzy. A pak když pohyby začaly, tak byly tak nepravidelné, že jsem byla zase každý den na palici
To byla doba, kdy jsem přežívala dobu mezi jednotlivými UTZ. Teď už je to dobrý, ale cca do 24tt to bylo na palici ![]()
Vím, že už k Vám nepatřím do diskuze a možná to bude znít hloupě, ale určitě si to fakt užívejte. Já mám první těhu, bohužel už na konci a strašně to uteklo. Když si tak vzpomenu, skoro celý II.trim jsem se protrápila ze strachu, jestli je mimi v pořádku. Na screeningy jsem se moc těšila, ale přitom bála…A když bylo po nich, najednou rychle nakoupit věci pro mimiška, nachystat postýlku, kočárek a mám 14 dní do porodu. Určitě se netrapte, jestli je vše v pořádku. Jezte zdravě, choďte co nejvíc na procházky, to fakt pomáhá a žádné nervy. Ono to totiž strašně uteče a je to fakt to nejhezčí období z těhu. Na konci už budete zase jen myslet, kdy už to konečně bude a proč to už není a všichni kolem už rodí a zvládnu porod, no hrůza.
Ahoj těhulky,
já jsem 29t.těhu a ještě mi ani úplně nedocvaklo, že jsem vážně těhotná, ale už se moc moc na mimčo těším, dělá mi pořád přemety a kotrmelce, že to ani nestíhám
…mám takový frmol v práci, takže se do toho asi úplně ponořím teprve, až zůstanu doma. Nástup na mateřskou mám 27.8., ale samozřejmě, že mám taky u vyšetření strach, protože to jediné a nejdůležitější, na čem záleží, je aby bylo vše v pořádku. Musíš brát těhu optimisticky, jinak by ses zbláznila. Nebooooj, všechno bude dobrý a než se naděješ, budeš mazlit svoje miminko…a my taky
. Takže si užívej, relaxuj, dělej si radosti a těš se na další a novou etapu svýho života. Hodně štěstí ![]()
Já končím 25.tt a strach o mímo mám od samého začátku (rizikové těhu). Ted se ale přidaly takový ty pocity, jestli to všechno zvládnu atd. Dřív jsem viděla jen ty maminky s načančanými miminkami v kočárku, ale jen o tom to opravdu není. Tak se bojím, jestli budu dobrá máma a tak…
Asi to nedokážu dobře popsat.
Na miminko se moc těším, i když si to všechno ještě nedokážu představit. Máme termín 8.11., takže to bude takový první a pořádný dáreček pod stromeček ![]()
A nejhorší je, jak mi každej říká ať jsem v klidu a ničím se nestresuju. Vím, že to je myšleno dobře, ale mě Vám poslední dobou vytočí každá kravina. Třeba dnes ráno jsem se vztekala, že nejede výtah. Všechno si hrozně beru a stačí mi málo a už mám knedlík v krku. Pak zas přijde den kdy jsem skoro apatická a kdyby vedle mě spadnul vrtulník, tak se snad ani neohlídnu. No manžel to se mnou asi nemá úplně jednoduché ![]()
Omlouvám se za můj delší příspěvek, nějak se se z toho všeho musela „vykecat“… ![]()
Také se přidám. Jedu momentálně pátý měsíc a v 1.trim. mi vůbec nic nebylo, takže kdybych těhotenství neplánovala, možná bych si vůbec nevšimla, že jsem těhotná. Žádné příznaky ničeho. Jako prvorodička jsem ani pohyby neočekávala dřív jak ve 20.tt a skutečně přišly až přesně 19+1. Vím, že se mi to lehce povídá, když krev a sono dopadly dobře, ale to, že miminko zrovna necítíš, přece neznamená, že není v pořádku. Ba naopak - nejhorší, co pro něj můžeš udělat, je, že se budeš od jednoho UTZ k druhému stále jen nervovat, jestli je vše OK. Prostě si nepřipouštěj jinou možnost, než že se všechno děje tak, jak má. Uvidíš, že potom celé těhu prožiješ s radostí a budeš si to opravdu užívat. Navíc 2.trim. je opravdu to nejkrásnější období.
Takže žádné nervy, i miminko musí mít pohodovou maminku. Toť za mě. Krásný den přeji. ![]()
Kailovko, já jsem na tom stejně. Většina dní je ale ty nabručené…Už se kolikrát ani já nepoznávám. Ale nejde si pomoci. Ještě mě drží nad vodou, že si uvědomuju, že je to špatně a že s miminkem snad na takový pubertání nálady nebude čas a budou důležitější jiné věci.
Farllin: Jojo s mimískem to asi už bude celej den jeden velkej kolotoč
Jen doufám, že ty moje výkyvy nálad miminku nijak neubližují.
Nikita: První pohyby jsem cítila někdy od 20.tt, tak ještě chviličku vydrž. Uvidíš, mimi bude v pořádku. Už víš jestli čekáte holčičku nebo chlapečka nebo si to nedáte říct? Nám se dlouho nechtěl ukázat, až na velkým UZ ve 20.tt se podařilo ![]()
Tak já se přidám,strach o mimi mám od samého začátku,o to více že jsou dvojčátka,jedu 20tt a cítím takové slabé ťukání v bříšku jenže,který z těch dvou to je že
..Jsme všichni v pořádku hodně se povaluju
. Věřím že vše bude v pořádku jen na sebe všechny dávejme pozor žádné těžké práce a prostě být v klídku a šťastná ![]()
hojky maminy, děkuju moc za povzbuzení, kolikrát už to nedávám. O miminko jsem se dlouho snažila - taky díky tomu, že mi diagnostikovali rakovinu děložního čípku a navštěvovala jsem onkolo v ostravě, kde mi odpočítavali kolik na těhotenství ještě mám a já jen koukala na to, že to nejde - nikdo neví proč. V ove mi říkali jak se mi to zhoršuje a že operace (výjmutí dělohy) bude každým měsícem jestli neotěhotním, no katastrofa. Nakonec mi pomohl léčitel a bylinný extrakt, který mi světe div se pomohl. Po dvou letech snažení mi doktorka navíc diagnostikovala srůsty na vaječníkách a endometriozu, takt o už jsem se hroutila. Následovala operace - kde se diagnoza potvrdila, ale vše se povedlo napravit. Měsíc po operaci jsem otěhotněla a aniž bych to věděla, s partnerem to bylo tak na ostří nože, že jsme se rozešli a už se nedali do kupy (no našel si jinou, podezdřívám ho, že ji měl už nějakou dobu, ale to není už důležité). Tak to te´d tak nějak se snažím zvládat a už dokonce ani nebrečím, ale zase čtu příběhy ostatních maminek co se může stát a jen přemýšlím, abych něco neudělala dobře a aby mimi se mělo co nejlíp.
Mám na Vás ještě jednu otázečku, prosím o radu, kdy začít kupovat (shromážďovat) věcičky na miminko.
Jak se stará o děti vím (dřívější zkušenosti i malý úžasný bráška, který začíná chodit) a já si užívám jeho dobré i špatné nálady, protože s ním chodím k rodičům blbnout i hlídat ho. Pomalu už se i modlím, abych měla taky tak úžasné dítko - no je úžasný, ty co máte děti jistě víte, nejhorší je, když se špatně vyspinká, viďte, ale to k tomu patří
![]()
Nikito, moc mě mrzí, jak to dopadlo s přítelem. ![]()
K tomu schromažďování…Ono je to asi jedno, já měla dost věcí doma dávno před těhotenstvím, ale někdo je pověrčivý a dřív, jak po velkým UTZ nic nechce mít doma. My po velkým UTZ koupli kočárek a takový ty detajly, co dama do té doby nechceš. (kočárek zatím bydlí u rodičů). Takže je to opravdu jen a jen na tobě.
Přeju ti, aby bylo vše v pořádku, aby jsi si těhotenství užila dle možností a posílám hodně sil ![]()
JN taky uvažuju, že počkám do velkého ultrazvuku, ale mamina mě tlačí k tomu, abych si odvezla některé věci po Kubíkovi - bráchovi. Zdržuju to ale jak můžu ![]()
Ex už neřeším, ale děkuju, nějak to musí dopadnout
Pokud je to oblečení a tak, tak si to klidně odvez, aspoň si to v klidu probereš. A co ti bude chybět, tak dokoupíš po velkém UTZ. ![]()
Nějak to dopadne a pro tebe dobře, ex je vůl, neví o co přichází ![]()
Asi bych si to odvezla, ale je to opravdu jen na tobě. Pokud z toho nemáš dobrý pocit, tak to mamině vysvětli a počkej, pokud ti je to jedno, tak si to klidně odvez domů…