Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, vím, že v těhu se nemají jíst plísňové sýry, ale co třeba omáčka z nivy? ta je přece tepelně upravená…
Nějak nevím, proč se nemají jíst plísňové sýry, tak je spokojeně baštím celé těhu, přijde mi, že se to zbytečně přehání… Vynechala jsem (krom alkoholu a spol.) snad jen podezřelé saláty z lahůdek, tam přece jen hrozí riziko infekce, ale jinak tvrdím, že v rozumném množství neškodí nic.
A jestli máš strach z infekce, tak dostatečná tepelná úprava je v pohodě ![]()
Infekce bych se nebála, ale četla jsem, že sýry s plísní - Niva, Hermelín apod. podporují vznik mykóz… Jestli na tom fakt něco je, nevím
a asi toho nikdo nezblajzne kilo na posezení
Takže, když je chuť, dávám si ![]()
Aha, tak alespoň vím, proč se to nedoporučuje, ale na mě to naštěstí nepůsobí
měli jsme tu 20 naložených hermelínů… a to jsem to s nima i malinko přeháněla
a nic… když já prostě nakládaný hermelín miluju
j.a.n.i1 píše:
Nějak nevím, proč se nemají jíst plísňové sýry, tak je spokojeně baštím celé těhu, přijde mi, že se to zbytečně přehání… Vynechala jsem (krom alkoholu a spol.) snad jen podezřelé saláty z lahůdek, tam přece jen hrozí riziko infekce, ale jinak tvrdím, že v rozumném množství neškodí nic.
A jestli máš strach z infekce, tak dostatečná tepelná úprava je v pohodě
No nenapsala bych to líp:-):-):-):-):-)prostě moje řeč!:-)
Tepelná úprava je určitě v poho.Mikózu jsem měla stále už snad od 4 měsíce.Přeléčila jsem ji a za týden byla zase spátky,tak jsme to držely v normě a nic se malé nestalo.Mikózu hlavně podporuje sladké a teplo.
Spíš se to asi nemá kvůli listerióze,že je u plísňových sýrů možná nákaza
Ale taky si myslím,že všeho s mírou… ![]()
Ale pokud je to tepelně upravené,jak píšeš,tak se není vůbec čeho bát,takže dobrou chuť ![]()
tálinka píše:
Spíš se to asi nemá kvůli listerióze,že je u plísňových sýrů možná nákazaAle taky si myslím,že všeho s mírou…
Ta je možná skoro ze všeho… ale to by člověk nesměl jíst nic
a to by zas asi umřel hlady ![]()
j.a.n.i1 píše:tálinka píše:Ta je možná skoro ze všeho… ale to by člověk nesměl jíst nic
Spíš se to asi nemá kvůli listerióze,že je u plísňových sýrů možná nákazaAle taky si myslím,že všeho s mírou…
a to by zas asi umřel hlady
Vždyť jo,taky si myslím.Já sama mám doma dvě kočky a když někdo mluví o toxoplasmóze,tak mu taky říkám,že se jí může nakazit i ze špatně umytého ovoce,nebo špatně upraveného masa.To bysme fakt nemohly nic ![]()
jj, holky, taky si myslím, že všeho s mírou, v prvním těhu sem vůbec nic neřešila, ale 2× sem potratila, tak sem asi moc opatrná…
Helee když jsme u toho. Naložila jsem právě sýry. Hermelín, niva, eidam, balkán, romadur
,+tofu s cibulí, čili paprčkama, čensekem atp.. a zalila olejem.
Flaška je to nezavařovací - na utopence, taková na patent. Pod víko jsem dala plátýnko a přehodila gumkou
Kam teď s tím?Lednica, špajz..?
Jedu na týden pryč tak pak už to bude jedlé, ne??Dělám to prvně..
Sory za OT ![]()
Díky
J.
Janac my to hodili do garáže, měli jsme tam tak 13°… ale ono to bylo i kvůli tomu, že jsme to házeli do třílitrovky od okurek a do lednice se to potvora nechtělo vejít
Jani..hm, tak to já to asi vrazím do lednice..protože to nebudu mít možnost kontrolovat..nerada bych aby mi ve špajzu po dovolené lezly nějaké breberky..
Ale zas riskuju že to nebude hotové..a při své žravosti se na to určo vrhnu a sežeru než to bude.
![]()
Zrajícím sýrům se vyhýbám, ale dostatečně tepelně upravené by měly být snad v pohodě.
Nedoporučují se kvůli riziku listeriózy, v tomto období je organismus mnohem citlivější na tyhle bakterie a určitě uznáte, že není dobré trpět megaprůjmy zrovna teď.
Samozřejmě, tyhle lahůdky ublížit nemusí, ale také můžou.