Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dala bych, znám hned dva a je to pěkné jméno.
Oběma, které znám, se říká normálně Radovane, případně Radku. Ani jako dětem se jim to jméno nijak nemodifikovalo, což mi přijde spíš výhoda.
@Dr.Maron Já bych ho dala mě se líbí… ale čekám ted holčičku ![]()
@Geroma píše:
@Anturie
Znam jednoho Radovana a taky mu nikdo nikdy nerekne jinak nez Radku.Ja sama dlouho netusila, ze je Radovan.
A to je právě ono…
Me se to moc nelibi, a kdyz ho budes stejne oslovovat Radku tak bych dala Radka.
Dala. Mně se líbí. Stejně tak všechny jména na rad - Radek, Radovan, Radomil… A oslovovat ho Ráďo neberu určitě jako prznění jména
Snad každé jméno má různé variace oslovení, proč hned prznění.
@Anturie píše:
Tak teda nevím, ale když bude Radovan, když to jen vyslovíš, je to nádherné jméno. Proč toto krásné jméno budete prznit nějakým Raďo - Radek?
Já zase nevím, proč někdo bere zdrobněliny automaticky jako prznění. Mně přijde naprosto přirozené, že máme pro děti několik různých oslovení, dokonce po narození přišla celá řada zdrobnělin, které by nás ani nenapaly, ale vzešly tak nějak spontánně (jednou podobou jména jsme třeba synovi říkali jen zhruba v období 0,5-1 rok, pak jak přirozeně přišla, tak odešla a už nám nelezla na jazyk). Do podoby jména dáváme emoce, momentální náladu, neumím si představit, že na děti i manžela volám a oslovuji striktně např. jen Jaroslave, Anno, Jiří.
Radovan je krásná základní podoba, která se hodí pro dospělého chlapa (vždycky si představím oslovení např. nějakého vysoko postaveného šéfa, a tam mi zní mnohem líp Radovane než např. Matěji), ale dítěti bych s klidem říkala Ráďo, Radýsku, Radovánku, Radku, Raďulo, a kdyby zlobil, tak klidně Radoune nebo Radovichře.
Klidně bych dala - je to pěkné jméno. Jednoho Radovana znám osobně a je to fajn člověk ![]()
Akorát bych ho asi nedávala v případě, že máte dlouhé příjmení, než by se Radovan Skočdopole podepsal ve škole na písemku, tak by se vybíralo. ![]()
Ideálně bych to viděla k jedno či dvouslabičnému příjmení.
Nelibi, nedala. Nemam rada tady takove jmena. Ale, ze je nekdo da svym detem jeho vec, kazdy at si zvoli co se mu libi.
Moc se mi nelibi, ale jsou i horsi. jestli se vsm libi, dejte
@zrcadlo Pro mně krásné jméno, evidentně i pro tebe. ![]()
Jak se s tím rodiče srovnají, neovlivníme. To je celé.
Jak už se tady psalo.Bude to Ráďa-Radek a je fuk jestli bude Radovan, Radomír, Radek, Radoslav.
Nechceme Radek protože máme příjmení končící na K… Tak mi to zní blbě… A Radovan je prostě Radovan, nikdo se ho nezeptá, jeslí je Radomír nebo s L na konci nebo Radoslav nebo Radislav? Chápete?
… Ráďa mi přijde krasne, však je to začátek jména… Tak jak Gabrielce říkáme Gábi, Radovankovi budem říkat Ráďo…
Mne se libi moc. ![]()
A ze se mu bude rikat Radku, tak to je snad uplne jedno, ne?
Reknete mi, kdo oslovujete sve dite cely jmenem a nijak ho nezdrobnujete?