Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Z.jev píše:
@safounek Koupel nebo sprcha. Ale teplota vody musí být maximálně o 2° nižší, než teplota těla, jinak by to byl pro tělo moc velký šok.
Jinak nevím, jestli o tom víš, ale sirupy můžeš kombinovat, jenom musíš dodržovat intervaly - druhou dávku Panadolu můžeš dát nejdřív po 6 hodinách od první, u Nurofenu je to 8 hodin. A Nurofenu se dává tolik ml, kolik je polovina váhy dítěte
takže když váží 12kg ma dostat 6ml nurofenu? já dávám 2,5ml a krásné zabíra.
@safounek píše:
No ono tohle tvrzení není správné, výpočet je přesně popsaný na krabičce. 5ml Nurofenu dávám 6,5 leté dceři, přece ho nedám 18m dítěti, kterému se má dávat 2,5ml, i když váží 12kilo (náš případ)! Navíc ani časový odstup nepopsala Z.jev správně, záleží, kolik účinné látky daný lék obsahuje. Většinou se dávkuje po 6 hodinách, střídat se může nejdříve po 3, lépe po 4 hodinách.
@safounek píše:
Přesně tak, 12kg = 6ml, po 8 hodinách dalších 6ml. Takhle nám to řekli na pohotovosti. Ono jde asi o to, že ty 2,5ml nemusí zabrat na tak dlouho.
Ano davame nad 38 diazepan moc nadšená z toho jsem ale jiná prevence proti křečím prý není
jsem vždy hrozne vydesena jen když se mu zvýší teplota ty křeče byli strašný zazitek
moc díky za rady my dáváme octové ponožky, vlažnou koupel a trabas chladnější ne ledovou presnidavku na schlazení ze vnitr, stridam brufen a paralen sirup spis na noc čípky na den.jen jsem mu ty octové ponožky dávala na celou noc takže jsem je šla hned ted sundat a zopakuji az za dyl.
Dávka u norofenu by měla být přesná, na kila. Menší sice zabere, ale ne na dlouho, a když se potom schazují horečky, jako jsme měli my(nad 40), tak to pak člověk už počítá každou minutu, kdy už může zase něco dát…
@Z.jev píše:
Přesně tak, 12kg = 6ml, po 8 hodinách dalších 6ml. Takhle nám to řekli na pohotovosti. Ono jde asi o to, že ty 2,5ml nemusí zabrat na tak dlouho.
My leželi po tech křečích v Motole a tam taky dostával na 6h 2,5ml nurofenu ale střídali to kapackama paracetamol nevím dost bych se bala aby to nebylo dost na něj raději mu v noci dam ještě čípek kdyby to ne zabralo na tak dlouho,
@Iffka píše:
No ono tohle tvrzení není správné, výpočet je přesně popsaný na krabičce. 5ml Nurofenu dávám 6,5 leté dceři, přece ho nedám 18m dítěti, kterému se má dávat 2,5ml, i když váží 12kilo (náš případ)! Navíc ani časový odstup nepopsala Z.jev správně, záleží, kolik účinné látky daný lék obsahuje. Většinou se dávkuje po 6 hodinách, střídat se může nejdříve po 3, lépe po 4 hodinách.
To není můj výmysl, několikrát jsem byla s dětmi na pohotovosti v různých městech, pokaždé nám rozkreslili i časovou osu dávkování. Dávkování na krabičce je trochu podhodnocené, když se podíváš do letáku, max. denní dávka je až 30mg/kilogram/den, což u 12kg dítěte odpovídá 6ml třikrát denně (tedy po 8 hodinách);)
@ivodička píše:Řešila jsem to minulý týden s naším pediatrem, protože malá měla neustále ledové končetiny ale horečku skoro 40. Vysvětlil mi, že ledové končetiny jsou v případě, že srdce nestíhá dostatečně okysličovat krev a tělo začne z logických důvodů zásobovat přednostně pouze mozek a základní orgány. Proto jsou ruce a nohy ledové.
A s těmi ponožky-je to dobré, ale pouze v případě, kdy už „hoří celé tělo“. Horečka má totiž dvě fáze. V té první jsou končetiny úplně ledové, jen hlava hoří, to se ještě namáčet končetiny nedoporučuje. No a v té druhé-kdy se už celé tělo rozpálí(značí, že tělo už dosáhlo teplotní špičky), je dobré to na ty končetiny dát. Ale při velmi vysoké horečce je lepší už celkový zábal…
Takže mu mužů dat na noc 6ml a melo by to fungovat 8h? nebo po jaké době se může dat jiný lék? na 6ml není ani ta dávkovací stříkačka co je u nurofenu.
@safounek Nečetla jsem rady co už tu zazněli, tak nevím jestli se nebudu opakovat, pokud je vysoká teplota a hůř zabírají léky je nejlepší a taky nejšetrnější napustit vanu, teplou, aby to nebyl pro tělíčko šok a nechat prcka ve vaně a hrát si s ním, tělíčko pomalu vychladne spolu s vodou.Pak prcka oblíct a do postýlky, ale zbytečně nenabalovat, aby se zase nepřehřál
@safounek píše:
Takže mu mužů dat na noc 6ml a melo by to fungovat 8h? nebo po jaké době se může dat jiný lék? na 6ml není ani ta dávkovací stříkačka co je u nurofenu.
Můžeš mu dát 6ml, pokud nezabere, můžeš dát Panadol, je tam jiná účinná látka. U Panadolu je ten odstup 6 hodin. Nurofen má většinou delší nástup účinku, může začít zabírat až za 2 hodiny, takže bych Panadol dala až tak po 3 - 4 hodinách, pokud by horečka neklesala.
Stříkačka je tuším na 5ml, tak to odměříš nadvakrát
Já vždycky u staršího syna srážím teplotu, že mu napustím vlažnou vanu, lehne si tam tak na 10 min., pak mu dám lehčí pyžámko a do postele..někdy se to ale neobejde bez léků, takže dávám nurofen ![]()
@Marcy2 píše: Řešila jsem to minulý týden s naším pediatrem, protože malá měla neustále ledové končetiny ale horečku skoro 40. Vysvětlil mi, že ledové končetiny jsou v případě, že srdce nestíhá dostatečně okysličovat krev a tělo začne z logických důvodů zásobovat přednostně pouze mozek a základní orgány. Proto jsou ruce a nohy ledové.
Jinak co se mi osvědčilo, byl tvarohový zábal jen na tělo (trup). Na polovinu pleny jsem ve vrstvě cca 0,5 cm rozetřela tvaroh, přikryla druhou půlkou pleny a dala na tělíčko.
Ano, i to je pravda…také další důvod, proč jsou ledové končetiny. Toto je ta horší fáze horečky…
Holky, naměřila jsem synovi 9,5 měs. teplotu 38,1°C po odečtu.. dala jsem čípek Nurofen. je uplne cely teply… ale neni vubec v klidu - hraje si jako by tu teplotu vubec nemel… jak ho udrzet v klidu nebo co delat? ale je uplakanejsi…