Rakovina plic, karcinom plic

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1
16.5.23 19:14

rakovina plic karcinom plic

Dobrý den
Začal jsem kouřit cca v 18 letech a bral jsem to jako srandu
postupem času jsem si uvedomoval že je to nezdravé atd
ale pořád jsem kouřil
ale cca po třech letech jsem přestal a cigaretu jsem nemel už tak 2 nebo 3 mesice
ale jaksi me stoupá strach že bych mel chytnout rakovinu plic jaká je šance po 2 a pul roku kouření dekuji za odpovedi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25016
16.5.23 19:16

Myslím, že riziko je poměrně malé. Pokud nemáš potíže, tak jsi zdravý. A chválím, že jsi dokázal přestat kouřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24601
16.5.23 20:13

Dva a půl roku je nic. Na druhou stranu rakovinu plic mají někdy i nekuřáci. Ovšem v mladším věku je to krajně nepravděpodobné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
16.5.23 21:31

Uvádí se 10 - 15 let nekouření, aby sis snížil riziko na úroveň celoživotního nekuřáka. Ale každý rok se počítá + záleží na dalších faktorech, genetice, věku a tak.
Tím, že jsi přestal kouřit, jsi pro sebe (a své okolí) udělal strašně moc, tak hlavně vydrž :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
17.5.23 07:11

Riziko rakoviny plic se nedá nějak odvodit od let strávených kouřením, ale od vykouřených cigaret tzn. Uvádí se, že od 150tisic cigaret je riziko rakoviny velké. Já taky kouřila od 18 do 20 cca a riziko tam je vždy, záleží ale na mnoha faktorech, jako genetika, životní styl celkově atd. Někdo kouří od mládí do 80 a nic nemá, někdo kouří třeba 5 let a má to. Je to prostě otázka více faktorů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
17.5.23 13:57

Je supr, že jste přestal. Riziko záleží na intenzitě, počtu vykouřených cigaret. Ale 2,5 roku není mnoho a navíc v čím nižším věku člověk s kouřením přestane, tím lépe. Plíce navíc postupem času regenerují a detoxikují se. Cca po 5–10 letech klesá kouřením zvýšené riziko rozvoje karcinomu zpět cca o 50 %. Své zdraví teď můžete ještě velmi významně podpořit pravidelným pohybem, sportem, zdravou stravou a dostatečnou hydratací. To vše je nejlepší prevencí rozvoje různých typů karcinomů a dalších nemocí 😊 👍

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí