Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli tady ma nekdo tu smutnou zkusenost rakoviny streva u kocky? Mame obycejnou evropskou cernou kocku, ktere letos bylo 17 let. Doted byla zdrava. Je jen bytova cely svuj zivot, mame ji od 2 mesicniho kotatka. Po 2 mesicich problemu ( kdy uz tak pul roku se mi zdalo, ze hubne) je diagnoza rakovina streva.
Nechci tak starou kocku trapit dalsimi x vystrenimi, takze presnejsi diagnozu nevime. Ale veterinari, konzultovala jsem s vice… se tvari, ze dele jak mesic to nebude trvat:(.
Mate nekdo zkusenost? Jak dlouho jeste vase kocicka byla jakstak dobra? Jak dlouho trvalo nez se zhorsila? Kdy jste nechali uspat? Kdyz zvracela, hubla nebo az kdyz uz se ani nemila, nepredla…uz proste ji opravdu bylo zle? Nechci, aby se trapila zbytecne dlouho… Dostali jsme nejake leky na bolest v sirupu, ale ona je zatim porad stejna, naopak na gastro diete trochu pribrala… Nevim co cekat.
Dekuju za sdileni vasi zkusenosti.
Dekuju.
Záleží na velikosti a místu, jak to začne ucpávat střeva, tak to jde rychle. Jestli je to lymfom, tak se dává kortisol, nádor se může zmenšit nebo aspoň stagnuje, prodlouží život o pár měsíců až let. Jestli nevíte druh nádoru a prognóza je tak špatná, tak bych to vyzkoušela, není co ztratit. Když přestane působit, tak začnou průjmy, nechutenství, hubne, pak už je to jen pár týdnů. Tomu bych určitě nepřihlížela a ukončila to, protože už ze života nic nemá.
Mám zkušenost pouze u mladého psa, ale asi to bude podobné. Aktivní sportující zvíře, odešel měsíc po prvních příznacích. Nádory mu způsobily blokaci střev, takže vyzvracel vše, co snědl. Nejprve byl léčený na zánět žaludku, když se to nelepšilo, udělali jsme sono, po kterém bylo jasné, že je potřeba ho otevřít a zjistit situaci. Bohužel nádory byly neoperovatelné (největší prorůstal do slinivky, nešel by vzít celý a hrozilo velké riziko, že při pokusu o odstranění vykrvácí), veterinářka mi řekla, že se jedná o velmi agresivní typ nádoru a i kdyby odstranili, co půjde, nejpozději do měsíce bude ve stejném stavu, jako je teď. Rozhodli jsme se ho už neprobouzet z narkózy. Je mi to líto, ten měsíc života se mi bohužel jeví jako reálný
Pokud je momentálně schopná přijímat potravu a nehubne, dala bych jí čas. Můžeš zkusit nějakou formu zpomalení růstu nádoru. Hodně sil ![]()
Ja jsem mela kocku s lymfomem strev. Predtim se ji nekolikrat vracely problemy s mocovymi kameny, byla dost tlusta, dr naridila dietu, ze mam davat mene krmeni, aby zhubla. Zacala hubnout, tim ze jsem davala min krmeni, tak jsem to nepripisovala nejake nemoci, i ty infekce mocaku se ji uz tolik nevracely. Pak jsem rodila, byla jsem sest dni v porodnici a kdyz jsem prijela, byla to kostra potazena kuzi, jinak chodila, mazlila se, jen uz temer nezrala. Druhy den jsem ji vzala na veterinu, kde byl potvrzeny lymfom strev a hned jsem ji nechala uspat. Mrzi me, ze jsem na to neprisla driv, ale i veterinarka mi rekla, ze to neni moc dobra prognoza a ze bych maximalne ziskala par mesicu.
@Pučálkovic.Amina píše: Více
Dekuju, ja nechci nechat 17 letou kocku operovat. Zivot ji to neprodlouzi o moc a ona hrozne mnouka i kdyz jsme tam ted za posledni 2 mesice jezdili asi 8×. ATB byl take hrozny oroblem do ni dostat. U nasich kocce davam leky a je to v pohode… takze pokud ma za par tydnu odejit nechce se mi ji trapit tom, ze ji “nasilim” cpu leky… Ty kortikosteroidy jsme take cetla, tak to s veterinarem proberu jeste. Nasel na sonu v brise neco ve stene na prechodu tenkeho a tlusteho streva. Ale jak je to ve stene uvnitr, nebylo pohmatem citelne. Velikost 4 cm streva misto cca 2 cm, ale vic mi k tomu nerekl. Ostatni odbery ( mirne, ale velice mirne jen snizena funkce ledvin, na jeji vek skoro norma) ma naprosto v poradku, prave i hematologii, takze lymfom to asi nebude, asi neco jineho…Prave, ze pdbery na vsechno krome amy +lipo ( coz uz jsem se nezeptala presne, protoze to bylo po tom sonu a on se tvaril, ze spatny) mela v poradku na svuj vek perfektni… a prohmatavali ji x krat asi 4 veterinari a nic necitili, takze sono se delalo az na posledni navsteve 30.4., kdy kakala i kousky tkane s krvi:(. Tak dokud bude zrat a chovat se jako ted, tak snad dobry… a musime jen cekat.
Příspěvek upraven 08.05.24 v 13:33
@ravien píše: Více
Ona prave ma jen vzdy po 5-10 dnech krvavy prujem, kdy hodinu dve ( po jedne ridsi, be prujem, stolici) kaka jen krev… mezitim je naprosto OK, jen vice mnouka, vic chce byt se mnou. Zere vic nez driv. Hubla posledni pul rok a casteji zvracela, ted skoro nezvraci a prave pribrala na te gastro diete, probiotika … 3× za sebou mela ATB. No uvidime. Dekuju
Příspěvek upraven 08.05.24 v 13:37
@Michelle_M píše: Více
Dekuju. Ona prave zere vic nez driv, ale asi tim, ze nezere granule a jen kapsicky, takze chce vic, protoze neni “nacpana” tim suchym… Oni rikaji, ze u kocek ty nadory byvaji hodne agresivni… dekuju, nezbyva nez cekat. Ja vim je to jen zvire… Je to 7 let kdy mi zemrel tatinek s metastazema v kostech a bylo to opravdu hrozne videt ho s temi bolestmi a nemohli jsme mu pomoc, takze to beru tak jak to je, ze je opravdu kocici praprababicka a je proste “jen “ zviratko. Ale i tak bych ji rada netrapila bolestmi.