Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Já ale nepsal, že je to stejné.
Pokud člověk má smysl pro rodinu, tak u odcházejícího člověka se snaží, aby mohl zemřít doma. Je to neskutečně náročné, mnohdy i kvůli zákeřným nemocem. Může to trvat pár měsíců, ale i let. Přesto u člověka nemůžete, vlastně ani nesmíte rozhodnout o jeho uspání.
Teď trošku odbočím, podívejte se na pana Laufra. Troje narozeniny v nemocnici, v umělém spánku. Myslíte si, že to skutečně jeho rodina chce?
Ale jelikož s člověkem můžete komunikovat, tak pak víte, že jste udělala maximum, možná i na úkor svého zdraví. Prostě svědomí je čisté.
Tohle všechno u toho psa napsat nemohu. Pes potlačuje bolest až do krajní nouze, takže se mu pomoci dostává většinou pozdě. A navíc pak vy rozhodujete o tom, jestli má asistovaně odejít, nebo ho necháte přirozeně odejít s bolestmi, které třeba ani neuvidíte. Navíc u psa je to celé rychlejší, neboť prožívá o dost rychleji celý svůj život. Proto je tam o dost méně času na smíření, rozloučení a vyrovnání se s tím.
@lilith1 píše:
A poradvti to pripada stejny![]()
![]()
![]()
@Sylvania 333 píše:
Asi nejsi pejskař. Tohle nepochopíš.
To opravdu ne, prirovnavat smrt treba mamy se smrti psa mi pripada obludne.
I sebemilovanější máma dokáže během života ranit duši svého dítěte. Ta rána se zapíše do srdce a zůstane tam do konce života. Mnohdy k tomu stačí jen jedno nevhodné slovo. Některé mámy to dokáží opakovaně. No a pak jsou mámy, které mateřskou lásku vůbec neumí dát.
Tohle od milovaného psa nezažijete po celou dobu jeho krátkého života. Vždycky, když vás uvidí, začne vrtět ocasem a odpustí vám naprosto cokoliv.
@lilith1 píše:
To opravdu ne, prirovnavat smrt treba mamy se smrti psa mi pripada obludne.
@Prostě Vodnář píše:
I sebemilovanější máma dokáže během života ranit duši svého dítěte. Ta rána se zapíše do srdce a zůstane tam do konce života. Mnohdy k tomu stačí jen jedno nevhodné slovo. Některé mámy to dokáží opakovaně. No a pak jsou mámy, které mateřskou lásku vůbec neumí dát.Tohle od milovaného psa nezažijete po celou dobu jeho krátkého života. Vždycky, když vás uvidí, začne vrtět ocasem a odpustí vám naprosto cokoliv.
Jasne, takze jen kvuli tomu, ze neumis pracovat s interakcemi od svych blizkych, tak mas radeji psa ktery to ma " v popisu prace" byt vdecny i kdyz se do nej kope..protoze je to pes..to neni jeho uzasny povahovy rys ani ctnost..ale pouze ze neumi vyhodnocovat emoce jako lidi.
Tak se na to podívejme trošku jinak. Být dobrou matkou snad není „v popisu její práce“? Čí je chyba, že její dítě nezvládá pracovat s interakcemi od svých blízkých? Vždyť nejedna matka opustí své dítě. Lidé zase až moc všechno prožívají, přitom mnohdy by bylo lepší nevyhodnocovat. Nechte lidi svobodně se rozhodnout, koho budou mít raději a nevnucujte jim nějakou „přirozenou“ nadřazenost člověka.
@lilith1 píše:
Jasne, takze jen kvuli tomu, ze neumis pracovat s interakcemi od svych blizkych, tak mas radeji psa ktery to ma " v popisu prace" byt vdecny i kdyz se do nej kope..protoze je to pes..to neni jeho uzasny povahovy rys ani ctnost..ale pouze ze neumi vyhodnocovat emoce jako lidi.
Tak labrador žije 10 -12 let. Takže kdyby se ten váš dožil kvůli nádoru 10 let, tak by to tak možná bylo i bez nádoru. Že by se z lipomu stal zhoubný nádor, je dost nepravděpodobné, z toho bych strach neměla.
Tyhle nádory rády metastázují do mízních uzlin a do plic. Pro klid duše bych tak každé 3 - 4 měsíce nechala psa prohlédnout, prohmatat prsní žlázu a uzliny, poslechnout plíce.
Pokud byste někdy v budoucnosti měli zase fenku, tak ji nechte včas vykastrovat. Kastrace nejpozději před 2. háráním snižuje riziko nádorů prsní žlázy.
Ahoj, bohužel tě nepotěším, znám 2 případy a všechno starší pejsci, jak začnou tyhle bulky na břiše, v mléčné žláze nebo u kulek u psů, tak je zle, psi si to začnou kousat, zanicuje se to, odstraní se to a zase se to objeví. Můj ex měl tátu veterináře a už to ani nechtěl odstraňovat u jejich Barušky- Reachback, strašně ji miloval a veděl že už jí to nepomůže
,a nechtěl jí trápit opakováním operací. A druhý byl Míša- kříženec z útulku přítele mojí mamky a ten to měl chudák 2 roky a už byl špatnej tak ho museli utratit, brečíme doteď při vzpomínce na něj
![]()
@Anonymní píše:
Dobrý večer,doufám, že tu jsou také pejskaři. Mojí fence jsme našli bulku na prsu. Okamžitě to řešili a v tom týdnu nám to ještě veterinář odstranil a zároveň provedl kastraci a útvar odeslal na zjištění. Bohužel výsledek -,, Vzácný Karcinosarkom- sarkom high grade mléčné žlázy, kde nám v diagnóze napsali :,, Doba přežívání zřídka přesahuje 9-12mes. V tomto případě je neoplasie velmi dobře ohraničená, počet mitoz je relativně nízký. Ve vzácných případech může být kompletní excize kurativní"
Nebudu vám lhát, ale doteď jsem se s tím nesmírila. Prosím, není tu někdo, kdo se s rakovinou u pejska již bohužel setkal? Zvládli jste to? My jsme po operaci od června a ultrazvuk v srpnu byl naprosto v pořádku. Bohužel se nyní objevili dvě bulky a dle vet tukové, ale bojím se už všeho. Tukové bulky donekonečna také nejsou dobré, ne?Mám špatné tušení, omlouvám se, potřebovala jsem se vypovídat. Je to člen rodiny, mám ji místo dítěte a nějak se nemůžu srovnat, že toto řeším již v téměř 9letech. (Kříženec Labradora a knírače)
Jaké máte zkušenosti vy? Děkuji
Mám psa po odstranění mastocytomu2, první následná tuková bulka mě dostala do kolen… nic to nebylo, jedem dál…
Dokud se fena drží, tak buď při ní.
Oni neví, že mají rakovinu a že umřou dřív, než by bylo běžné.
Radují se z každého dne, tak jí to nekaž, zatni zuby a „každej společnej den dobrej“.
Je dost možné, že těch dnů bude spousta ![]()
Až bude čas nechat parťačku odejít tak to poznáš, věř mi.
Nic nenaděláš, kromě toho prostě být s ní a nepanikařit…
Dobrý den,
prosím nedala byste info, jak jste s pejskem dopadli? Máme tříletého corgiho, v lednu ze dne na den začal být smutný, hůře dýchal a měl nafouklejší bříško. Veterinářka řekla, že se jedná o zánět žaludku, kdyby se to nezlepšilo, že máme za 5 dní dorazit. Stav se nezlepšil a my tam za 5 dní byli znovu. Od té doby nastal kolotoč všech možných vyšetření, kde se nám potvrdil lymfom. Zvolili jsme léčbu chemoterapií, prognoza je 9-12 měsíců života. Žije se nám s tím opravdu hrozně, nebyli jsme na odchod našeho nejlepšího parťáka vůbec připraveni, natož takhle brzy.
@Sylvania 333 přesně tak
s naší fenkou je to 7 let a stále ta část dušičky bolí