Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Na bolest beder mi vzdy pomohlo posileni spodniho bricha, takze zvedat nohy v leze, pripadne az za hlavu, dle fyzickych moznosti, nebo v joze pozice lodi (boat pose), pripadne zvedat hlavu a zada z lehu na brise.
Zatím ne. Občas dostanu křeč do lýtka a nemůžu se ani hnout, jak to bolí. Takže mi honem někdo letí míchat magnézium. To jsem měla vždy v těhotenství a teď to běžně přikláním, že asi cvičím moc na nohy.
Určitě cvičit, pravidelně. Stačí pár minut denně. Posílit střed těla, ráno se protáhnout, ideální je jóga. Lepší se poradit s fyzioterapeutem, cviky správně zafixovat a vytrvat, dokud z toho nebude rutina ![]()
No a na vysetreni jsi byla? Co takhle Bechterevova choroba? Zkontrolovala bych krev a rentgen patere. Ta ranni ztuhlost s bolesti k tomu patri. Samozrejme to byt nemusi, ale nechala bych to proverit.
@blumen jsem objednana na neurologii, sice kvuli jinemu problemu, ale ty zada tam zminim, bechtereva se trochu bojim no. Boli me casto i klouby. Tak uvidime
@Serpentini cvicim, na masaze nemam moc cas, jsem na materske a nema mi kdo hlidat deti
@Anonymní píše:
@Serpentini cvicim, na masaze nemam moc cas, jsem na materske a nema mi kdo hlidat deti
To je blbé, ty jsou stejně důležité jako cvičení. Zkus si na to občas najít čas. Nebo jestli víš, kde ty zatuhliny máš, tak alespoň sama. Hezky nahřát polštářkem nebo ve sprše a pak jemně ne krouživé pohyby, ale hezky po délce toho svalu povolovat.
@Anonymní píše:
@blumen jsem objednana na neurologii, sice kvuli jinemu problemu, ale ty zada tam zminim, bechtereva se trochu bojim no. Boli me casto i klouby. Tak uvidime
Urcite to tam vse zmin. Meli by odebrat krev plus zadanka na rentgen. Ze Te boli i jine klouby je podstatna informace.
Jo měla jsem to. Pomohlo aktivizace a posílení středu těla. Plus uvolnění svalových dysbalancí, u mě lýtko a svaly kolem kyčelního kloubu. Byla jsem v individuální péči fyzioterapeuta, takže práce byla cílená + domácí úkoly. Dost pomáhá i sauna. Klouby mě bolely taky a bolest se i stěhovala různě po těle. To bylo napětí ve svalech, mám obecně hypertonus + z úzkostí. Nejhorší to bylo po tom, co jsem vysazovala antidepresiva, ty ledacos překryjí a některá mají i účinky na svalové napětí. Takže jsem to musela nahradit vlastní prací a tělu dost pomoc. Fajn je i plavání, ale to musíš mít bezvadnou techniku provedení, ale na rozhýbání kloubů a zvětšení rozsahu, ideálka.
Chce to pohyb, pravidelný, zpevnit, cca 8 hodin týdně. K tomu sauna, plavání.
Bolesti zad mam dlouhobe, cvicim, semtam nejaka rehabilitace, ale jakmile zacnu flakat je to horsi. Mela jsem problem hlavne s hrudni, pak se pridal krk no a ted nove bedra. Rano lezu z postele uplne zatuhla, bedra me boli, musim se nejdriv protahnout aby to povolilo. Behem dne uz je to pak lepsi, ale rano me to trapi nejvic. Myvate nekdo bolest beder rano? Co na to pomaha?