Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Dobrý večer, rok se s manželem snažíme o dítě. Muž byl na spermiogramu cca 5 měsíců zpět, výsledky byly takové, že spermie byly hezky pohyblivé, šly „dopředu“, dobrá morfologie akorát jich bylo méně a to 10 milionů na 1ml. Byl zrovna po operaci a bral léky na tlumení bolesti a na ředění krve, tak se to přisuzovalu tomu. Dostal nařízený selen a zinek. Dnes jsme byli v CARU na vstupním pohovoru a kontrolním spermiogramu a výsledky jsou katastrofální a to je, že v celém odběru jsou pouze 3 spermie a to ještě mrtvé.
Jsme z toho zlomení a ptáme se, jak je možné, že došlo k takovému strašnému zhoršení?
Vím, že nám toto nikdo přesně neřekne, ale děkuji moc za vaše zkušenosti. ![]()
To už trochu zavání i chybou laboratoře. Nepředpokládám, že by pracoval někde na skládce nebo nevyklízel starý dům.
Co to bylo za operační výkon a jaké léky užíval? Co alkohol a kouření?
@Monis2022 píše:
Dobrý večer, rok se s manželem snažíme o dítě. Muž byl na spermiogramu cca 5 měsíců zpět, výsledky byly takové, že spermie byly hezky pohyblivé, šly „dopředu“, dobrá morfologie akorát jich bylo méně a to 10 milionů na 1ml. Byl zrovna po operaci a bral léky na tlumení bolesti a na ředění krve, tak se to přisuzovalu tomu. Dostal nařízený selen a zinek. Dnes jsme byli v CARU na vstupním pohovoru a kontrolním spermiogramu a výsledky jsou katastrofální a to je, že v celém odběru jsou pouze 3 spermie a to ještě mrtvé.![]()
Jsme z toho zlomení a ptáme se, jak je možné, že došlo k takovému strašnému zhoršení?
Vím, že nám toto nikdo přesně neřekne, ale děkuji moc za vaše zkušenosti.
Záměna vzorků. Doporučuji další spermiogram.
@Zumpa píše:
Záměna vzorků. Doporučuji další spermiogram.
Pokud došlo k záměně vzorků, tak bych spíš doporučila výměnu CARu.
@Thomassss píše:
Pokud došlo k záměně vzorků, tak bych spíš doporučila výměnu CARu.
Pokud byly oba testy ze stejného centra, tak souhlasím.
@Doctus Jednalo se o úraz při sportu, komplikovaná zlomenina nohy. Užíval léky na tlumení bolesti, antibiotika a z důvodu trombozy Klexan a Pradaxu a v té době byl právě na prvním odběru, který vyšel „dobře“. Léčba byla kompletně ukončena v červenci. Od té doby se postupně vracel do normálního života, chůze, cvičení a právě úplné vysazení veškerých léků a dneska přišel tento šok. Alkohol příležitostně, cigarety vůbec, max. doutníček na oslavě. Jsme sportovci, takže toto velice omezeně. Dumáme nad tím celý den a samozřejmě se chystáme volat do CARU jelikož jsme z telefonátu byli úplně mimo a nezmohli jsme se na slovo. Ještě bych dodala informaci, že na spermiogramu byl i cca 5 let zpět a to byl naprosto v pořádku, vím, že se spermiogram mění, ale toto nám vyrazilo dech. ![]()
Zažili jsme taky. Manžel za celou dobu snažení podstopil asi 20 odběru vzorku. Tak dokážeme už srovnavat. ![]()
Nebyli jste někde na dovolené (letecky), ano zní to vtipne, ale manžel chodil za andrologem a zjistilo se, že u manžela na spg má vliv i let letadlem. Doktor říkal, že to není ojedinělé, že to sleduje u např. pilotů docela často. Další věc je, zda muž nedělal s nějakou chemii. Ředidlo, barvy laky atd. To byla další věc, kterou manželovi zakázal.
A pak taková ta klasika. Kouření, alkohol, stres, horká vana, jízda na kole, léky (např. ATB, Ibalgin atd)
Nebyl nemocný? Covid, horečka atd?
A na jaké byl tvůj muž operaci?
Dávám anonym kvůli manželovo zdr. Stavu.
@Anonymní píše:
Zažili jsme taky. Manžel za celou dobu snažení podstopil asi 20 odběru vzorku. Tak dokážeme už srovnavat.
Nebyli jste někde na dovolené (letecky), ano zní to vtipne, ale manžel chodil za andrologem a zjistilo se, že u manžela na spg má vliv i let letadlem. Doktor říkal, že to není ojedinělé, že to sleduje u např. pilotů docela často. Další věc je, zda muž nedělal s nějakou chemii. Ředidlo, barvy laky atd. To byla další věc, kterou manželovi zakázal.
A pak taková ta klasika. Kouření, alkohol, stres, horká vana, jízda na kole, léky (např. ATB, Ibalgin atd)
Nebyl nemocný? Covid, horečka atd?
A na jaké byl tvůj muž operaci?
Dávám anonym kvůli manželovo zdr. Stavu.
Ne, nikam jsme neletěli, ředidlo, barvy také ne. Dva týdny zpět byl nachlazený rýma, kašel, lehce zvýšená teplota a bral Paralen, ale Covid neměl, potvrzeno testem. Dva dny si teď mazal naražené koleno Ibalginovou mastí.
Tak opravdu nevíme kde je chyba.
Jinak informace jsem psala viz. výše.
Děkuji
Lidi bez obav. Hlavně bez stresu a důvěřujte těm lékařům. Byli jsme loni na klinice Reprofit Ostrava a minulý týden se nám narodil krásný syn. Můj spermiogram byl místo 5mil./ml, snad jsem to nepopletl… Můj byl 30tis./ml. ![]()
Sice na podruhé, ale podařilo se. Obdivuji a chválím mou ženu, která si toho musela hodně protrpět, kvůli určitým, potřebným přípravám před vložením.
edit admin: prodej léků na předpis je zakázán
A to jsem vlastně až náhodně zjistil má vyšetření u androloga, že mi v dětství nebylo za včasu, říká se do dvou let, zoperovane nesespuštěne varle a to mi zapříčinilo, že se mi hodně změnila hladina testosteronu od mladá a proto se mi taky tvoří jen z jednoho varlete sperie a to, v 200× až 400× menším množství, než je standartní množství u muže. Tuhle informaci svém zdraví jsem zjistil až v 33letech. Zaplať pánbůh, že zjistil a byla tady ta možnost umělého oplodnění. 👍
@Švajzek píše:
Lidi bez obav. Hlavně bez stresu a důvěřujte těm lékařům. Byli jsme loni na klinice Reprofit Ostrava a minulý týden se nám narodil krásný syn. Můj spermiogram byl místo 5mil./ml, snad jsem to nepopletl… Můj byl 30tis./ml.
Sice na podruhé, ale podařilo se. Obdivuji a chválím mou ženu, která si toho musela hodně protrpět, kvůli určitým, potřebným přípravám před vložením.edit admin: prodej léků na předpis je zakázán
Moc děkuji za komentář, vážím si toho. Lékařům věříme a budeme se řídit jejich postupy, akorát nás zajímalo proč došlo k takovému šílenému zhoršení, kdy spermií bylo ano méně, ale jinak vše naprosto v pořádku a o 5 měsíců později nemá jedinou živou, to je to co nás absolutně rozhodilo. Manžel je již objednaný na urologii a budeme teď už jen čekat na všechny výsledky. Volali jsme ještě pro informace do jiných center a bylo nám řečeno, že buď je opravdu chyba v laboratoři (což se potvrdí dalším odběrem) a nebo se stalo něco, co změnilo absolutně spermiogram a to jsou hormony. Jak jsem již psala manžel byl 5 let zpět vybrán jako vhodný dárce pro neplodné páry a teď se dostáváme asi do opačné situace.
![]()