RD na 2 roky a další mimi
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
RD na 2 roky a další mimi
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda nevíte, jestli mám nárok na nemocenskou. Jsem na 2leté RD a mám smlouvu u zaměstnavatele. Se zaměstnavatelem jsem se dohodla, že po skončení RD zůstanu doma do 3 let věku dítěte, žádný papír v ruce nemám, pouze mám napsat šéfovi email. Nyní jsem po druhé těhu, zda mám nárok na nemocenskou (na infolince ČSSZ mně řekli, že ne, pouze pak na mateřskou). Vycházelo by to cca 4 měsíce od konce RD a začátku další mateřské. Děkuji za info ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Jestli jsem správně pochopila, rodičák máš do 2 let věku dítěte, ale zaměstnavateli jsi nahlásila pracovní absenci do 3 let. Pak na nemocenskou nemáš nárok. Kdybys zaměstnavateli nahlásila stejnou délku, jako rodičák, tedy do 2 let věku, po skončení rodičáku bys mohla jít buď do práce nebo na neschopenku, dokud neporodíš.
(mám taky na 2 roky a chcem taky druhé mimino, tak jsem si zjišťovala možné varianty)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jé sice trošku mimo ale já mám taky rodičák na dva roky a chceme stihnou druhé mimi
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Háta_x píše:
Jestli jsem správně pochopila, rodičák máš do 2 let věku dítěte, ale zaměstnavateli jsi nahlásila pracovní absenci do 3 let. Pak na nemocenskou nemáš nárok. Kdybys zaměstnavateli nahlásila stejnou délku, jako rodičák, tedy do 2 let věku, po skončení rodičáku bys mohla jít buď do práce nebo na neschopenku, dokud neporodíš.
(mám taky na 2 roky a chcem taky druhé mimino, tak jsem si zjišťovala možné varianty)
sice se mě to zatím netýká, ale měla bych otázku. Jak na infolince ČSSZ věděli, jak dlouhou RD nahlásila zakladalka zaměstnavateli? A jaký je rozdíl v tom, jestli zaměstnavateli nahlásila 2 nebo 3 roky, princip je podle mě stejný, ne? Já myslela, že se to, zda může nebo nemůže jít potom na nemocenskou, odvíjí od toho, jak dlouho čerpala RP, nebo ne? To jsem z toho jelen…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hamiko, myslím, že zakladatelka zaměstnavateli nahlásila, že budo doma do 3 let po skončení mateřské, ne rodičáku, že se prostě jen spletla ve zkratce. Z toho vycházím.
Proto věděli na sociálce, že pokud je hlášeně doma do 3 let a rodičák má do 2 let (tedy dobrovolně bude doma rok zadarmo, soc+zdr platí stát), nemá nárok na čerpání nemocenské, protože se sama rozhodla a dala na vědomí zaměstnavateli, že zůstává doma na vlastní náklady. Kdyby i zaměstnavateli nahlásila stejnou délku (tedy rodičák i pracovní volno do 2 let věku dítěte), pak by mohla jako těhotná po skončení rodičáku ve 2 letech věku dítěte jít buď do práce a dítě někam umístit, nebo jít na pracovní neschopnost.
Zakladatelko, ještě máš možnost zamětnavateli říct, že bys šla do práce dřív (třeba hned po dovršení 2 let prvního dítěte, pokud víš, že jsi těhule) a v den nástupu jít pro neschpenku, abys nemohla dostat výpověď. Samozřejmě zaměstnavateli to otevřeně říct, pokud je rozumný, ocení fér jednání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
aha, tak až teď, po upozornění, jsem si všimla, že se tam zakladatelka zmýlila, ale to jsem neřešila. Já jsem nevěděla, že je takový rozdíl v tom, jestli můžu nebo nemůžu jít na neschopenku, v případě, že nahlásím 2 nebo 3letou RD zaměstnavateli.
Já jsem totiž zaměstnavateli nenahlásila v podstatě nic, nemá ode mě písemně ani ň, po telefonu s personalistkou, když jsem řešila jiné věci, tak se mě mmch zeptala, jak asi dlouho budu doma, jestli jsem už o tom přemýšlela. Řekla jsem, že zatím nevím a tím to skončilo, proto mi to vrtá v hlavě. Kdybych byla tedy potom ve stejné situaci jako zakladatelka (finančně budu mít RP vyplacen ve 2 letech věku dítěte), tak jak a kdo by někomu dokazoval, zda mám, nebo nemám nárok na neschopenku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hamiko, je v tom rozdíl. Právě proto, že když se rozhodneš být dobrovolně doma, tak nemáš nárok na dávky nemocenské. Pokud být doma nechceš déle, než je rodičák, máš možnost pracovat, být na neschopence nebo jít na ÚP, co je akutálně potřeba.
Před koncem MD jsi povinna zaměstnavateli nahlásit, jak dlouho budeš doma (bez ohledu na zvolenou délku rodičáku) a jsi povinna o tom mít doklad. Můj zaměstnavatel se sám přihlásil, že to chce, stačilo ověřeným mailem. Je to i v tvém zájmu, aby ses nevystavila dalším potížím (už jsme to tu s maminkama řešily, zkus pohledat.)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Abys měla nárok na neschopenku, musíš nastoupit do práce, s tím nemá RP nic společného.
Pokud chceš mít RP na dva roky, doporučujoi u zaměstnavatele nahlásit taky dva a pak to případně prodloužit, je jeho povinnost ti to umožnit až do 3 let věku dítěte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Háta_x píše:
Hamiko, je v tom rozdíl. Právě proto, že když se rozhodneš být dobrovolně doma, tak nemáš nárok na dávky nemocenské. Pokud být doma nechceš déle, než je rodičák, máš možnost pracovat, být na neschopence nebo jít na ÚP, co je akutálně potřeba.
Před koncem MD jsi povinna zaměstnavateli nahlásit, jak dlouho budeš doma (bez ohledu na zvolenou délku rodičáku) a jsi povinna o tom mít doklad. Můj zaměstnavatel se sám přihlásil, že to chce, stačilo ověřeným mailem. Je to i v tvém zájmu, aby ses nevystavila dalším potížím (už jsme to tu s maminkama řešily, zkus pohledat.)
Díky, pohledám. Takže je to moje povinnost, OK. Budu to muset nějak sesmolit. Jinak tedy doufám, že se vrátím až za těch 5 let, co jsem si naplánovala ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji mockrát, také jsem si to myslela, zatím jsem nic mailem nepotvrzovala, takže uvidím. Ještě jsem někde četla, že pokud zaměstnavatel bude souhlasit, tak si nechat napsat neschopenku o 3 týdny dříve než končí RP. A to znamená, že po skončení RP ti bude nemocenskou rovnou platit stát a zaměstnavatel ti tudíž nebude platit nic. Protože když pobíráš RP, tak nemáš nárok na nemocenskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jde to, pokud bude zaměstnavatel ochoten. Zkus se se zaměstnavatelem domluvit, že sis to rozmyslela a chceš být doma jen do 2 let věku dítěte (a dle situace na rovinu řekni, že pro ně se nic nemění, že chceš hned navázat další mateřskou). Jako důvod udej třeba to, že sis neuvědomila, že bys byla rok doma zadarmo, že nebudeš mít žádný příjem.
ppalea píše:
Háta a toto uz se pak nedá změnit?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jsem to navrhla zaměstnavateli a ok
Akorát chtějí napsat prohlášení, že se vrátím až po 2. mateřské. Tak snad to klapne, díky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jiraalb píše:
Tak jsem to navrhla zaměstnavateli a okAkorát chtějí napsat prohlášení, že se vrátím až po 2. mateřské. Tak snad to klapne, díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, tak jste mi dodaly teď naději, že snad nebudu muset jít do druhého dítěte takřka do dvou měsíců. Malé je teď rok a mám taky dvouletou variantu rodičáku, ale v práci mi automaticky drží místo do tří let jejího věku a já bych tudíž byla taky bez příjmu.. Druhé dítě bych chtěla až tak v jejích třech letech, nebo aspoň, když jí bude 2,5 let, tak abych porodila druhé. Snad mi taky zaměstnavatel vyjde vstříc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit