Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj,
rada bych se vas zeptala na reakce vaseho 6mesicniho miminka, co vsechno by melo zvladnout?
Mame 6 mesicniho klucinu - Misu - porod probehl bez komplikaci a az do 5 mesice byl uplne zdrav. Pak zacal marodit - rymicka, krev ve stolici, hnisajici ocicko (to trva asi tyden). Vsechny tyto problemy uz odeznivaji.
Ale nyni se mi zda, ze nereaguje jako driv. Pokud je necim zaujaty, napr. nejakou hrackou ale i usilovnym pozorovanim napr. steny, je mu uplne jedno, zda na nej mluvim ci ne. zda mu chrasti u ucha nejaka hracka ci nikoli. Pokud ale jen tak lezi a neni na neco soustredeny, zareaguje na chrastici hracku otocenim se za ni. Pokud na nej mluvim, je to uz horsi, to obcas ignoruje stale. Urcite ale lepe reaguje na zvuky nez na mluveni. Je to normalni?
Nase pani doktorka zatim rika, ze to mame sledovat a kdyz tak nas posle na vysetreni. Setkal jste se s tim nekdo? Muze to nejak souviset s temi „fyzickymi“ problemy?
(minule jsem videla v televizi reportaz o autistickych detech a uplne mi to rozhodilo a tak premyslim, zda to neni ono). ![]()
Diky.
romca
Romi myslim ze autista nebude, i kdyz nikdy nevis. Nech si napsat vysetreni na neurologii.
Ahoj Romi,
myslim, ze to muze byt prechodny stav - pri ryme se obcas zhorsi sluch, protoze ty trubky jsou v hlave propojeny. Sleduj ho ale dal, zejmena pokud mel na ty problemy nejaka antibiotika, ktera by mohla poskodit sluch. Sluch je strasne dulezity pro rozvoj reci, proto si ho prubezne testuj, jestli slysi dobre, nebo jestli jsou zvuky (urcite frekvence ve zvukovem pasmu - napr. vysoky hlas nebo naopak hluboke tony), na ktere nereaguje. Davej si ale pozor, aby Te pri tom testovani nevidel (treba Tvuj odraz ve skle) - deti jsou strasne fikany: kdyz se jim omezi jeden kanal(sluch), nahradi ho jinym (zrak).
Kdybys mela podezreni, ze neco neni OK,tak existuje jednoduchy test na provereni sluchu - jmenuje se to mereni otoakustickych emisi. Miminkovi pipnou do ouska a meri, jestli ousko „odpovedelo“ a muzou hned podchytit, kdyby to nebylo v poradku. Pak taky existuji slozitejsi specializovane testy, kterymi se stav sluchu proveri dukladne. Kdybys potrebovala pomoc, posli mi SZ a muzem to probrat hloubeji. Ale jak rikam: myslim, ze to bude v poradku.
Romi - já jen ještě dodám, že to je asi normální, že někdy můžeš dělat co chceš, a prcek dělá že neslyší
. Mě to Jára dělá taky když si hraje, nebo když mu běží reklama ![]()
Ale jinak si myslím, že by měl reagovat stejně na hračku jako na hlas. Zkus tedy třeba písknout, popř. houknout, prostě víc nahlas … snad to bude dobrý
.A jak psaly holky, radši hlídej.