Vojtova metoda?

2964
20.10.06 13:28

Vojtova metoda?

Ahojda zeny,

rada bych se zeptala, jaky je Vas nazor, popripade zkusenosti s timhle cvicenim.

Nas poslala obvodacka v 3m na RHB, protoze maly nepasl konicky a nepritahoval se do sedu. My jsme ho totiz moc nedavali na brisko, protoze tam brecel. Navic byl na svuj vek hodne veliky a tezky. Takze jsme zacali cvicit dvakrat denne dva cviky. Sice plakal, ale rychle se uklidnil. Pokroky se dely, ale zadne za:,–(ni a obrovske.
No a pak nam zacal stavkovat - proste at jsme ho v te neprirozene pozici mackali jak mackali, tak necvicil. Nase rehabka z toho byla dost vedle a rikala, at ho mackame tak dlouho, dokud proste nezacne.
Ted naposledy pri kontrole (uz mu je 6m) s nim cvicila jen ona - nejake kontrolni cvicky, jak v nich reaguje. Drtila ho pul hodiny bez oddechu a me vstavaly vlasy hruzou na hlave. Kdyz mi ho predavala, nikdy jsem ho nevidela tak vystresovanyho a nestastnyho. Navic zaver byl, ze reaguje dobre, tudiz problem neni, ze by to neumel, ale ze se mu nechce. Tak pry musime cvicit, aby nebyl „brambora“.
Jenze ja od te doby trpim ztratou motivace. Mam pocit, ze stavkuje proto, protoze nam chce naznacit, ze takhle ne. Taky se bojim, abychom mu veskery pohyb neznechutili. Takze jsem civicit prestala, ale zato ho davam na velkou podlozku a blbnu s nim. Bez cviceni se nam uz sam otaci ze zad na brisko. Zaroven mam ale spatne svedomi, ze zanedbavam neco duleziteho…

A zaver? Ja nevim - napiste mi prosim, co si o tom myslite a jestli mame nebo nemame cvicit. Jestli nevite, jestli ta Vojtovka nezanechava nejake „stopy na dusi“ nebo jestli klady prevazuji nad zapory. Ja posledni dobou vazne nevim…!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
461
20.10.06 14:10

Ahojky,

s Vojtovkou zkušenosti nemám. Ale když píšeš že se mu to vysloveně nelíbí a stávkuje při tom a zároveň ti řekli, že je v pohodě. Zkusila bych to cvičení vynechat, na nějkou krátkou dobu a po té době zkusit, jestli pokročil sám…pokud by to bylo špatný zase bych začala, pokud dobrý, už bych ho netrápila…jde o to jak často chodíte na kontroly?

Sendy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
20.10.06 15:01

Ahojky
s Vojtovou metodou zkušenosti taky nemám, ale s líným miminkem ano. Ve dvou a půl měsících jsme byly na kontrole a paní dr. říkala, že je malej pěkně línej, že neumí zvedat hlavičku, když leží na bříšku a o přitahování do sedu nemohla být ani řeč. A že máme trénovat. „Malej“ má skoro 3 měsíce a váží už 6,2 kg. A na bříšku se vždy hrozně vztekal. Ale tedka fakt poctivě cvičíme hlavičku na bříšku cca 2× denně, dělám u toho na něj ksichtíky nebo mu tam štěrchám s hračkou a jde to. Když se začne vztekat tak skončíme. No a to zvedání do sedu je ješě lepší, hodně ho povzbuzuju a když se mu to podaří a drží hlavičku, tak je vysloveně šťastnej a kouká kolem sebe jaj velkej borec. Chce to z mojí strany hodně povzbuzování a smíchu a hned to jde líp. A za ten týden máme skvělé pokroky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
20.10.06 15:47

Vojtova metoda?

Ahoj Marjanko,
s Vojtovou metodou bohužel zkušenosti mám, protože se nám narodilo tělesně postižené miminko. Cvičíme od narození a od narození se taky vzteká. Nejvíc pláče a rozčilování je vždycky, když rehabka změní cviky nebo zavede nové. Taky se nám několikrát stalo, že některé cviky začal bojkotovat. Jen ležel vztekal se a necvičil ať jsme dělali co jsme chtěli. Trvalo to vždycky tak týden, někdy i 14 dní ale nakonec zase začal. Rehabka nám na to řekla, že je to celkem normální. Někdy jsem ten určitý cvik taky vynechala, ale ne vždycky, to jsem se neodvážila. Taky se nám osvědčilo cvičit ho jinde (místo na stole třeba na posteli) nebo najít nějakou alternativu, třeba cvičení na balonu.
Pokud má tvoje mimčo reflexy v pořádku a je jenom „líné“ tak bych se snažila najít nějaké jiné cvičení a za čas bych Vojtu zkusila znovu pokud by to ještě bylo potřeba. My cvičíme ještě Bobathovu metodu, což je pohybová terapie. Je docela dobrá a ne tak „drastická“ jako Vojta. Třeba vám rehabka poradí, já nejsem zas takový odborník. Ale úplně bez cvičení bych ho nenechala, abyste později nemuseli napravovat horší stav.
Přeju hodně štěsí M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
20.10.06 15:55

Ahoj,

na rodine.cz (http://www.rodina.cz/…s/detail.asp?… , presnejšie diskusia k tomuto článku) som pred časom čítala diskusiu, kde Vojtovu metódu dosť zhadzovali, presnejšie, kritizovali to, že u nás to cvičí takmer každé dieťa, ktoré hoci len trochu vybočuje z priemeru. Deti sú z toho zbytočne stresované. Podľa toho, čo tam písali, by som, Marjanko, v cvičení rozhodne nepokračovala, dovod, „aby nebyl brambora“ podľa mňa nie je dostačujúci.

Gabika

• Citovat
  • Upravit
97
24.10.06 17:04

Ahoj,
tak my jmse cvicili Vojtovku skoro 8 m. a nemyslim si, ze to na dcerce nechalo nejaky nasledky. Naopak je sikovna, pohyb miluje.
Samozrejme, ze mi u cviceni brecala, ale jakmile jsme skoncily, tak byla v pohode a vysledky byly znat. ja ji muzu jen doporucit, ale musi se cvicit spravne, to nemyslim, ze by si ty delala neco spatne, ale rehabilitacnich sester je spousta a urcite ne kazda je dobra a vysvetlujeto spravne.
My jsme chodily k pani, ktera primo vyucovala dalsi rehabilitacni sestry a musim rici, ze byla docela ostra, ale naucila me to a ja vedela, ze to doma delam dobre.
Cvicily jsme 5 x denne, vzdycky pred jidlem a tak min. 20 min a vermi, ze vysledek je znat.
Sice nemam porovnani, jak by to vypadalo, kdybychom necvicily, ale vim, ze jsme tam potkavala rodice s detmi, kteri necvicili a bylo to znat, treba spatne chodili.
Tak jsme asi neporadila, ale to je nase zkusenost s Vojtovou metodou.
 Monca

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
24.10.06 22:08

Vojtovka

Náš malý se narodil o měsíc a půl dříve a tak jsme byli nuceni s ním také cvičit.Bylo to něco na mé nervy,ale první 4 měsíce jsem s ním cvičila opravdu poctivě a výsledek toho byl,že nakonec většinu dětí podobného věku dokonce předehnal v celkovém psychomotorickém vývoji.Nyní mu je 10 měsíců a už skoro sám chodí.Vojtovku bych určitě nezatracovala,ale zároveň vím co obnáší a taky vím,že já sama jsem se na to pak také vyflákla.Zkus s ním cvičit třeba aspoň 2×,jen tak kondičně.Záleží taky,co vám řekne rehabka ohledně polohových testů,pokud budou v pořádku,tak bych byla v klidu,on si určitě pomůže nakonec sám.Mám jednu knížku se zábavnými cviky pro děti a tím se také pěkně vytrénují,ale teď nevím,jak se přesně jmenuje,protože jsem ji půjčila,až to zjistím tak se ještě ozvu.Snad jsem ti aspoň trochu pomohla a uklidnila svědomí a hlavně každé dítě má svůj vlastní vývoj. :D

• Citovat
  • Upravit
283
24.10.06 22:14

Marjánko,

můj všeobecně známý názor vyjadřuje tenhle článek

http://www.dieta.sk/…ta.pub.Index?…

Hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
932
24.10.06 22:28

Ahoj Marjánko,

nejdřív k té Vojtovce - četla jsem, že děti brečí proto, že je jim znemožněn pohyb a taky že matka MUSÍ té metodě bezmezně věřit, protože když je nejistá, tak dítě vycítí její vnitřní nejistotu a odmítá spolupracovat. V takovém případě je prý lepší necvičit. Ovšem můj osobní názor je - i podle toho, co tady kdysi psala Gothic - podobný jako názor Gabiky - u nás se Vojtovka předepisuje zbytečně často, i tam, kde by stačily jiné, pouze rehabilitační cviky. Moje Anička ve třech měsících taky bůhvíjak nepásla a při zkoušce trakce (přitahování za ručičky) jí hlava padala parádně dozadu. Ovšem neuroložka i rehabilitační měly rozum, bylo nám doporučeno pouze dávat na bříško co nejčastěji, klidně i 20× za den, ale třeba jen na minutu - prostě než se začne vztekat. Taky jsme měli houpat na míči. V necelých pěti měsících se Anička poprvé překulila na bříško, lezla na konci 8. měsíce. Chodit teda začala až v 15m, ale to je pořád v normě. Některé děti jsou prostě línější. Takže na to, zda je Vojtovka pro mé dítě OPRAVDU NEZBYTNÁ, JEDINĚ MOŽNÁ METODA bych se zeptala neurologa - ona totiž byla skutečně původně vyvinuta pro děti s poškozenými reflexy. Jinak bych dala přednost jiným typům cvičení.

Světlana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
25.10.06 13:14

Ahoj.

Také patřím ke skupině, která si myslí, že Vojtovka je předepisována zbytečně často, jen, když dítě trochu vybočuje z průměru. Radim se narodil o 5 týdnů dříve a přesto se nám Vojta vyhnul. Snad díky rozumné a léty praxe prověřené neuroložce, která jen nechtěla zbytečně trápit. Na neurologii jsme chodili pravidelně, z nedonošeneckého jsem znala některé cviky - hlavně na balónu (velmi nenásilné). V 6 měsících se vývoj srovnal se stejně starými dětmi, v 8,5 stál u nábytku, chodit začal 14 dní po prvních narozeninách, léto jistiia skluzavka (i velká 8O :roll: ), houpací pružiny (je vyšší, takže na ně sám vyleze)… Prostě normální dítko. Má nejlepší kamarádka má holčičku v termínu - jen trochu lenošnou, lozit začala asi v 11 měsících, před tím nechtěla moc pást koníky, přetáčet se… Chodí od 14 měsíců. Dr. se tím nějak příliš nevzrušovala. Malá je v širší normě a zdá se, že ji hodně motivují okolní děti.
Přiklonila bych se ke Světlaně - zjistit, jestli je stav opravdu tak vážný, že by nepomohla jiná terapie - co plavání?, jednoduché cvičení doma…, výrazná motivace zvuky, předměty, za kterými se bude natahovat, plazit…? balón pro rovnováhu?

Beruška :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
25.10.06 17:15

Světlano, souhlavím s Tebou, ale u nás to bylo takto: malý ve 3 měsících na bříšku - záklon hlavy, do sedu se nepřitahoval, hlava padala dozadu. Ale protože jsem ho hodně dávala na bříško, v půlroce se začal přetáčet na bříško, pak i na záda, v 8. měsíci pivotoval, začal válet sudy. Teď je mu skoro 11 měsíců a neplazí, neleze. Něco přes měsíc cvičíme Vojtu. Teď mě mrzí, že jsme nezačali dřív. Jenže jsem si říkala, je to zbytečné, zvládne to sám, chodíme plavat, doma máme rehabilitační míč - houby! Nic nezvládl, nastoupila Vojtovka, díky které se postupně zpevňuje a možná se brzy dostane na kolínka, doufám, že to zvládne do roka. Byli jsme na neurologii, kde nám dr. potvrdila hypotonii a nutnost cvičení, je opožděný o 3 měsíce. Přitahovat do sedu se začal díky cvičení v 10 měsících! A to jsem si myslela, když se v půlroce začal přetáčet na bříško, že se všechno naučí sám. Nenaučil, protože nemohl kvůli ochablým břišním a zádovým svalům. Nejhorší je, že si tak moc zafixoval válení sudů, že se vůbec nesnaží dostat se dopředu. Převážnou část dne tráví na zemi, v prostoru - a válí sudy. Takže my cvičíme ne zbytečně, ale oprávněně.

A vzkaz pro Marjánku: myslím, že nikdo tady by neměl posuzovat, jestli máte cvičit nebo ne. Tvé dítě neznáme, nevíme, jak se projevuje, to by měl posoudit dětský neurolog. Ale hlavně chtít cvičit musíš Ty, jinak je to k ničemu. Nám cvičení velmi pomáhá, bohužel začli jsme pozdě a malý už se hodně brání. Je to boj kdo z koho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
25.10.06 17:23

Beruško, píšeš, že Tvá kamarádka má holčičku, která lozila až v 11 měs. a nechtěla se přetáčet a dr. to neřešila. Bohužel už mám zkušenost, že můj starší syn taky do 8 měsíce jen ležel, lozit začal po 10 měs. a chodit taky později a dr. to neřešila, jenže to není lenošné dítě, ale hypotonické. Dodnes má problémy v tělocviku. Já sama jako mimino jsem jen ležela a taky jsem nic nedělala. Mám velké problémy se zády už několik let, každou chvíli skončím na rehabilitaci. Takže můj názor je, než aby si dítě zafixovala špatné pohybové stereotypy, radši cvičit zavčasu. Pokud zůstane svalstvo ochablé, začne se hroutit páteř a je pozdě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443
26.10.06 22:10

Ahojky,

mám o 5 týdnů dříve narozenou dcerku, nejprve mám byla automaticky naordinovaná Vojtova metoda. Dcerka měla z toho takové hysterické pláče že přestávala dýchat. Závěr byl necvičit vojtu ale motivovat jinak. Rehabilitační sestra mi dala tel. číslo ať chodím na konzultace cviků. Tak jsme cvičili na bříčku přitahování a když se malá v sedmi měsících neuměla otočit na bříško tak znovu neurolog a eeg a závěr ona na to má jen se ji nechce. Nakonec jsem chodila na rehabilitaci aby mi řekli jak ji mám poradit jak se má otáčet a ono to pomohlo.
Anička nebyla jen dost trpělivá aby to zkoušela jak na to. Když jsem s ní 20 minut cvičila jak mi řekli že se má zvednout a přetočit tak odpoledne se začala sama otáčet. Lést začala až 11 měsících a za 14 dní už stála. Zatím chodí kolem nábytku a je ji rok.
Takže bych doporučila konzultaci s primářkou rehabilitace a najít alternativní řešení.

Achesa

doufám že to není moc dlouhé

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
27.10.06 12:51

DEKUJU

Mile zeny,
dekuju moc za Vase nazory, ktere mi pomohly udelat si v cele veci jasno. Hodne mi pomohy odkazy, ktere mi daly Gabika a Blanci . \vsecko jsem to procetla. Taky jsem moc rada, za vsechny Vase zkusenosti. Moniko obdivuju, ze jste zvladali cviceni 5× denne, to bych asi neustala. Ujasnila jsem si taky, jak pise treba Jetty nebo Achesa , ze kolikrat je fyzicky vyvoj miminka jen otazkou jeho motivace. Tim jsem se hodne poucila a jak s Kubickem blbneme na jeho hraci plose, mam pocit, ze se hodne posouva dopredu. S tim taky souvisi, ze kdyz miminko nema motivaci, hodne casto je hned posuzovano jako opozdene a Vojtovka se predepisuje zbytecne casto, jak rikaji . Svetlana i BeruskaLosik . Sendy , urcite mas pravdu, ze je fajn ted nejakou chvilku pockat, jestli se neposune trosku sam. Natom jsme se domluvily i s rehabkou - ted mu dame 14dni, pak jdeme na kontrolu k MUDr. a pak se uvidi (dam vedet ;-). Matesatko , dekuju moc za tip na Bobathovu metodu, podivam se po tom na netu a zkusim najit nekoho, kdo by mi to ukazal.
Shrnuto a podtrzeno - DEKUJU MOC, je fajn, ze jste mi v tom pomohly udelat si jasno!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
9.11.06 10:17

Vysledek kontroly

Ahoj vsecky,
pisu, jak jsem slibila po kontrole u RHB doktorky. Byli jsme tam vcera a domluvili se, ze budeme ve cviceni pokracovat. Presvedcila me, ze by Kuba sice casem vsecko „opticky“ dohnal a nakonec chodil po dvou, mozna trosku pozdeji, ale ze by to odnesla jeho pater. Proste nejakou :,-(ou testovacich cviku zjistila, ze ma slabe „hluboke“ svalstvo, ktere ma za ukol drzet pater, a ze za tyhle svaliky to delaji ty povrchove, coz neni dobre pro dalsi vyvoj patere. Taky rikala, ze by s nejvetsi pravdepodobnosti nelezl, coz je zase spatne pro postaveni panve - tj. zustala by zaklonena, brisni svaly by nebyly tak zatizene a vse by odtahla zada. Byla by z toho skolioza az bolesti hlavy - proste preblemy, ktere mame my v detstvi nelezouci bezne. Taky rikala, ze se to vi teprve kratce, ze ted jsou terpve vyhodnoceny statistiky z naseho detstvi. Je mozne, ze Kuba naladeni tech hlubokych svalu podedil,a nebo je proste tak velky a tezky na svuj vek, ze to ty svaly samy neutahnou. No a zaverem - kdyz se to hluboke svalstvo neposili Vojtovkou ted, kdyz se vyviji, tak uz navzdy „zamrzne“, posilit nepujde a tudiz se nebude pouzivat.
Doktorka mi nic nenutila, diskutovala se mnou jako rovna s rovnou a dala mi na vyber. A jelikoz ji verim (vypada jako chytra pani), budeme cvicit dal.
Toz asi tolik, drzte nam palce, at to zvladame.
Pekny podzim!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky