Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Maminky jak reaguji vase deti na reci spokuzaku na jejich osobu? Obecne kdyz jim neco spoluzsk rekne, co se mu nelibi? Syn se hned nastve a reaguje bud neslusbe nebo i trochu rucne. Moc me to trapi. Neni to na denim poradku, ale stane se. Jinak je sikovnej, komunikativni takovy andilem s certikem v sobe. Je na 1. Stupni zakladky. Rikala jsem ze ma rikat, ze ba hloupy reci nereaguje a jit pryc ale co vy mate za zkusenosti? Děkuji
hodně děcek reaguje bud nadávkami nebo rovnou pěstmi.
Moje dcera by se bránila slovně, nasledne by, se urazila a s dotyčný chvíli nebavila. Ale skoro nikdy se to nestává, nemá s nikým konflikty. Bránit se fyzicky, to by ji ani nenapadlo.
Dítě konstatuje, že protějšek je pitomej nebo oplati nějakou rádoby vtipnou hláškou.
Nicméně obě děti jsou v koletivu poměrně oblíbené, takže jsem nějaké výrazné spory se spolužáky nezaznamenala.
@Anonymní píše:
Maminky jak reaguji vase deti na reci spokuzaku na jejich osobu? Obecne kdyz jim neco spoluzsk rekne, co se mu nelibi? Syn se hned nastve a reaguje bud neslusbe nebo i trochu rucne. Moc me to trapi. Neni to na denim poradku, ale stane se. Jinak je sikovnej, komunikativni takovy andilem s certikem v sobe. Je na 1. Stupni zakladky. Rikala jsem ze ma rikat, ze ba hloupy reci nereaguje a jit pryc ale co vy mate za zkusenosti? Děkuji
Odmala je syn učen, že pěstmi se neargumentuje. On spíš z člověla vymluví duši. Ale problémy zatím nemá. Ví, že si nemá nechat ubližovat, že se má bránit slovně a odejít.
Ja mu od mala rikam ze nikdy nemá davat 1. Ranu jen v obrane, ze se sproste nemluvi. Nevim proc je takovej.
@Anonymní píše:
Ja mu od mala rikam ze nikdy nemá davat 1. Ranu jen v obrane, ze se sproste nemluvi. Nevim proc je takovej.
Tak říkat můžeš co chceš. Dítě hlavně potřebuje mít vzor, v batolecím a skolkovem věku být názorně v konfliktních situacích vedené rodiči, aby si zažilo, jak se má chovat a hlavně mělo sebevědomí s sebedůvěru.
Pokud nějaký trouba bude mít hloupé řeči, dítě pak nemá problém dotyčného ignorovat.
Syn buď ignoruje nebo pronese něco chytrého na oplátku, ale kvůli nějaké blbé poznámce by nikoho nemlatil.
Btw, na co tvůj syn konkrétně reaguje? Co mu kdo říká nebo dělá? Učitelka reaguje na atmosféru v kolektivu jak?
@Anonymní píše:
Ani jedno mé dite násilí nepoužívá a není pachano ani na něm. Ve společnosti je řešení konfliktů násilím problém. Takže někde jste udělali nebo děláte výchovnou chybu. Někde to viděl. Klidně mohl i v nějakém nevhodném TV pořadu, hře nebo videu. Dobře to není a určitě bych to řešila.
@Svistice jo tak to ha mu od mala rikala ze skarede se chovaji deti, co maji nejake problemy… a ze si s detmi ma vse vyrikat a nepouzivat silu a skarede mluvit. Hodně jsem mu rikala jak se v urcitych situacich muze clivek zachovat a je na nem kterou moznost si vybete… bohuzel bych rekla ze se v nem odrazilo chovani deti kolem nej. Sprosty a zly deti ktere od skolky poznal a ted jako by se to v nem odrazilo
. Jeden ho ve 4 letech kousl do tváře, pak dve kluci sli po nem ve skolce…on se naucil nenechat byt panakem a asi se to takto vyvrbilo. Jsem matka co ryto veci nenecha jen tak. Vzdy vse resim a snazim se predchazet ![]()
@Svistice ucitele ho chvali, ze ma prehled, komunikuje, pomáhá je veselej. Ale ze tskto reaguje a postuchuje. Rekla bych ze problem je ze si mozna mezi detmi neveri
. A pak reaguje na nejake reci. Jo co mu kdo rekne mi nefokaze rict…uz si nepamatuje… ![]()
@Trojlístek doma urcite ne, jsme slusna rodina bez nasili a sprostych slov. Myslim ze to vidi u dětí. I sam vi ze je to spatne a ze druhe poucoval ze to nemaji delat…urcite i neco videl v tv…
@Anonymní píše:
@Trojlístek doma urcite ne, jsme slusna rodina bez nasili a sprostych slov. Myslim ze to vidi u dětí. I sam vi ze je to spatne a ze druhe poucoval ze to nemaji delat…urcite i neco videl v tv…
Nesvadela bych to na cizí deti… Myslím, že v každém školním či skolkove kolektivu se najde nějaký grázlík s chováním a slovníkem, který má k Jarkovskemu daleko. A rozhodně není vzorem pro zbytek kolektivu. Naopak, těchto dětí se ostatní spíš strani.
Moje děti jsou prckové a odmala se prudším dětem vyhýbají, takže ani nemají tendenci řešit narážky tím, že by dítěti o hlavu většímu jednu ubalily. Ale zase mě štve, že poslední dobou mají tendenci řešit spory kupováním si kamarádů a zákulisním bojem. Spolužák A řekne synovi, že už s ním nebude kamarádit, protože je syn malej, tak že bude kamarádit se spolužákem B. No a syn to vyhodnotí tak, že další den vezme do školy oblíbenou hračku spolužáka B, a odpoledne nadšeně vypráví, že má spolužák A tak trochu smůlu, protože B si všechny přestávky hrál s ním.
Já pořád dokola vysvětluju, že si můžou hrát A+B+C, že nikdo nemusí mít „nejlepšího“ kamaráda, že správný kamarád s někým nekamarádí jen kvůli bonbonům nebo hračkám atd. Ale jsou to taková telátka, doufám, že z toho vyrostou.