Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Moje známá v těhotenství kouřila jak buchlé kamna, chlastala červené po litrech, sem tam si zakouřila trávu, a má zdravé dítko. Naopak druhá známa nekouřila nechlastala drogy nebrala, žila tak jak se těhotná chovat má a miminko bohužel zdravé není. Nechci zde poukazovat na to, že tu kuřačku bráním, že ona za to nemůže. Naříklad já? Já když jsem zjistila že jsem těhotná, tak jsem kouřila, ale to do 4m. Páč jsem to nevěděla. V nemocnici mi dokonce před porodem řekla sestra že mé dítko bude muset dostat kyslík a bude mít absťák. A marně jsem jí říkala, že to že jsem do čtvrtého měsíce kouřila že jsem to dělala vědomě. Dnes má dcera čtyři roky a je zdravá, a žádný kyslík nepotřebovala a ani ten údajnej absták neměla. Ale říct známe dobře ti tak? Nevím ale asi bych jí podpořila. Páč nikdo si nemocné dítko nezaslouží ať je člověk jakej chce.
A ptáš se jako na co?.. jestli je blbý, že kouřila? Jo, je. Jestli tvá reakce byla na úrovni záchodový mísy? Jo, byla.
Dobře ti tak je úlet. Honila sis na ní ego. Sama má toho plný brejle a 10 denně není taková hrůza. Tohle by dávalo možná vzdáleně smysl, kdyby se postižené děti rodily jen kuřačkám a pijankám a ty, co se chovají vzorně, měly děti zdravé. Jenže, ono to takhle nefunguje. Ale píšeš, že je to známá a ne kamarádka, takže si mysli, co chceš, jen prostě tohle vyjadřování nepomůže jí, ani tobě. ![]()
@Pincenza píše:
@Sadet pochybuju, že je takhle brutálně to dítě postižený z cigaret.Kdybych si za Tebou přišla postěžovat jako kamarádka a Tys mi tohle řekla, už bych Tě v životě nechtěla vidět.
proč si myslíš že dítě nemůže být takto postižené z cigaret? klidně může..nemusí, ale klidně může…bohužel si to málokterá kuřačka přizná
@Samamama Tak nějak. Taky mi to bytostně vadí, ale tohle bych nikdy neřekla… navíc si myslím, že se asi ani neprokáže, že to tím je…
Kolik z nás jí „éčka“ a ani to neví - sama se v tom pořád plácám, co je a co není vhodné.
Známá pila Vincentku, výhybala se salamům, jedla pořád saláty… přišla o miminko v 19.tt díky infekci, za dva roky porodila ve 30.tt a miminko umřelo. Takže podle mě to spojitost nemá.
Já se snažila řídit zdravým rozumem, ale maličkého panáka slaboučkého Jelzina jsem si asi 3× dala… pivo, víno v mírném množství běžně… takže ![]()
Nicméně dítěte je mi moc líto…
No já nevím..může to být tím a taky nemusí…„dobře ti tak“ jsou v tak vážném případě dost bezcitná a silná slova…mě je teda popisovaný životní styl těhotné taky proti srsti…možná bych si neodpustila takové to „jsi si vědoma, že se na tom mohlo podepsat i to..to nebo to..“ ale volila bych trochu slabší odvar myšlenky ![]()
@JayLee píše:
to je hodne smutny když prcek zdravotne trpi tim, ze mama kaslala na to co by v tehu mela a nemela delatchudak je mi ho lito ale co nadelas no
ji asi nezmenis třebas to jednou pochopi sama i když uz bude pozde
a tatinek je jakej co na to říká on?
To je další peklo, tatínek s tím absolutně nesouhlasil, říkal jí, že tím dítěti ubližuje a zakazoval jí to.. Ona přesto kouřila natajno… Teď jí řekl, že je to její vina, že postižené dítě mít nechce a chce ji opustit..
@jdukolem tak možná proto, že jsem sama kuřačka… taky možná proto, že se v tom těle dějou takový procesy, že si troufam tvrdit, že podělat se mohlo cokoliv jinýho. ![]()
No mě je špatně! Ne z tvojí kamarádky, ale z TEBE! Říct mámě postiženýho dítěte,,dobře ti tak" je fakt síla
Další věcí je, že tyhle postižení mi ke kouření nesedí - NIKDE nemáš dokázaný, že to je z toho! A ani lékař tohle NIKDY neřekne, protože pro tohle nejsou podklady.
Tak doufám, že jsi na sebe hrdá a hřeje tě u srdce cizí neštěstí. ![]()
@Sadet píše:
To je další peklo, tatínek s tím absolutně nesouhlasil, říkal jí, že tím dítěti ubližuje a zakazoval jí to.. Ona přesto kouřila natajno… Teď jí řekl, že je to její vina, že postižené dítě mít nechce a chce ji opustit..
Tyjo, ta ženská je teda klikařka..
No, platí dost vysokou cenu za věc, která jiným beztrestně projde..
Chlápek dobrej, teda… jako tohle sluchový postižení není taková trága, to je ještě dobrý. Otázka je, co ta PMR.. ![]()
Anonymní, přesně tak, chudák je to dítě. Kdyby matce za to hulení po porodu narostly oslí uši, tak jí řeknu „dobře ti tak“, ale takto…
Samozřejmě se zas nemůžeme tvářit, že kouření v těhotenství je v pořádku, není, může všelijak narušit imunitu matky, možná i plodu (nejsem embryolog, tak nechci plácat něco, co si jen myslím), ale docela určitě není přímá úměra mezi kouřením a postižením plodu. Já bych musela být taky postižená, přitom jsem celkem v pohodě, brekeke
.
A nejsou „postižené dítě“ silná slova? Vývoj ještě může dohnat a sluch nemá pryč úplně, ne? Známá je zdravá, v těhotenství se chovala dobře, malá se přidusila při porodu a měla tuším obrnu. Je pomalejší, do první třídy šla až v 8 letech, ale postiženou bych ji nenazvala… ![]()
@Sadet píše:
Jo, dalsi hrdina. Kdyby nekourila, tak si je necha? Hlavne, ze to ma na co svest.
@Sadet ty jsi ale případ, ještě že v okolí nemám takový píp jako jsi ty. Víš že nemocný děti se rodí i maminkám co žijou velice zdravě? A když už založíš diskuzi tak by bylo fajn kdyby jsi v ní reagovala, ale ono to moc dobře nejde co? když jsi založila diskuzi o čokopudingu a nesetkala jsi se s potleskem.
By mě zajímalo co tak nevhodného ta maminka jedla a pila, prosimtě hlavně nepiš alkohol. Protože ten by jsi vypíchla už k těm cigaretám.
@mau-mau píše:
Tyjo, ta ženská je teda klikařka..No, platí dost vysokou cenu za věc, která jiným beztrestně projde..
Chlápek dobrej, teda… jako tohle sluchový postižení není taková trága, to je ještě dobrý. Otázka je, co ta PMR..
Psychomotorická retardace ![]()
Ahoj radši anonymně stydím se!!! a vím jaké to je nebudu tvrdit že moje kamarádka, ale já
kouřila sem před otehotnením (Mám 6 měsíčního klučíka)hodně a to opravdu na to že jsem mladá tak hodně cigaret, řešila jsem to s ženskou doktorkou, že jsem zkusila vysadit cigarety (už jsem byla těhotna a to cca 3 týdny) ale že mám strašné třesy rukou je mi zle a šíleně vyvádím stačilo když mi spadla lžička a já se vstekala na celý svět - ne nebyli to hormony… a tak mi rekla když to z cca 40 cigaret postupně stáhnu na 4-5 denně tak by to šlo a taky mi řekla, že když toto mám tak není dobré se tomuto vystavovat a mohlo by dojít k potratu což bych těžko nesla. Samozdřejmě to doktor neřekne na plnou hubu, ale viděla mě a pochopila… a ten kdo je silný kuřák ví jaké to je těžké přestat…stáhla jsem to a ze začátku hodně razantně a cca 1-2 měsících jsem si dala tak 2-3 cigarety za týden a pak už žádnou… jsem na sebe nesmírně pyšná za to že jsem to zvládla i když vy si budete myslet, že není na co, ale kouření jsem se zbavovala hodně dlouho a nešlo to. Malý kromě kolikových stavů
ale to není z cigaret byl zdraví a děkuji za to každý den!!! Vím že jsem měla být silnější, vím že bych se měla liskat každý den že jsme vubec začala kouřit a kouřila v těhotenství VÍM TO, a taky vím že bych si nikdy neodpustila kdyby miláček nebyl zdraví. Tím chci říci jen to že je to smutné co jse stalo tvé kamaradce ale někdy je závist silnější než láska u mě to trvalo ale vyhrála jsem. Už jsem,, čistá´´ cca 8 měsíců a jsme na to hrdá a každičký den bojuju s tím si nezapálit a věřte mi každý večer si gratuluji že jsme si nezapálila
![]()