Realitní kancelář a hypotéka

9
3.4.13 13:14

realitní kancelář a hypotéka

Dobrý den, chceme si koupit byt, který máme již vybraný přes RK. Začali jsme tedy řešit financování přostřednictvím hypotéky. Hypotéku nám již na 80% schválili, ale pro úplnou jistotu, že na cenu bytu hypotéku dostaneme chtěla poslat banka do bytu odhadce. Bohužel nastal problém s RK, která po nás chce, abychom nejdříve podepsali rezervační smlouvu a teprve pak prý odhadce do bytu pustí. Jestli tu rezervační smlouvu nepodepíšeme, tak ho tam prý prostě nepustí. Tak jsem se chtěla zeptat, je tohle normální postup RK? Nebo co v takovém případě dělat? Předem děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1219
3.4.13 13:18

Ano je taky jsme to tak měli nejdříve jsme podepsali rezervační smlouvu zaplatili realitku a až pak nás tam pustili s odhadcem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AV
552
3.4.13 13:25

Asi se tak realitky chrání, já bych rez. smlouvu podepsala, ale trvala bych v ní na klauzuli, že v případě, že nebude hypotéka schválena, rezervační poplatek vám vrátí. Většinou ho totiž pokud nejde financování přes ně nevrací, tak pozor na to

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Spajee
3.4.13 13:41

Ahoj, my jsmte taky nejdřív museli podepsat a zaplatit rezervaci, potom se řešila hypotéka a odhadce. Je to normální postup. Akorát nevím, jestli vám dovolí v rezervační smlouvě uvést, že v případě zamítnuní hypo bude rezervační poplatek vrácen. To asi spíš ne, rezervace je podle mě nevratná… :nevim: Zaplatíš za to, že RK nenabízí byt nikomu jinému…

• Citovat
  • Upravit
9
3.4.13 13:53

Dobrá, děkuji za názory, takže postup je normální. Chtěla jsem si to raději ověřit, ptž na nás makléř s tou smlouvou docela tlačí, tak se mi to moc nezdálo:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AV
552
3.4.13 13:54

My jsme kupovali přes RK dům, v rez. smlouvě měli, že pokud vyřizují hypotéku jejich poradci, v případě zamítnutí hypotéky poplatek vrací, já si vyřizovala hypotéku sama. Tak prý v tom případě ne. Poplatek byl 200tis, tak jim řikám jestli jsou normální? Že pokud mi tam tu kluzuli nedají, tak je klidně obejdu a koupím si dům přímo od majitele po vypršení jeho exkl. smlouvy s RK. A najednou to šlo. Za byt to bude poplatek myslím tak 50tis, takže pokud máte na to rozhazovat tak jo, ale jinak bych trvala na té klauzuli, protože člověk nikdy neví a pokud není hypotéka schválená tak se vždy může něco objevit a o peníze příjdete. Chce to mít tvrdé lokty, nejde o koruny ale o velké peníze…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
marienela
3.4.13 13:58

Myslím, že je to běžný postup, u nás to bylo stejně, nejdřív rezervační smlouva vč. rezervačního poplatku, pak teprve odhad ceny nemovitosti bankou. řekla bych, že je nereálné chtít, aby rezervační poplatek vrátili v případě, že hypotéka nevyjde, podle mě se realitka chrání přesně před touto situací, tedy že vám bude držet nějakou dobu byt, nenabízet ho a vy si ho potom nevezmete, tak aby tím kdyžtak pokryli ty náklady za zdržení od pordeje dalšímu zájemci.

• Citovat
  • Upravit
Kyarra
29.4.13 14:19

Dobrý den, mám také dotaz ohledně rezervační smlouvy…máme ji sepsanou, hypotéka se vyřizuje, odhad už taky máme. Problém je, že to teď zdržuje prodávající. Otázka zní, co když po vypršení rezervace (v našem případě 23.5.) nedojde k podepsání kupní smlouvy? Vím, že RK nám musí vrátit provizi, ale měli bychom nárok např. na nějaké odstupné či odškodnění? Za odhad jsme dali skoro 8 tis…+ všechno to vyřizování kolem…děkuji za rady!!!

• Citovat
  • Upravit
1091
29.4.13 23:52
@AV píše:
My jsme kupovali přes RK dům, v rez. smlouvě měli, že pokud vyřizují hypotéku jejich poradci, v případě zamítnutí hypotéky poplatek vrací, já si vyřizovala hypotéku sama. Tak prý v tom případě ne. Poplatek byl 200tis, tak jim řikám jestli jsou normální? Že pokud mi tam tu kluzuli nedají, tak je klidně obejdu a koupím si dům přímo od majitele po vypršení jeho exkl. smlouvy s RK. A najednou to šlo. Za byt to bude poplatek myslím tak 50tis, takže pokud máte na to rozhazovat tak jo, ale jinak bych trvala na té klauzuli, protože člověk nikdy neví a pokud není hypotéka schválená tak se vždy může něco objevit a o peníze příjdete. Chce to mít tvrdé lokty, nejde o koruny ale o velké peníze…

taky řeším podobnou věc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1219
30.4.13 15:39

@Grey Sky
my měli ve smlouvě že pokud k prodeji nedojde at z naší strany nebo ze strany prodávajících tak tam byla pokuta už něvím kolik ale byla vysoká
naštěstí se nic nestalo a byt jsme koulipi
takže pokud to brzdí prodávajíci rk vám vrátio poplatek a pokud tam máte tu pokutu tak prtodávajíci vám ji musí uhradit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
175
1.5.13 16:44

Též jsme museli podepsat, rezervační smlouvu a pak odhadce, my zase máme jiné problémy s realitkou a její laxností a přístupem šíleným

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1091
1.5.13 17:40
@banánice píše:
@Grey Sky
my měli ve smlouvě že pokud k prodeji nedojde at z naší strany nebo ze strany prodávajících tak tam byla pokuta už něvím kolik ale byla vysoká
naštěstí se nic nestalo a byt jsme koulipi
takže pokud to brzdí prodávajíci rk vám vrátio poplatek a pokud tam máte tu pokutu tak prtodávajíci vám ji musí uhradit

to je rezervační poplatek ale

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel