Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Holky,poradite recept pro dospelaky
diky a muzete i poradit s cim davate kojencum?
Já dělám z jáhel nákyp (stejně jako rýžový nákyp) anebo kaši, kterou si pocukruju a dám nahoru ovoce (čerstvé nebo v zimě kompot).
Mamka dělala z jáhel i rizoto, ale to mi už tak nešmakovalo.
Malému (10 měs. ) dělám občas k večeři jáhlovou kaši. Střídám ji s ovesnou, pohankovou nebo kupovanou instantní rýžovou od Hami, když nestíhám.
Jáhly nejlépe 3× spařím horkou vodou (aby se z nich dostala hořkost)- však je to popsáno na obalu. Pak je rozvařím v kojenecké vodě. Musí se míchat, aby se kaše nechytala, až se voda skoro vyvaří. Zvlášť udělám Sunar (už bych tolik mléka neodstříkala, to jsem dělávala dřív, ale byla to dřina - i do ovesné kaše). No a pak Sunar vmíchám do rozvařených jahel (vařím přes 10 minut), rozmixuju. Snad to dělám dobře. Nic jiného nepřidávám.
Téměř 4leté dceři - osladím třtinovým cukrem (nebo i troškou javorového sirupu), přidám skořici, špetku kardamomu a máslo na zjemnění. Do jahel vmíchám vařicí mléko. Dospělým totéž (trochu se ještě osolí)
Snad jsem poradila
.
Dělám zapečené s květákem. Uvařím jáhly podle návodu. Uvařím květák a nakrájím na menší kousky. Připravím si zálivku: 2 vejce rozmíchám s kelímkem zakysané smetany a 15 deka strouhaného sýra a špetkou muškátového oříšku. Vše smíchám do pekáče a dám péct do trouby.
Jj z jáhel je pěrfektní kaše - jáhly uvařené v mléku, ještě lepší než rýže, pro mě
Jinak i normálně s trochou cukru uvařené ve vodě a pak s ovocem ![]()
Já dělala z jáhel nákyp s tvarohem. Uvařila jsem jáhly podle návodu, dala do vymaštěného pekáčku, promíchala s tvarohem a vanilkovým cukrem a dala zapéct. Potřebovala jsem sdělat staré jáhly a po ruce jsem měla jen ten tvaroh. Ale olizovala se i moje 4,5 letá dcera.
Malé vařím jáhlovou kaši nemléčnou - jáhly uvařím podle návodu, jen je nechám déle vařit (tj dávám i víc vody). Pak rozmixuju a Máje dávám s jogurtem nebo banánem. To k první večeři (tj kolem 17.-18.h, pak po 19.h má po koupání mléčnou kaši), k obědu dávám někdy jáhly jako přílohu (takže maso + zelenina + jáhly).
Dělám jáhlovou kaši, obvykle ale instantní, přímo z jáhel párkrát. Jinak vařené jako přílohu k téměř jakékoli masozelenině, se směsí zeleniny něco na způsob rizota (jáhloto), zapékané se zeleninou ( recept ), jsou tam i další recepty.