Reklama

Guláš pro více osob

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
lucie82
Zasloužilá kecalka 754 příspěvků 09.11.10 16:35
Guláš pro více osob

Ahoj holky, najde s emezi vámi nějaká profesionální nebo hodně moc šikovná kuchařka? Potřebovala bych poradit, přemýšlím, že bych doma uvařila guláš na oslavu, bude nás cca 20 lidí. Kolik potřebuju masa, cibule atd? v jak velkém hrnci by se to mělo asi vařit? Díky za tipy a rady :-)


Reklama

Reakce:
 
xxZuzana 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.11.10 16:52

Ahoj, zkusím ti poradit

  • podle norem je jedna porce 100g masa v syrovém stavu a 70g po úpravě (někde jsem to četla). U výrobků z mletého je to 150g na osobu.

Ale když se bojíš, aby nebylo málo, udělej radši víc a můžeš to pak v pohodě šoupnout do mrazáku, nebo dát výslužku.

S cibulí je to tak, že se sice říká, že do správného guláše patří kolik cibule kolik je masa, ale byl by příliš nasládlý. Takže se doporučuje na kilo masa maximálně 500 gramů cibule, ideálně tak 300 - 400 gramů.

No a jaké hrnce? Co to uvařit klidně ve dvou, nebo ve třech - v jednom udělat super pálivou variantu, pánové to ocení. Lépe se ti to bude míchat i kořenit. Navíc nevím jak ty, ale já nádobí pro tak veliký regiment ani nemám.

 
xxZuzana 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.11.10 16:55

ještě mě napadlo - guláš je lepší druhý den, takže je dobré ho vařit dopředu. Aspoň v den návštěvy nebudeš ve skluzu a doma přetopeno od sporáku.

A cibule je super i na posypání, čerstvá nakrájená na talířku - kdo chce, ten si posype. To samé strouhaný sýr, jedla jsem to na jedné návštěvě.

 
pepro
Kelišová 5162 příspěvků 09.11.10 17:17

2 kila masa, 4-6 cibulí (podle velikosti - já je třeba moc nemusím a rozhodně nedávám tolik co masa), vařila bych v papiňáku a určitě na dvakrát. Zuzka má dobrý nápad - ochutit každý hrnec trochu jinak.

 
Lusinka
Povídálka 11 příspěvků 09.11.10 17:26

No já jsem dělala guláš pro 50lidí a použila jsem 6kg masa. :think: Dělala jsem to v pařáku co máme na zabíjačku, ale bylo to opravdu veliké množství, tak to snad by 2 větší hrnce mohly stačit. Cibule má být sice stejné množství jako masa, ale je to bráno objemově a ne na hmotnost. Je lepší cibulku nechat osmažit do hodně moc tmava (skoro připéct) aby měl guláš pěkně tmavou barvu. Podlívám vždycky vývarem a zahuštuji nadrobenou chlebovou střídkou - máme to radši než mouku. Pokud se dělá guláš ve větším množství den dopředu, tak jsem ho přes noc chodila po hodině míchat, protože jinak mě skysl. :nevim: tak snad jsem ti alespon trošku pomohla :kytka:

 
BaraF
Závislačka 2724 příspěvků 09.11.10 17:36

Pro 20 lidí alespoň 3kg masa (hovězí kližka napůl s krčkem), 1-1,5 kg cibule, když seženeš zeleninovou papriku (zelenou nebo červenou, ne kapie) tak klidně taky kilo. Sežeň si alespoň 10l (spíše 20l) kastrol (lepší než hrnec, bude se hodně restovat) s poklicí (na papiňák zapomeň). Ještě alespoň 5 lžic dobré sladké papriky, lžíci pálivé, pepř, kmín a sůl. A vepřové sádlo, tak půl kila, na tom na začátku orestuj nahrubo krájenou cibuli a papriku, pak přidej na kostky (ne kostičky, kostky tak 5×5×5cm) nakrájené maso, opět orestuj, přidej koření, mleté papriky naposled, zarestuj ať se to rozvoní, pak osol, lehce podlij vodou nebo vývarem. A pak pořád dokola: podusit, vydusit až na tuk, odmíchat ode dna a zase trošku podlít…takhle až do měkka (klidně 3 hodiny). Pak dodělat omáčku, aby to byl guláš tak raději ne jíšku ani mouku, raději strouhanku, já rozvářím chleba namočený ve víně. Za občasného míchání nechat vychladnout a alespoň přes noc nechat v chladu rozležet.
Podávat s dobrým chlebem, knedlíkem nebo nokama posypaný cibulí.
Dobrou chuť!

 
Kamča.dalmatinka
Hvězda diskuse 46980 příspěvků 09.11.10 17:52

Taky sem vařila pro 20 lidí a měla sem 6kg masa a cca 2kg cibule.Víc sem chutila až podle chuti.
Udělala sem k tomu bramborovej knedlík a i jiné variace knedlíku(3 druhy),to u nás frčí :palec: + jsem koupila 2 bochníky chleba kdyby náhodou a každej se cpal knedlíkem :lol: + pro menší jsem udělala kolínka ale až čerstvé.Guláš aspon jeden den dopředu :palec:

 
Ms.H 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.11.10 17:58

já bych to viděla tak na 3kg masa - guláše není nikdy dost a lepší, když je z čeho dát nášup než se strachovat, aby zbylo na všechny :lol: a u nás se říká kolik masa tolik cibule, ale nemyslí se to na váhu, ale na objem, takže když maso nakrájím do misky, tak přesně tolik do stejné misky nakrájím cibule :wink:

 
kattkka
Generální žvanilka 24324 příspěvků 09.11.10 18:11

Ja souhlasim s Kamcou.Pro 20lidi bych to udelala ze 6kg masa.Ono nekdo si prida a neboj to se sni.


Reklama

 Váš příspěvek
Reklama

Reklama

Poslední články

Adopce na dálku a návštěva Bangladéše mě mnohé naučila, říká Věra Pilbauerová

Věra Pilbauerová změnila život bangladéšské dívce Líze, která by bez její... číst dále >

Máte doma nebezpečné hračky?

Nebezpečné hračky jsou zrádné především tím, že nejsou poznat na první pohled... číst dále >

Články z Expres.cz

Proč Klus píše na Instagram nesmysly a znamená to vůbec něco zásadního?

Původně jsme vám chtěli poskytnout plný čtenářský servis a rozebrat pro vás,... číst dále >

Reakce na volby:„Senát je cena útěchy,“ směje se senátorům Zeman

Včerejší sčítání hlasů v senátních volbách určilo dva kandidáty, kteří... číst dále >

Články z Ona Dnes

Jsem zvědavá, do světa mě to táhne pořád, říká Marta Jandová

Její kapela Die Happy patřila k nejpracovitějším v Německu, za pětadvacet let... číst dále >

První dáma Svobodová přišla o syna, podpořila vznik SOS dětských vesniček

Bylo to poprvé od časů Hany Benešové, co byla první dáma opět oblíbená u... číst dále >