Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Prosím o pomoc, samožřejmě dělám na poslední chvíli dort na zítřejší oslavu narozenin Adélky a piškotové těsto se nedaří a nedaří. ![]()
Chci se zeptat, dá se udělat, děláte někdo dort z těsta na klasickou olejovou bábovku? Jde mi o to, jestli to pak dokážu bez drobení rozříznout a promazat a jestli si to udrží konzistenci toho dortu?
Máte někdo vyzkoušeno?
já to tak jednou dělala docela dobrý, ale je to takovž ne zrovna tuhý, ale prostě jiný než korpus..
takže hodně rozřezat a hodně promazat ![]()
a co je s piskotovym za problem??? olejova babovka bude porad olejova babovka, takze na dort jen v nouzi, zvlast ten olej a krem asi nic moc, jinak treba slehacovy krem by to rozdrtilo, je to moc tezke
Honey … myslím si, že by to neměl být problém, ale je nutné nechat tu bábovku před krájením pořádně vychladnout a použít dortový nůž (ten zoubkovaný) - sice nemám odzkoušeno , ale klíďo bych si na to troufla , a možná bych do těsta dala malinko víc oleje, aby byla vláčnější
. Pokud to budeš teprve péct, tak to upeč teď a rozřízni ráno, promaž a dej pořádně vychladit do lednice. A pro jistotu, aby to drželo tvar, bych to polila čokoládovou polevou. (mňam, právě si tu při té představě slintám do klávesnice)
Ať se dílko podaří.
Já tady moc nepeču, jen trochu, ale bábovka jako dort mi přijde těžká. Mrkni na net na nějaké lehčí těsto, nám dělala tchýně minulý týden čokoládový dort s bílou a pařížškou šlehačkou, Harlekýn říkala. Byl výtečný a recept našla na netu.
Ahoj, to bych si asi netroufla. Ale prozradím ti můj recept na piškotové těsto:)
Na 1 vejce 3 dkg cukru krystal
3dkg hladké mouky
1 vanilkový cukr
Vše by mělo mít pokojovou teplotu, ale podmínka to není. Šlehám tak dlouho až hmota je světlejší, než před začátkem šlehání a zkouškou je, že dáš do hmoty prst a těsto nesteče tak rychle. A při tom šlehání se dělají takové „mraky“. Dávám péct na 180°C v předehřáté troubě. Upečený korpus poznám, když sáhnu a těsto se vrátí zpět, nezůstane promáčklé.