Recepty - dorty
- Otevřená skupina
Skupina sdružující všechny, co rádi vaří, smaží, pečou, praží, či jinak přiravují chutná jídla a chtějí si vyměňovat recepty, zkušenosti a nápady.. :-)
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Slaný dort
Toustové chleby jsem namazala máslem, vždycky dva slepila k sobě a ještě mezi dala do poloviny sýr, do poloviny šunku. Tyhle dvojice jsem úhlopříčkou rozřízla na dva trojúhelníčky a jimi jsem naplnila dortovou formu tak, aby se vedle sebe i nad sebou střídaly sýrový a šunkový. Jako krém (na vyplněmí mezer a dotvarování) jsem použila lučinu smíchanou s nadrobno nakrájenou zeleninou – to už si přesně nepamatuju. A vršek jsem zdobila vajíčky, salámem atp. Úspěch měl veliký a byl moc dobrý. Nápad není můj, ale z časopisku Pošli recept
@hkac
- Citovat
- Upravit
Slaný dort pro Josefa
Tento sem dělala včera Josefovi. Toustový chleba, česneková pomazánka. bramborový salát, sýr a různá uzenina.
@mamina44
Já ten základ dělám schválně den dopředu, aby se to procucalo, a pak zdobím druhý den.
Naučila jsem se to od známých ve Švédsku, kde tomu říkají „chlebíčkový dort“ a patří to snad ke každé oslavě a tam to taky dělají den předem.
@Evikk
- Citovat
- Upravit
Slaný sýrový dort
Já dělala tento Aby mě to drželo, pomohla sem si párátkama abyl prý fakt moc dobrej, ale já bohužel neochutnala…
Potáhla sem ho rozpečeným plátkovým sýrem rozpečeným na peč. papíře v troubě. Jinak je to jen tousťák a dva druhy pomazánek, podle toho co komu chtná…
@Michaella27
- Citovat
- Upravit
nafocený postup přípravy slaného dortu
http://www.kosternovi.cz/dorty/dorty.asp?…
@Hanka79
- Citovat
- Upravit
marcipán na potažení dortu
marcipán : 20 dkg sušeného mléka – né sojové nebo nízkotučné), 20 dkg cukr moučka, 2 lžičky oleje, trošku medu tak 1 lžičku, 3 lžičky mandlového aroma, trochu vody (tak nanejvýš 50 ml) …je fakt výbornej
@Luciet2
Marcipán dělám tento: http://www.mimibazar.cz/recept.php?…
sirup se dá koupit ve zdravé výživě a používám pšeničný.
@Pettulle
400g sušené mléko, 400g prosátý močkový cukr, trochu cca 4–5 lžic medu, kousíček 100procentního ztuženého tuku, ale opravdu jen tak půl cm plátek z celé kostky,1/2 hořké mandlové tresti, já dávám i celou, pak to krásně voní a líp chutná a trochu pár lžic vody cca 5 lžic, pokud je to málo přidávám po lžících a pořádně všechno propracuju, dá to sice zabrat, ale stojí to za topokud ho nechceš skoro 1kg tak dávku uprav na polovinu
barvy kterejma obarvuji marcipán, jsou klasický na potraviny, samo na netu se dají sehnat kvalitní potahovky na dorty, gelové barvy a je toho spousta, ale já jelikož peču jen pro rodinu a jsem samouk si vystačím i s tímto
@lenulina1979
- Citovat
- Upravit
eMiminovské diskuze k potahovaným dortům
https://www.emimino.cz/…-nich-94678/
https://www.emimino.cz/…skuse-34499/
Tady najdete fakt všechno ![]()
- Citovat
- Upravit
Oříškový dortový korpus
4 vejce
200 g cukr krupice
200 g polohrubá mouka
10 lžic horká voda
100 g mleté lískové nebo vlašské ořechy
1 vrch. lžička prášek do pečiva
Z bílků, špetky soli a asi pětiny cukru vyšleháme tuhý sníh. Žloutky se zbývajícím cukrem a 4 lžícemi horké vody ušleháme do husté světlé pěny. Opatrně do ní vmícháme mouku smíchanou s ořechy a práškem do pečiva a zbývající vodu. Nakonec zlehka vmícháme sníh.
Těsto urovnáme do formy (průměr 24 cm) s vymazaným a hrubou moukou vysypaným dnem. Pečeme při 190°C 35-40 minut.
Kakaový dortový korpus
8 ks žloutky
7 ks bílky
250 g cukr krupice
130 ml olej
70 g kakao
50 g hrubá mouka
130 g hladká mouka špetka skořice a strouhané pomerančové kůry
Do mísy prosijeme kakao a hladkou mouku, přimícháme hrubou mouku a skořici. Z bílků a poloviny cukru ušleháme tuhý lesklý sníh. Žloutky šleháme se zbylou polovinou cukru a pomerančovou kůrou do pěny, po malých částech postupně zašleháme olej. Do žloutkové pěny po částech střídavě vmícháme sypkou směs a sníh. Těsto nalijeme do kulaté formy (průměr 24 cm) s vymazaným a vysypaným dnem. Vložíme do trouby vyhřáté na 175°C a pečeme 45 minut.
Mandlovo-čokoládový dortový korpus
6 ks vejce
110 g máslo
120 g cukr moučka
50 g čokoláda
110 g strouhané mandle
40 g strouhanka
1 balení vanilkový cukr
Z bílků a vanilkového cukru ušleháme pevný sníh.
Změklé máslo s moučkovým cukrem ušleháme do pěny. Po jednom zašleháme žloutky, nakonec všleháme rozpuštěnou vychladlou čokoládu (rozpustíme ve vodní lázni).
Zlehka vařečkou vmícháme střídavě sníh z bílků a mandle smíchané se strouhankou.
Těsto nalijeme do formy s vymazaným a vysypaným dnem a pomalu upečeme (170°C, cca 40-50 minut).
- Citovat
- Upravit
„créme patissiere“
Je to francouzský cukrářský krém a kdybych to nemusela namazat mezi dva pláty listového těsta, sním to klidně na posezení z mísy!
6 žloutků
125 g práškového cukru
30 g kukuřičného škrobu
10 g hladké mouky
560 ml mléka
1 vanilkový cukr
15 g másla (z této dávky je 500 g krému)
Žloutky a polovinu připraveného cukru, aby vznikl světlý krém. Do krému přidáme kukuřičný škrob a mouku a dobře promícháme. (mouky je opravdu jen špetička).
Mléko, zbylý cukr a vanilkový cukr vložíme do hrnce. Převaříme a za stálého míchání přelijeme přes žloutkový krém. Za občasného míchání přivedeme k varu. Nejdřív se tvoří žmolky, ale nelekejte se – brzo se rozvaří (stoprocentně!!! několikrát vyzkoušeno). Povaříme dvě minuty, zamícháme do toho máslo a necháme vychladnout.
@pitrisek
- Citovat
- Upravit
Vařený čoko krém.
Základ si připravíme den předem.
1 šlehačka 30 a více %
2 žloutky
35 dkg cukru moučka
1 kakao 100 g nej je holanské tmavé.
10 dkg omegy 100% tuk
Toto vše dáme do hrnce dobře promícháme ještě za studena a uvaříme. Za stálého míchání.
Není nutno vařit dlouho, jen nechat přejít pár vteřin varem. Necháme vychladnout a dáme přes noc do lednice.
Vyšleháme 2 másla a vychladlou směs zašleháme po lžících.
Pozor směs je hustá a tuhá. Nemusíte se bát to je správné. Tento krém vystačí na velký dort o průměru 35 cm a 2 x prořízlý. Je vhodný i pod marcipán netopí ho.
Vanilkový krém
Dva vanilkové pudingy uvařit v půl litru mléka. Nechat pořádně vychladit (nejlépe přikrytý fólií, at se neudělá škraloup). Poté předělat do mísy, šlehat a přidávat cukr dle chuti. No a potom po kouscích přišlehat 1 a půl másla.
Krém z kaše
Kaše - 3lžíce polohr. mouky, jedna lžíce bramb. škrobu. plátek 100%tuku + jsem dala vanilkový cukr.. Uvařit hustou kaši a nechat vychladit!
Poté vyšlehat máslo s cukrem do pěny a přidat postupně kaši.
- Citovat
- Upravit
Nejúžasnější korpus!!!
Mramorovaný korpus:
Do formy 23 cm:250 g hladké mouky,1 prášek do pečiva (necelý), 4 vejce,240 g cukru moučka,150 ml oleje,100 ml vroucí vody, kakao, kdo chce přidá trochu mandlového aroma
POSTUP PŘÍPRAVY
Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru ( 120 g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120 g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva.
Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem. ( nevím, kolik napsat, určitě to jsou 2 lžíce, poznáte podle barvy…)
Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! Tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Pozor, těsto má někdy tendenci udělat uprostřed bouli, po upečení dort hned vyklopte, tím se to srovná… Těsto je naše oblíbené, je takové mechové, moc dobré…;)
Pečeme-li jen světlou variantu, POZOR!!! Bez kakaa je těsto lehčí a musíme ubrat i množství prášku do pečiva, aby dort v troubě nevyskočil a pak nesplaskl.
Rozkrojený, upečený korpus.
Poloviční dávka:
125 g mouky
120 g cukru (2×60)
2 vejce
75 ml oleje
50 ml vody
půl prášku do pečiva
Jeden a půl dávky:
375 g mouky
360 g cukru (2×180)
6 vajec
225 ml oleje
150 ml vody
1 prášek do pečiva
Dvě dávky:
500 g mouky
480 g cukru (2×240)
8 vajec
300 ml oleje
200 ml vody
1 a půl prášku do pečiva
Dvě a půl dávky:
625 g mouky
600 g cukru (2×300)
10 vajec
375 ml oleje
250 ml vody
2 prášky do pečiva
Tři dávky:
750 g mouky
720 g cukru (2×360)
12 vajec
450 ml oleje
300 ml vody
2 a půl prášku do pečiva
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Čokoládový páj z vitachuchařky
Korpus-
1,5 šálku ořechů(mandle, para, vlašské),0,5 šálku strouhaného kokosu,7 datlí.
Náplň-9 namočených datlí(nebo med, agáve)1/4 šálku vody,2 avokáda(500g)6 PL kakaa, trošku vanilky. Ovoce na ozdobu(já dala jahody)
Rozemeleme ořechy a datle, přidáme kokos a zpracujeme na lepivé těsto. Natlačíme do formy. Ingredience na náplň rozmixujeme na do hladka. Vylijeme na korpus a dáme do lednice.
claire 91
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kávovo-očechový dort
korpus: kávovo-ořechový krásně http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?…
kávu jsem udělala tak, že jsem zalila 2vrch lžičky trochou vroucí vody a po rozpuštění doředila studenou, abych nemusela čekat až zchladne ![]()
krém: puding v 250ml mlíka bez cukru, nechat vychladnout (přikrytý igeliťákem aby neudělal škraloup), vyšlehat s půlkou tvarohu a 200g másla a cukru dle tvý chuti, já dávám tak 1 lžíci, víc ne, je možný přidat vaječňák, kvůli dětem jsem nedala
korpus rozkrojit na 3 patra (klidně na 2), potřít fakt tence kyselejší marmoškou (domácí rybízovka ideál), na to krém a případně taky ovoce (třeba banány na kolečka, nebo jiný čerstvý/kompotovaný)
celý dort pak velmi slabě potřít krémem - zacpe póry korpusu a poleva bude hladká, potom dát vychladit do lednice a udělat si polevu
poleva: 100g čoko na vaření+30g Omegy (nebo jinýho 100%tuku) rozehřát, pak polít korpus
nejlíp je lít pořád na střed a ve finále naklánět dortem, aby to steklo kam potřebuješ. Strany stačí opatlat halabala, aby na tom držela ozdoba, nebo třeba drcený oříšky, kokos, plátky mandlí
Šlehačka je obyč jen s trochou cukru a ztužovačem
Ozdoby jsou z rozpuštěný čoko na vaření (bez čehokoli dalšího) stříhaný na pečičí papír a vrznutý na chvilku do mrazáku
a ještě fígl na rozkrojení - udělám si nožem zářez kolem dokola cca 1cm hluboký a pak to dokrojím nití jako když se krájí knedlíky
díky tomu to je rovně a nehrozí, že si nožem prořízneš vrstvu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Návštěvy uživatelů
- pajisek90 , 13.5.26 13:24
- Glarusa , 17.10.25 10:10
- Petch , 5.8.25 21:48
- myskin , 15.7.25 17:54
- Culinkaa180 , 13.5.25 21:30
- Ivik1970 , 29.3.25 08:42
- melo , 5.1.25 12:47
- Paoloska , 18.10.24 21:48
- e5521 , 7.7.24 20:58
- kouřící králík , 11.5.24 22:22
- KFL , 16.3.24 13:45
- Devil-princes , 27.2.24 15:23
- siso , 18.11.23 18:56
- kralicinka19 , 18.11.23 11:08
- Hamiks , 15.7.23 13:32
Moderátor skupiny
Členové skupiny
- Adriana
- aiko24
- Aladinka
- alien21
- Andilek261
- ankasz
- Banny
- Blka
- Broučkovka
- Chezzie
- cimbík
- claire91
- cukratko33
- Danuška23
- danyk
- darushka
- Devil-princes
- eLena F
- eshta
- Gerberka
- Giiii
- gorina
- holcina20
- hubička
- Ivaneska
- ivusse
- Jája8
- JanaK88
- Jindřiška7
- joanee
- JochovaZ
- JohnDoe
- karlle
- Kasenka29
- KFL
- Kima-o
- kiri
- Kirstenn
- kkaattkkaa
- klarushka
- kotrmelinka
- kubanka
- KvetinkaL
- laurapos
- Lemuska
- lena24
- lenholka
- lenulina1979
- Letynka16
- levandule25
- LindaPraha
- lísteček1
- Loki01
- mahdalka
- mamkasl
- Maneli
- Marbella
- Marcell
- marggitka
- Markéta80
- MarkeTha77
- Markittka
- marlenka216
- Melody 4
- michaba83
- Michaela65
- Michaella27
- mikinka18
- Míša2010
- misar
- Mišička91
- MiskaKosa
- mobilishky
- Monjie
- nejvíczoufalá
- ostlužina
- Paoloska
- Petrushenka
- Prejmenovana
- Premek_Orac
- radúna
- robínek
- rusovlaska.e
- S.a.n.y6444
- Sammy88
- Sepishka
- Sluka
- Susenkaa
- SussiK
- tálinka
- Tanule23
- Tilia
- Titty
- Tlapička
- Turante
- Týnuše1980
- Ukulina
- Vanda99
- Vandickka
- verrru
- verunkamandarinka
- veveruskaa
- VKacu
- Whitecat
- žampion
- zelenaprisera
Nové diskuze
Výběr pohlaví - lze to zařídit?
- 15.5.26 23:09
- Anonymní
- 175
Zadržování mzdy
- 15.5.26 23:03
- KackaBurakova97
- 1
První zkušenost s tampónem, jak na to?
- 15.5.26 21:24
- Jahru
- 5
Reakce miminka na hexavakcínu, co s tím?
- 15.5.26 23:33
- Kočkorožka
- 20
Vliv rozchodu rodičů na batole
- 15.5.26 23:09
- Černá Madonna
- 57
Větší srdeční komora u miminka 21tt
- 15.5.26 18:47
- Cirrus fibratus
- 2
ŽENÁM ! - řešení gyn. problému a následná...
- 15.5.26 18:50
- Cirrus fibratus
- 4
Co s tchýní, už nevim, nejraději by s...
- 15.5.26 23:50
- Milis666
- 27
Nezvládám! Máte to někdo stejně?
- 15.5.26 23:44
- Andyss
- 106
Nové příspěvky
Zkušenosti s kurzy sebeobrany Sorudo.
- 15.5.26 23:57
- Hoby12
- 1
TP červenec / srpen 2026
- 15.5.26 23:55
- Domin1k4
- 193
Milenky sem nová diskuze
- 15.5.26 23:52
- Lorre
- 105277
Co s tchýní, už nevim, nejraději by s...
- 15.5.26 23:50
- Milis666
- 27
Snažení o miminko - měření bazální...
- 15.5.26 23:49
- quera
- 33237
Knihy podle abecedy
- 15.5.26 23:47
- sharunka03
- 10223
Práce v dm na částečný úvazek
- 15.5.26 23:46
- tynuska1990
- 5
Slovní fotbálek dle obcí a dědin
- 15.5.26 23:45
- sharunka03
- 20385
Nezvládám! Máte to někdo stejně?
- 15.5.26 23:44
- Andyss
- 106
Reakce miminka na hexavakcínu, co s tím?
- 15.5.26 23:33
- Kočkorožka
- 20
Slané i sladké.. Těsta, náplně, potahy, postupy,.. prostě vše kolem dortů - až se s nimi budeme patlat, ať víme, jak