Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
A to ti řekl gynekolog nebo internista, kardiolog?
To bych teda do hloubky probrala co nejdřív a s odborníky až pak se rozhodla
@JancaS84 gynekolog, on ví s čím se léčím. A to že jsou dvojčata a vícercata spojena s různými riziky pro matku a nejen to se dá dohledat všude. Kvůli tomu se ty redukce prý provádí. Na Google se radši ani nedívám, bojim se co se tam doctu
Rekl mi o tom on.
Tady vím o jedné, třeba se ukáže. Víc jich je na Konovi. Byt tebou, obrátím se na nějakou velkou porodnici a řeším to tam, pokud už nejsi rozhodnuta.
Redukce se často nabízí (přesněji zmini) ačkoliv sama o sobě nejsou dvojcata indikaci.
Já dvojky rodila v UMPD, začali se na ně před lety specializovat. Pak snad ještě Apolinar.
Za celé těhotenství jsem nebyla u svého doktora, celou dobu jsem chodila na kontroly do UMPD, mají lepší vybavení a víc zkušenosti.
A úvahy o redukci chápu, to těhotenství není procházka růžovým sadem (ač tu taky je par uzivatelek, které to tak mely). Kdyby dvojky byly jako první dítě, tak další už není. U nás vše dobré dobre dopadlo, děti jsou zdravé, jen lehce nedonosene. Není to však samozřejmost a x krat jsem si přála kristalovou kouli.
@Anonymní píše: Více
Tu právě nemáme nikdo. Mam v plánu to konzultovat se svým kardiologem, ale všechno je vlastně 50/50. Nikdo Vám dopředu nemůže říct, jaké to bude a co se stane, ja vím co mi hrozí a jaká jsou rizika a rozhodnutí je na me. Žádný doktor mi neřekne co mam udělat. Muze to byt relativně v pohode, muze to byt hruza.
jsou zeny, ktere mely katastrofální porod i těhotenství s jedním dítětem. To se proste neda odhadnout, on me jenom varoval.
Zkus tu velkou porodnici.
Já měla od začátku pocit, že to těhotenství je jeden velký strach.
No jsme z malyho města, mam to daleko do Prahy a větších porodnic, ale nic jiného nezbyde. Ani tu redukci tady u nás nedělají.
Ahojky, určitě to nejdříve prober se svými odbornými lékaři. Gynekolog to vidí z určitého svého zaměření, oni taky. A přikláním se k názoru, co už tu je napsát: obrátit se na nějakou velkou porodnici a tam to konzultovat taky. Prostě přibrat si na radu ještě dalšího gynekologa, který má třeba více zkušeností.
Klidně bych tak začala docházet na kontroly, pokud je to možné a s touto tvou „specializací“ bych se nechala kontrolovat ve velké porodnici klidně od teď. ![]()
Dělají to buď va CARu, na genetice-tam kde dělají amniocentezy nebo ve FN na gyndě. Tvůj gynekolog by tě měl nasměrovat. Není to tak neobvyklé.
Ahoj, doporučím Centrum fetální medicíny u Apolinare v Praze ve VFN. Tady tě po předchozím objednání vyšetří, posoudí, zda je zákrok pro tebe vhodný, vysvětlí rizika s tím spojená a navrhnou den, kdy se může provest, ambulantně. Považuji za důležité jít tam, kde se taková věc provádí často = kde s tím mají zkušenosti, což zdejší místo splňuje. Počítej s tím, že po redukci ti následně doporučí odběr plodové vody u zbylého plodu, okolo 16.tydne.
Nemam zkušenost, jen ti chci vyjádřit podporu. Dite potřebuje zdravou mamu. Urcite zkus získat jeste jine odborné názory z velké kliniky, kde maji zkušenosti. A pak se rozhodni. Přeji hodně sil a dobrý konec. ![]()
Pokud jsou dvojčata pro tebe takové riziko, tak nejspíš nebudeš mít jinou možnost, než redukci podstoupit. Ale obávala bych se, že pokud je to až tak zlé, že může být velké riziko i s jedním plodem. Asi by to chtělo pořádně probrat s lékaři, o kolik se zvyšuje riziko s počtem plodů.
Jinak ohledně redukce mám zkušenost z okolí. Kamarádka čekala trojčata. Jeden plod zvlášť a dvojčata. Šla na redukci těch dvojčat (už dítě měli) a přišla o všechny tři. ![]()
Každopádně držím palce, ať to pro vás dobře dopadne ![]()
Dobrý den, obracím se Vás s prosbou o sdílení Vašich zkušeností s redukcí vícečetného těhotenství ze zdravotních důvodů. Lékař mi o tom řekl, doporučil mi to, ale ještě je “dost” času, takže jsme to do hloubky nerozebírali a donutit mě asi nemůže.
Mám zdravotních problémů více, ale největší problém je asi srdce a ledviny, na které je to prý obrovský nápor. Konkrétně jsou to dvojčata, dlouho jsme se o miminko snažili a když to konečně vyšlo, radovat se v podstatě nemůžu. Přála bych si donosit miminko a zvládnout porod, jako normální zdravé ženy. To s dvojčaty údajně nehrozí. Prosím o zkušenosti ty ženy, které tuto redukci podstoupily, kde ji podstoupily, jaké to je, zda se to povedlo a zda druhé miminko přežilo a zdravé se narodilo. Nechci číst názory Vas, ktere jste v téhle situaci nikdy nebyly a myslíte si, ze by se to zvládlo, nebo ze byste to v živote nepodstoupily at jsou rizika jaka jsou. Pokud ne, jste hrdinky, poplácejte se na ramenou, ale já mám strach o svůj život a alespoň jedno miminko bych si přála. Dekuju